Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că nu este posibil ca NATO să îşi continue parteneriatul cu administraţia israeliană, informează news.ro.
"Până nu se va stabili o pace cuprinzătoare şi durabilă în Palestina, încercările de cooperare cu Israelul în cadrul NATO nu vor fi aprobate de Turcia", a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă, după summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.
Turcia îşi continuă, de asemenea, eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina, a mai spus el.
Erdogan a afirmat, totodată, că i-a cerut ministrului de externe turc Hakan Fidan să se întâlnească cu preşedintele sirian Bashar al-Assad pentru a începe să restabilească relaţiile cu Siria.
Turcia îi va adresa "oricând" o invitaţie lui Al-Assad pentru posibile discuţii pentru restabilirea relaţiilor dintre cele două state vecine, a declarat duminică Erdogan.
În ceea ce priveşte vânzările de avioane F-16 către Turcia, Erdogan a declarat că ''a discutat cu preşedintele (american Joe) Biden. Voi rezolva această problemă în 3-4 săptămâni", a mai spus el.
În martie, Senatul SUA a votat împotriva unei rezoluţii care ar fi blocat vânzarea de avioane F-16 în valoare de 23 de miliarde de dolari către Turcia, după ce administraţia preşedintelui Joe Biden şi-a dat acordul ca urmare a aprobării de către Ankara a aderării Suediei la NATO.
Erdogan a mai spus că Turcia aşteaptă solidaritate din partea aliaţilor NATO în lupta sa împotriva terorismului.
"Nu este posibil pentru noi să acceptăm relaţia incorectă pe care unii dintre aliaţii noştri au stabilit-o cu PYD/YPG, extensia organizaţiei teroriste PKK în Siria", a mai spus el.
Turcia afirmă că YPG este o organizaţie teroristă, strâns legată de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Aliaţii occidentali ai Turciei consideră PKK ca fiind o grupare teroristă, însă nu şi YPG.
Scopul Turciei este sa devină membru permanent, nu doar un observator, al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), a mai spus Erdogan.
OCS este o organizaţie pe probleme de securitate, politică şi economie lansată în 2001 de Rusia, China şi statele din Asia Centrală ca o contrapondere la alianţele occidentale.