E.ON şi-a îmbunătăţit oferta pentru "Endesa"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 martie 2007

E.ON şi-a îmbunătăţit oferta pentru "Endesa"

Societatea germană E.ON AG, cel mai mare producător de utilităţi din ţară, şi-a majorat oferta pentru achiziţia "Endesa" SA la 40 de euro pe acţiune, de la 38,75 euro/titlu. Per total, E.ON, care luptă împotriva "Enel" Italia şi "Acciona" Spania pentru achiziţia"Endesa", oferă 42,4 miliarde de euro (56,2 miliarde dolari), cu 3,2% mai mult decât propunea anterior. E.ON îşi îmbunătăţeşte oferta pentru a treia oară de la lansarea ei, cu 13 luni în urmă.

Oficialii companiei germane au anunţat că vor utiliza toate opţiunile legale disponibile în vederea contracarării eforturilor italienilor de la "Enel" SpA şi ale spaniolilor de la "Acciona" SA de a achiziţiona "Endesa". Săptămâna trecută, "Acciona" şi "Enel" au anunţat că analizează posibilitatea lansării unei oferte publice iniţiale comune de preluare a "Endesa", urmărind să împiedice preluarea acesteia de către compania germană E.ON. "Enel" a cumpărat recent 24,99% din "Endesa", iar "Acciona" deţine 21% din companie. Cele două grupuri analizează un proiect de partajare a administrării grupului "Endesa", conducerea urmând să fie preluată de "Acciona", ceea ce ar elimina posibilitatea unei preluări de către E.ON a întregului capital al "Endesa".

Directorul executiv al EON, Wulf Bernotat, afirmă: "După intrarea şi , problema decisivă este repartiţia finală a capitalului acţionar la . Ne vom concentra eforturile pe dobândirea unei părţi cât mai ridicate din capitalul ". Compania germană ţinteşte să preia o participaţie de cel puţin 50,01% din acţiunile "Endesa". E.ON vrea să obţină, astfel, reţeaua de 22 milioane de clienţi ai "Endesa".

Directorul executiv al E.ON a criticat obstacolele politice cu care se confruntă compania sa, considerând că a venit timpul să se elimine protecţionismul bazat pe interesele naţionale. Wulf Bernotat se pronunţă în favoarea unei colaborări transfrontaliere între operatorii reţelelor energetice din Europa, o idee care ar permite contracararea planurilor Comisiei Eu­ropene vizând se­pararea producţiei de energie de ges­tionarea reţelelor de dis­tribuţie.

"Enel" şi "Acciona" vor să depună o ofertă de 41 de euro (54,37 dolari) pentru o acţiune "Endesa", luptând în continuare cu E.ON pentru preluarea companiei spaniole.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb