Erdogan îi cere lui Putin să cureţe nordul Siriei de forţele kurde

V.G.
Internaţional / 11 decembrie 2022

Erdogan îi cere lui Putin să cureţe nordul Siriei de forţele kurde

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a vorbit astăzi omologului său rus, Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică, despre necesitatea de a "curăţa" nordul Siriei de forţele kurde, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Este important şi prioritar ca zona de-a lungul frontierei să fie curăţată de terorişti, pe o suprafaţă de cel puţin 30 de km în adâncime, în conformitate cu memorandumul de la Soci din 2019", a afirmat Erdogan, făcând referire la luptătorii kurzi ai Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) din nordul Siriei, conform unui comunicat al preşedinţiei turce.

Conform Kremlinului, cei doi lideri au discutat despre problematica rezolvării conflictului din Siria pe baza respectării condiţiilor acordului ruso-turc din 2019.

"Organele de apărare şi de politică externă ale celor două ţări vor continua în acest sens contactele strânse", a precizat preşedinţia rusă într-un comunicat.

Şeful statului turc ameninţa de la începutul lunii noiembrie cu lansarea unei operaţiuni militare terestre în nordul Siriei, pentru a-i respinge pe combatanţii YPG pe care Ankara îi acuză că se află în spatele atentatului care a făcut şase morţi la Istanbul la 13 noiembrie.

Forţele kurde au negat orice implicare.

În 2019, un acord între Ankara şi Moscova a pus capăt unei alte ofensive turce, promiţând crearea unei zone de securitate de 30 de km pentru a proteja Turcia de atacuri care ar putea veni de pe teritoriul Siriei.

Un acord în termeni similari a fost încheiat, separat, între Ankara şi Washington în 2019.

Turcia reproşează Rusiei, precum şi SUA, că nu respectă aceste acorduri şi că nu au îndepărtat YPG de frontiera turcă.

Turcia a lansat la 20 noiembrie o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra unor poziţii ale combatanţilor kurzi, pe care îi califică drept "terorişti".

Câteva sute de soldaţi ai coaliţiei internaţionale sunt desfăşuraţi în această regiune aflată sub controlul Forţelor Democrate Siriene (FDS, dominate de kurzi), vârful de lance al luptei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) alungată din fiefurile sale din Siria în 2019.

Moscova şi Washingtonul şi-au exprimat opoziţia faţă de o nouă incursiune terestră a Turciei în nordul Siriei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Si ce cred despre asta Suedia si Finlanda? Ciocul mic?

    Te umfla rasul, "Prima armata din Europa" ii cere "celei de a doua armate din lume" (dupa spusele troliilor mujici) sa vina sa-i faca curatenie in Siria..cu ce sa vina mujicii in Siria, ca junk-ul ala de portavion pe care il au trebuie tractat pina acolo:-)

    mujicul erdogan e ultimul presedinte al turciei intregi

    in urma razboiului dintre grecia si turcia (in fapt proxy-uri pentru rusia si sua) turcia e facuta franjuri si dispare ca stat , fiind impartita intre alte tari . 

    Astfel (alaturi de alte state) apare Statul Kurd.  

    Grecia va detine si va administra stamtorile Marii Negre (Bosfor). Noi tratate apar.  

    1. Nu prea cred! Turcia are o populație de vreo 70 mil iar Grecia cam 10 mil ! Apoi Turcia are experiență militară în trecutul recent,Grecia deloc! Apoi, Turcia are o populație tânără iar Grecia una îmbătrânită,iar tinerii turci sunt mai pregătiți decât grecii, niște oameni blazați care trăiesc în trecut! La capitolul armament modern tot turcii stau mai bine!

      Singura speranță a grecilor e susținerea necondiționată a Angliei și SUA,care nu vor lăsa stramtorile! Nu-i văd însă pe englezi și americani atacand terestru! Deci înfrângerea grecilor sau cel mult meci nul cum se zice! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb