Peste 300 de persoane, dintre care 150 cercetaşi din centrele locale Baden-Powell, Roşu, Bucureştii Noi din Bucureşti şi Lupii Ageri din Popeşti Leordeni, au participat ieri, pe Vârful Clăbucetul Taurului, la comemorarea eroilor căzuţi în luptele de la Predeal în Primul Război Mondial.
Participanţii la eveniment, cercetaşi, militari în rezervă, vânători de munte, oficialităţi locale, turişti, au pornit din Azuga, din Parcul Ecaterina Teodoroiu, după care a fost parcurs traseul de 2,5 km ''Drumul Tunului'' până în Vârful Clăbucetul Taurului, aflat la 1.520 m altitudine, unde s-a desfăşurat evenimentul comemorativ. Evenimentul a inclus un ceremonial militar şi religios, cu citirea listei eroilor identificaţi şi înhumaţi în cimitirele din zonă (pusă la dispoziţie de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor), precum şi montarea unei cruci şi a unui panou informativ, pe care a fost arborat şi steagul României.
Pe Vârful Clăbucetul Taurului, aflat pe linia frontului Predeal-Azuga (Munţii Bucegi-Munţii Baiului), se păstrează încă urmele tranşeelor şi adăposturilor armatei române din anul 1916. Printr-un proiect al Cercetaşilor României, centrul Baden-Powell Bucureşti, au fost amplasate panouri indicatoare spre zona tranşelor pe traseele turistice marcate dinspre Predeal şi Azuga şi a fost semnalizat traseul tematic Drumul tunului (traseu turistic-punct albastru), pe care a fost urcat armamentul ostaşilor români în octombrie 1916, dinspre Azuga.
Bătălia de pe Valea Prahovei, numită şi Bătălia de la Predeal, s-a desfăşurat între 9-25 octombrie 1916, fiind una dintre cele mai grele confruntări ale armatei române din Primul Război Mondial, soldate cu grave pierderi de vieţi umane în zonele Predeal/Susai, Azuga/Clăbucetul Taurului, Clăbucetul Azugii şi Clăbucetul Baiului, Buşteni/Valea Cerbului, Diham.