Epidemia "răceşte" economia lumii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 martie 2020

Epidemia "răceşte" economia lumii

Epidemia de coronavirus scoate la iveală toate slăbiciunile lumii moderne. În multe zone economia scârţâie, transporturile aeriene au probleme, turismul nu mai este o bucurie, competiţiile sportive sunt amânate sau anulate. Cu toate acestea, cel puţin la noi, dacă urmărim reţelele de socializare, foarte mulţi medici nu se feresc să scrie negru pe alb că acest coronavirus nu este mai periculos decât o gripă sezonieră, ba din contră. Firesc apar întrebari, nu există un dialog între medici şi autorităţi? Cine întreţine isteria? Greu de răspuns, dar cu certitudine problema devine tot mai serioasă de la o zi la alta.

Uniunea Europeană analizează măsuri de protejare a economiei de impactul epidemiei de coronavirus, după ce riscul sanitar din Europa a fost ridicat la înalt, în urma răspândirii virusului în majoritatea ţărilor din blocul comunitar. Declanşarea bruscă a epidemiei în Europa, de la jumătatea lunii februarie, împinge ţările UE să îşi coordoneze reacţiile economice şi în sectorul sănătăţii. "UE este pregătită să se folosească de toate opţiunile de politici disponibile dacă şi când va fi nevoie pentru a ne proteja creşterea", a declarat, într-o conferinţă de presă, comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni. Gentiloni a menţionat transporturile, turismul şi industria auto între sectoarele cele mai afectate. Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, a spus că BCE este pregătită să ajute, dar că guvernele trebuie să fie în prima linie de apărare: "Politica fiscală ar trebui să fie principalul instrument care este folosit ca reacţie în această situaţie. Reacţia noastră trebuie să fie calmă...şi prudentă". Ieri, miniştrii de Finanţe din UE au discutat măsuri imediate, la nivel naţional, pentru reducerea riscurile unei crize economice. Potrivit lui Gentiloni guvernele "pot susţine sistemele de sănătate, asigura lichidităţi pentru firme şi asigura poate eşalonarea plăţii datoriilor, în faţa riscurilor de şomaj". Se preconizează luarea unor măsuri extraordinare similare celor adoptate pentru combaterea crizei financiare globale din 2008. Atunci, UE a intrudus derogări temporare de la reglementările referitoare la subvenţii, care au permis statelor membre să îşi susţină economiile mai liber. În februarie, Germania a renunţat la opoziţia sa tradiţională faţă de creşterea investiţiilor la nivelul zonei euro, pe fondul creşterii îngrijorărilor provocate de o încetinire a activităţilor economice. Germania şi Franţa monitorizează îndeaproape răspândirea coronavirusului, a declarat ministrul german de Finanţe Olaf Scholz, după discuţii avute cu omologul să francez Bruno Le Maire, adăugând că Berlinul şi Parisul sunt pregătite să ia măsuri decsive dacă va fi necesar. "Am discutat o întreagă gamă de probleme europene şi, desigur, efectele coronavirusului în ţările noastre", a afirmat Scholz după discuţiile care au avul loc la Berlin. Scholz a adăugat: "Momitorizăm îndeaproape situaţia şi vom lua măsuri decisive dacă va fi necesar".

Pe de altă parte, Conservatorii cancelarului german Angela Merkel sunt divizaţi dacă Germania ar trebuie să adopte un pachet de măsuri de stimulate pentru a contracara impactul coronavirusului. Scăderea exporturilor a încetinit activităţile economice din Germania în trimestrul patru al anului trecut, economia stagnând şi înainte de declanşarea epidemiei de coronavirus. Olaf Scholz, reprezentant al partenerilor de coaliţie social-democraţi ai conservatorilor, a spus că Berlinul va putea să adopte un pachet de stimulare dacă epidemia de coronavirus va declanşa o criză economică globală. Comentariile sale au fost susţinute de Markus Soeder, liderul Uniunii Social creştine (CSU), partidul frate din Bavaria al Uniunii creştin Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, informează news.ro. "Trebuie să ne gândim la pachete de stimulare fiscală", a declarat Soeder. Ralph Brinkhaus, lider parlamentar al blocului conservator CDU/CSU, a spus reporterilor că nu vede existenţa unei nevoi urgente de a lua în grabă o astfel de decizie. "Nu împărătăşim opinia ministrului de Finanţe că avem nevoie acum de un pachet de stimulente fiscale", a adăugat Brinkhaus. Ministrul Economiei, conservatorul Peter Altmaier, a declarat că guvernul este gata să ajute firmele mici şi mijlocii afectate de virus, pentru a acoperi eventualele probleme de lichidităţi şi a evita concedierile, prin intermediul actualelor instrumente de pe piaţa muncii. Partidele din coaliţie analizează măsuri suplimentare pentru reducerea poverii fiscale pentru companii şi creşterea stimulentelor în vederea creşterii investiţiilor în sectorul privat, a spus Altmaier. "Facem totul pentru a ne asigura că virusul nu va avea impact asupra economiei germane pe scară largă. Suntem pregătiţi şi hotărâţi să evităm o posibilă criză şi să ne asigurăm locurile de muncă şi producţia internă", a mai spus ministrul Economiei. Experţi în domeniul bugetar estimează că guvernul federal are spaţiu fiscal pentru măsuri suplimentare în valoare de circa 17 miliarde de euro.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că guvernul de la Londra este pregătit pentru posibilul impact economic al epidemiei de coronavirus."Să nu aveţi nicio îndoială că o epidemie în masă va avea tot felul de consecinţe şi există întotdeauna potenţialul pentru un declin economic, vedeţi acest lucru în jurul lumii şi suntem pregătiţi pentru acest lucru", a afirmat Johnson într-un interviu acordat televiziunii publice BBC. "Dar nu uitaţi că fundamentele economiei Marii Britanii sunt foarte solide", a subliniat premierul Johnson.

În ciuda declaraţiilor oficiale, este cert că fabrici din întreaga lume resimt impactul epidemiei, activităţile din China înregistrând o scădere record.

Virusul chinezesc "gripează" cultura şi turismul

Extinderea coronavirusului la nivel global a dus la amânarea de festivaluri, expoziţii, târguri comerciale şi evenimente sportive. Epidemia afectează grav turismul, vânzările cu amănuntul şi lanţurile de aprovizionare, în special în China, a doua mare economie a lumii. Companiile aeriene din Orientul Mijlociu au pierdut până în prezent 100 de milioane de dolari din cauza epidemiei, iar guvernele ar trebui să ajute operatorii în această perioadă dificilă, a declarat un oficial al Asociaţiei Internaţionale pentru Transporturi Aeriene (IATA). Companiile aeriene sunt pe cale să pierdă 1,5 miliarde de dolari în acest an. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a avertizat că epidemia împinge economia mondială spre cea mai gravă scădere de la criza financiară globală, aceasta cerând guvernelor şi băncilor centrale să reacţioneze. Indicele american S&P 500 a scăzut cu 11,5% săptămâna trecută. Capitalizarea acţiunilor americane s-a redus cu aproximativ 4.000 de miliarde de dolari.

Nici comerţul electronic nu se simte foarte bine.

AliExpress, platforma de comerţ electronic a grupului chinez Alibaba, şi-a avertizat clienţii că unele livrări ar putea înregistra întârzieri din cauza epidemiei. AliExpress este una dintre cele mai descărcate aplicaţii la nivel global, pe fondul dezvoltării comerţului electronic prin care consumatorii cumpără produse precum telefoane mobile, aspiratoare şi îmbrăcăminte direct de la producători, majoritatea din China. "Unele livrări şi operaţiuni de logistică înregistrează timpi mai lungi de aşteptate pentru procesarea comenzilor", a anunţat compania printr-o postare pe Facebook. Spre deosebire de platformele Tmall sau Taobao ale Alibaba, care sunt destinate pieţei interne, AliExpress se adresează cumpărătorilor internaţionali. Alibaba se extinde în afaa Chinei prin intermediul unor divizii ca AliExpress pentru a compensa încetinirea creşterii pe piaţa internă şi concurenţa mai mare din partea unor companii precum JD.com.

Lansată în 2010, AliExpress este populară în special în Rusia, Statele Unite, Brazilia, Spania şi Franţa. Anul trecut, AliExpress a avut peste 79 de milioane de clienţi activi pe an, potrivit site-ului companiei. Acum, clienţii s-au plâns nu doar de timpul mai îndelungat în care sosesc comenzile, dar şi de faptul că acestea sunt prelungite în mod automat, în loc să fie anulate. Alibaba Group a avertizat în februarie că va avea loc o scădere a veniturilor principalelor sale divizii, pe fondul impactului avut de epidemia de coronavirus asupra lanţurilor de aprovizionare şi a livrărilor. În acest timp, comercianţii de pe Amazon.com din Statele Unite se pregătesc pentru lipsa de produse, din cauza blocării activităţii fabricilor în China şi a anulării unor curse aeriene din China. Peste 1 milion de comercianţi pe platforma Amazon se aprovizionează de la comercianţi chinezi.

Febra nu mai reprezintă un semnal de alarmă

Cercetători chinezi au descoperit că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus COVID-19 ar putea să nu prezinte febră sau anomalii detectabile prin tomografie computerizată, conform unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine. Febra şi tusea au fost, în general, cele mai frecvente simptome observate la pacienţii cu COVID-19, în timp ce diareea a fost rar întâlnită, se arată în cercetare. Aproximativ 43,8 procente din pacienţii studiaţi au prezentat febră când au fost internaţi, iar rata a crescut la 88,7 procente pe parcursul perioadei de spitalizare, când boala s-a agravat, potrivit studiului. Absenţa febrei în cazul COVID-19 este mai frecventă în comparaţie cu infecţiile cu SARS-CoV şi MERS-CoV, iar astfel de pacienţi pot trece neobservaţi în cazul în care metodele de depistare a eventualelor cazuri se concentrează pe detectarea febrei. Studiul a fost elaborat pe baza caracteristicilor clinice ale infecţiei cu COVID-19 observate în urma analizării datelor prelevate de la 1.099 de pacienţi confirmaţi prin teste de laborator din 552 de spitale din 30 de provincii, regiuni autonome şi municipalităţi din China. La internare, în cazul a aproximativ 56,4 procente din pacienţi s-a constatat opacitatea în "'geam mat'' la examenul de tomografie computerizată toracică, precizează studiul. Însă nu au fost observate anomalii la radiografii sau tomografii computerizate în cazul a 157 din 877 de pacienţi (17,9 procente) cu boală care nu era severă şi în cazul a 5 din 173 pacienţi (2,9 procente) cu boală severă. Vârsta medie a pacienţilor studiaţi a fost de 47 de ani, cu o perioadă medie de incubaţie de patru zile. 41,9 procente dintre cei studiaţi aveau sex feminin, potrivit cercetării. Rata de deces a cazurilor studiate a fost de 1,4 procente, similară cu statisticile oficiale la nivel naţional. Doar 1,9 procente din pacienţi au raportat că au intrat în contact direct cu animale sălbatice.

Dintre persoanele studiate care nu erau rezidente din Wuhan, 72,3 procente au raportat că au intrat în contact cu persoane din Wuhan, inclusiv 31,3 procente care au călătorit în acest oraş. Studiul a demonstrat, de asemenea, că virusul poate fi detectat în tractul gastrointestinal al unor pacienţi, în salivă şi în urină.

------------------

10.000 de persoane, izolate la domiciliu

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, ieri dimineaţă, la nivel naţional erau în carantină instituţionalizată 35 de persoane pentru care se făceau verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 10.094 de persoane erau în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală. În ţara noastră au fost confirmate până în prezent patru cazuri de infectare cu virusul COVID - 19 (coronavirus). Un pacient, primul depistat pe teritoriul ţării noastre ca fiind pozitiv, este considerat vindecat după ce două teste au ieşit negative, la un interval de 24 de ore unul de celălalt. Bărbatul a fost externat marţi. Ceilalţi trei pacienţi sunt internaţi la Cluj-Napoca şi Timişoara, toţi trei având o stare generală bună. În cursul zilei de marţi, au fost înregistrate 67 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 977 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor. Totodată, Grupul de Comunicare Strategică arată că, la solicitarea corpului diplomatic acreditat în România, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne au organizat o sesiune de informare pentru misiunile diplomatice şi organizaţiile internaţionale acreditate la Bucureşti. Reprezentanţii misiunilor diplomatice au solicitat oficialilor celor două ministere detalii despre acţiunile preventive derulate în ţara noastră, astfel încât să poată fi aplicate şi adaptate în statele de provenienţă ale diplomaţilor pentru controlul şi reducerea răspândirii virusului COVID - 19.

------------------

Marii bancheri se întâlnesc virtual

Reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale, din luna aprilie, vor avea loc "în format virtual", în loc să fie organizate ca de obicei la Washington, din cauza îngrijorărilor provocate de răspândirea rapidă a coronavirusului. La reuniunile de primăvară ale celor două instituţii, programate în acest an să aibă loc între 17 şi 18 aprilie, participă de obicei circa 10.000 de oficiali guvernamentali, jurnalişti, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile din întreaga lume. Evenimentele au loc la sediul central al FMI şi al Băncii Mondiale din Washington.

------------------

Preşedintele Coreei de Sud a declarat război bolii

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat "război" coronavirusului, iar agenţiile guvernamentale se află în stare de alertă permanentă, în condiţiile în care în ţară au fost raportate aproape 5.000 de cazuri de îmbolnăviri.

Coreea de Sud a înregistrat în ultimele zile un număr mare de cazuri noi, ceea ce a dus la anularea sau amânarea mai multor evenimente culturale şi sportive, în timp ce vacanţele au fost prelungite cu trei săptămâni în şcoli şi creşe. Moon a declarat că guvernul său va injecta peste 22,5 miliarde de euro pentru a ajuta economia să facă faţă acestei situaţii "grave".

"Întreaga ţară a intrat într-un război împotriva bolii infecţioase", a declarat preşedintele de centru-stânga, care a ordonat anumitor agenţii guvernamentale să lucreze 24 de ore din 24. Coreea de Sud este a doua cea mai afectată ţară de coronavirus după China şi, de câteva zile, ţara cu cel mai mare număr de cazuri noi.

------------------

Polonia a anunţat primul caz

Polonia a confirmat primul caz de infecţie cu noul coronavirus, a anunţat ieri ministrul Sănătăţii, Lukasz Szumowski. Szumowski a declarat că pacientul este internat într-un spital din Zielona Gora, în vestul Poloniei, iar starea sa este bună.Pacientul a revenit recent din Germania, a precizat ministrul. Familia şi persoanele cu care el a intrat în contact au fost plasate în carantină, a adăugat oficialul, citat de agenţia DPA. În total, 500 de persoane sunt în prezent plasate în carantină în Polonia. 68 de persoane suspectate că ar fi infectate sunt tratate în spitale.

------------------

Soluţia italiană: carantina

Epidemia va fi stopată prin măsuri de carantină în regiunile cele mai afectate, nu datorită unui vaccin, care va fi disponibil probabil prea târziu, a precizat pentru AFP profesorul Massimo Galli, a cărui echipă de cercetători a izolat o versiune italiană a virusului. "Sperăm cu toţii ca un vaccin să fie disponibil cât mai curând", a explicat, într-un interviu acordat AFP-TV, Massimo Galli, conducătorul departamentului de boli infecţioase de la Spitalul Sacco din Milano (nordul Italiei). "Aş fi foarte fericit dacă s-ar confirma că vaccinul ar putea fi gata până în aprilie", a spus acesta, pe un ton mai degrabă sceptic. Din perspectiva profesorului, cel mai probabil "'această epidemie va fi stopată nu datorită unui vaccin, care în niciun caz nu va fi disponibil atât de devreme pentru a o opri, ci graţie măsurilor de carantină pe care le luăm, măsurilor de limitare a circulaţiei virusului''. O carantină strictă a fost decisă în urmă cu 10 zile în cazul a 11 oraşe din nordul Italiei unde toate spaţiile publice (biserici, baruri, biblioteci, şcoli, muzee, primării) sunt închise. Persoanele care încearcă să iasă din aceste zone sunt pasibile de sancţiuni. Şcoli, muzee şi biserici şi-au închis, de asemenea, porţile în trei dintre cele mai mari regiuni din nord: Lombardia (Milano), Veneto (Veneţia), Emilia-Romagna (Bologna), unde mai multe târguri şi evenimente expoziţionale au fost amânate. Profesorul Galli a recunoscut că, pentru comunităţile vizate, este "'o pilulă amară care trebuie înghiţită'', dar a fost "'o alegere forţată'' întrucât "'este important să încercăm să limităm difuzarea ulterioară a contaminării''. "Tot ceea ce s-a făcut deja trebuia făcut", a estimat profesorul Galli, chiar dacă nu se ştie încă "'dacă măsurile luate au produs efecte sau sunt pe cale să producă''.

------------------

Virusul a prins viteză în afara Chinei

Coronavirusul se răspândeşte în prezent mai rapid în afara Chinei decât în interiorul acestei ţări, evoluţie care conduce lumea în teritoriu necunoscut, dar epidemia poate încă să fie ţinută sub control, a anunţat la începutul săptămânii Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În ultimele ore, în afara Chinei au fost raportate de aproape două ori mai multe cazuri decât în China, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că riscul de răspândire a coronavirusului este acum foarte ridicat la nivel global. Ghebreyesus a spus că epidemiile din Coreea de Sud, Italia, Iran şi Japonia sunt un motiv de mare îngrijorare, dar că există dovezi că metodele de supraveghere dau rezultate în Coreea de Sud, cea mai afectată ţară în afară de China, şi că epidemia poate fi ţinută sub control în această ţară. "Ne aflăm în teritoriul nemarcat - nu am văzut niciodată un agent patogen respirator capabil să se transmită la nivel de comunitate, dar în acelaşi timp acesta poate fi ţinut sub control prin măsuri corecte", a declarat şeful OMS într-o conferinţă de presă la Geneva. Lupta cu coronavirusul ar trebui să devină un pod al păcii, a spus Tedros, comentând faptul că Statele Unite susţin trimiterea de ajutoare medicale în Iran, în pofida tensiunilor dintre cele două ţări. "Când ai un număr de cazuri identificate, iar persoanele respective au fost în comunitate pentru o perioadă, veţi vedea mult mai multe cazuri decât anticipaţi", a declarat dr. Anthony Fauci, şeful diviziei pentru boli infecţioase a National Institutes of Health. Numărul kiturilor de testare va fi mărit în următoarele săptămâni, au declarat oficiali americani, în timp ce secretarul pentru Presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, a spus că riscul pentru americani este încă foarte scăzut.

------------------

S&P reduce din nou estimarea privind avansul PIB al SUA

Extinderea rapidă a epidemiei de coronavirus (Covid-19) va avea, probabil, "un impact negativ semnificativ" asupra activităţii economice în SUA, şocul urmând să fie resimţit mai adânc şi pentru o perioadă mai îndelungată decât s-a estimat anterior, a estimat, marţi, agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings, reducând din nou estimarea privind avansul PIB-ului SUA. S&P estima un avans al economiei SUA aproape de 1% în primul trimestru din 2020, faţă de prognoza precedentă de 2,2%, înainte de declanşarea epidemiei, fiind aşteptată o redresare în următoarele trimestre. Agenţia de rating previzionează un avans al PIB-ului SUA de aproape 1%, în trimestrul al doilea din 2020.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Noi ce facem?Dam ”spectacole”cu catuse?Vad ca a revenit sitemul de pe vremea odiasei de la DNA.Are urmasi de nadejde sau DNA e organizatie de spectacole si mai putin de eficienta.Poate si in perioada Iohanis se lucreaza pe baza de aprobari si mai putin pe fapte,ca in perioada basescu,vizibil pentru cine purta capul sa gandeasca.

    1. Grotesc spectacolul cu catuse puse la mainile infractorilor. e Mai bine pentru bietii infractori psd-isti daca-l sa-l punem pe Dragnea sef la DNA. El stie sa faca justitie transpartinica

      Propaganda securistă se face la birou, organizat, riscul de coronavirus rămâne.

    1.1 Securistule,preferi catusele?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb