Erste a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României în 2016, de la 4,1% la 4,5%

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 octombrie 2016

Erste Group a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României în 2016 de la 4,1% la 4,5%, datorită performanţelor peste aşteptări din trimestrul al doilea, fiind posibil să înregistreze în acest an cel mai ridicat ritm din Uniunea Europeană.

În trimestrul al doilea, economia României a avansat cu 6%, cel mai mult din ultimii opt ani.

"Până când institutul de statistică nu va publica date detaliate referitoare la structura PIB în trimestrul al doilea putem doar presupune că, în baza evoluţiei indicatorilor lunari, consumul privat a rămas principalul motor de creştere. Între timp, investiţiile ar fi putut fi susţinute de construcţii, după încetinirea din primul trimestru", potrivit băncii austriece, citată news.ro.

Datorită evoluţiei din trimestrul al doilea, PIB-ul României ar putea consemna cea mai mare creştere din UE.

"Considerăm că economia va continua să fie susţinută de o combinaţie de factori interni şi externi. Economia zonei euro, principalul partener comercial şi de investiţii al României, dovedeşte în continuare rezistenţă, în pofida Brexit, în timp ce consumul privat ridicat ar trebui să rămână principalul element al creşterii economice", potrivit analiştilor băncii austriece.

Pentru 2017, Erste anticipează o probabilitate mai mare de încetinire mai accentuată a creşterii economice, la 3,2%. În 2017, politica fiscală ar putea susţine mai puţin economia, în timp ce riscuri externe precum Brexit-ul şi tulburările politice din Turcia, al şaselea partener comercial al României, ar putea la rândul lor să influenţeze negativ avansul PIB, se arată într-un raport al Erste.

"Posibile măsuri pentru menţinerea deficitului bugetar sub control în 2017 ar putea frâna creşterea de anul viitor. Ţinerea sub control a deficitului bugetar în 2016 şi 2017, în pofida relaxării fiscale şi a salariilor mai mari din sectorul public, este esenţială pentru menţinerea încrederii investitorilor", potrivit raportului.

Ca efect al relaxării fiscale şi a majorării salariilor în sectorul public, în 2015 şi 2016, deficitul bugetar ar putea urca în acest an aproape de 3% din PIB, în paralel cu un avans al deficitului structural la circa 3%, în condiţiile în care economia creşte conform potenţialului său. Pentru 2017, Erste se aşteaptă la un deficit bugetar de 3%.

România este printre ultimele state din UE în privinţa taxelor colectate, iar deficitul bugetar ar putea continua să crească în 2017 şi ulterior, în absenţa unor remedii corespunzătoare.

Principalele riscuri la adresa scenariului de bază al Erste pentru economia României se află anul electoral şi măsurile populiste care îl însoţesc. Acestora li se adaugă factori externi deja existenţi.

Potrivit scenariului de bază al Erste, inflaţia anuală va rămâne în teritoriu negativ în 2016, cu o contracţie a preţurilor de 1,4%, urmată de o revenire la creştere, de 1,4% în 2017.

Erste a menţinut estimarea că Banca Naţională a României nu va modifica dobânda de politică monetară în acest an şi în 2017. Prima majorare, de 0,25 puncte procentuale, ar urma să aibă loc în primul trimestru al anului 2018.

În privinţa leului, Erste se aşteaptă la o fluctuaţie între 4,4-4,6 unităţi pentru un euro până la sfârşitul acestui an şi anul viitor. Totuşi nu pot fi excluse episoade de volatilitate, în special după activarea Articolului 50 de către Marea Britanie, care va marca declanşarea oficială a procesului de ieşire a ţării din Uniunea Europeană. O altă sursă de risc pentru perspectiva leului este reprezentată de incertitudinile geopolitice.

FMI a îmbunătăţit în această lună estimarea de creştere a economiei României în 2016 cu 0,8 puncte procentuale, la 5%, iar pentru 2017 anticipează un avans mai ridicat cu 0,2 puncte, la 3,8%, potrivit ediţiei de toamnă a raportului World Economic Outlook (WEO) al instituţiei financiare. Fondul anticipa în raportul WEO din aprilie că economia României va avansa în acest an cu 4,2%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu degeaba suntem catalogati ca fiind democratie originala.

    Totusi, maestrul The Brute trebuie sa ne explice daca ERSTE a facut calculele dupa indicatorii de la Bucuresti sau de la Chisinau? 

    ..... "Considerăm că economia va continua să fie susţinută de o combinaţie de factori interni şi externi. Economia zonei euro, principalul partener comercial şi de investiţii al României, dovedeşte în continuare rezistenţă, în pofida Brexit, în timp ce consumul privat ridicat ar trebui să rămână principalul element al creşterii economice", potrivit analiştilor băncii austriece. 

    ..... Economia zonei euro, principalul partener comercial şi de investiţii al României, dovedeşte în continuare rezistenţă,...mamaliga romaneasca dovedeste moliciune..., în timp ce consumul privat ridicat ar trebui să rămână principalul element al creşterii economice"  

    ..... au uitat sa adauge/sa explice cauza consumului privat ridicat care este creditul austriac prin BCR; nu-i asa maestre Bestea?

    Si au uiat sa ne aminteasca faptul ca la sfarsitul anului BCR va fi pe pierdere. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb