Este prea târziu pentru a opri sinuciderea economică şi implozia Germaniei?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iulie 2022

Este prea târziu pentru a opri sinuciderea economică şi implozia Germaniei?

"Situaţia este mai mult decât dramatică. Pacea socială a Germaniei este în mare pericol". Axel Gedaschko, preşedintele Asociaţiei Centrale a Industriei Imobiliare din Germania

Călin Rechea

O posibilă scufundare a gospodăriilor din Germania în frig şi întuneric peste câteva luni este cea mai mică problemă a guvernului de la Berlin.

Se pare că aproape nimeni din conducerea federală nu doreşte să analizeze impactul absolut devastator al dispariţiei energiei ieftine pentru cea mai mare economie a Europei.

Pentru primul deficit comercial lunar din ultimii 30 de ani, generat mai ales de creşterea explozivă a preţurilor energiei, s-au găsit o serie de explicaţii "liniştitoare", cu promisiunea că situaţia este doar temporară, iar excedentul va reveni cât de curând.

Parcă am mai auzit undeva despre anumite fenomene economice tranzitorii şi temporare, dar care s-au dovedit permanente şi cu impact deosebit de grav, nu doar asupra prezentului economiei europene, ci mai ales asupra perspectivelor pe termen lung.

Odată cu aplicarea sancţiunilor impuse Rusiei, care şi-au dovedit deja efectele dezastruoase, dar pentru Europa, autorităţile din Germania au trecut la aplicarea unor măsuri de politică energetică lipsite de orice sens şi de sustenabilitate.

Una dintre dovezi o reprezintă colapsul gigantului energetic Uniper, cel mai mare importator german de gaze din Rusia.

Bloomberg scrie că Uniper are mai multe centrale energetice în Europa şi Rusia, este activă pe piaţa gazelor naturale, a certificatelor de carbon, a cărbunelui şi deţine numeroase facilităţi de stocare a gazelor naturale.

Conform reglementărilor actuale, Uniper trebuie să asigure un anumit preţ de furnizare a gazelor în Germania, atât pentru gospodării cât şi pentru firme, însă acest preţ este cu mult mai mic decât preţul de achiziţie a gazelor de pe piaţa spot, care a ajuns recent până la circa 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi.

În aceste condiţii, pierderile zilnice ale companiei Uniper au ajuns de ordinul zecilor de milioane de euro, iar pachetul de susţinere financiară, de circa 9 miliarde de euro, este insuficient şi reprezintă doar o soluţie temporară. Nici naţionalizarea nu are o viabilitate mai mare, în condiţiile în care ţările europene au renunţat la contractele pe termen lung cu Rusia, care asigurau preţuri reduse şi predictibile.

Cazul Uniper nu este singular. Toate companiile din sectorul energetic se confruntă cu probleme care nici măcar nu mai pot fi caracterizate drept mari, ci au ajuns la dimensiuni existenţiale, pe fondul limitării preţurilor la nivelul consumatorilor.

După cum scrie Wall Street Journal, guvernul de la Berlin este gata să aplice programe de bailout pentru toţi furnizorii de energie, pe fondul unor măsuri de raţionalizare a gazelor şi apei calde şi de naţionalizare a unor active deţinute de companii din Rusia, în condiţiile în care preţul gazelor naturale poate ajunge în perioada următoare la un nivel de 6 ori mai mare decât cel din urmă cu un an.

După apelul adresat guvernului, autorităţile de la Berlin au găsit soluţia introducerii unor taxe suplimentare pentru consumatori, iar sumele astfel colectate vor fi transmise către companiile din sectorul energetic. Este greu de crezut că o astfel de "soluţie" poate funcţiona pe termen mediu şi lung, dar este sigur că va determina creşterea fenomenului de sărăcie energetică în rîndul populaţiei.

La nivelul companiilor industriale situaţia este cel puţin la fel de dramatică. Rainer Dulger, preşedintele Confederaţia Asociaţiilor Patronale Germane (BDA), a declarat, după o întâlnire cu Olaf Scholz, că "Germania se confruntă cu cea mai dură criză economică şi socială de la reunificare", după cum scrie Financial Times.

În articolul de la FT nu se precizează care ar putea fi cauza unui astfel de optimism debordant, în condiţiile în care tot preşedintele BDA sublinia că "firmele nu ştiu ce focuri să stingă mai întâi". "Este un deficit mare de forţă de muncă, materiale, personal, iar lanţurile de provizionare sunt făcute praf", a mai declarat Dulger pentru FT.

Cu toate acestea, problema fragmentării şi întreruperii lanţurilor de aprovizionare poate fi doar la început pentru Germania. WSJ a scrie recent că "întreruperea gazelor din Rusia ameninţă cel mai mare complex chimic din lume".

Este vorba despre uzina integrată a companiei BASF de la Ludwigshafen, ai cărei directori au început să facă planuri pentru oprirea producţiei.

"Ameninţarea nu este doar pentru BASF şi cei 39.000 de angajaţi din Germania, ci şi pentru alte companii chimice de pe lanţul industrial, cu efecte dincolo de sectorul chimic", arată WSJ. "Nu există soluţie pe termen scurt pentru înlocuirea gazelor naturale din Rusia", a declarat recent Martin Brudermuller, directorul executiv al companiei BASF.

Pe fondul acestor tensiuni fără precedent care se acumulează la nivelul economiei Germaniei şi a celorlalte economii din Europa, Axel Gedaschko, preşedintele Asociaţiei Centrale a Industriei Imobiliare din Germania, a avertizat că "situaţia este mai mult decât dramatică, iar pacea socială a Germaniei este în mare pericol", conform unui articol din FT.

Probabil că şi această afirmaţie subestimează pericolul unei explozii sociale în cea mai mare economie a Europei, mai ales dacă luăm în considerare numărul mare de imigranţi din ultimii ani, în special cei primiţi cu braţele deschise de fostul cancelar Angela Merkel din 2015.

Pentru Glenn Diesen, profesor la University of South-Eastern Norway, editorul revistei "Russia in Global Affairs" şi autor al cărţilor "Great Power Competition in the Fourth Industrial Revolution" şi "Europe as the Western Peninsula of Greater Eurasia", criza economică din Germania reprezintă "un studiu fascinant al automutilării".

Deoarece competitivitatea Germaniei a depins tot mai mult, în ultimele trei decenii, de importul energiei ieftine din Rusia, în timp ce Rusia a devenit o piaţă tot mai mare pentru exporturile tehnologice ale Germaniei, noua situaţie implică o pierdere majoră a competitivităţii faţă de Asia.

"În timp ce Rusia îşi poate diversifica exporturile de energie, capacitatea Vestului de a-şi diversifica importurile a fost subminată de alte politici aplicate în perioada erei unipolare", scrie profesorul norvegian într-un articol recent de pe site-ul Russia Today.

Mai mult, Rusia dispune, în relaţia cu Germania, de "controlul escaladării", adică de "capacitatea de a impune costuri asupra adversarilor şi de a de-escalada atunci când s-au obţinut concesiile dorite".

Un astfel de "exerciţiu" în escaladare pare să se desfăşoare chiar acum în legătură cu turbina reparată de Siemens în Canada, care nu este returnată pentru a fi instalată în magistrala Nord Stream 1 din cauza sancţiunilor impuse Rusiei. Autorităţile germane au solicitat returnarea turbinei pentru a nu oferi lui Vladimir Putin şi alte motive de întrerupere a gazelor şi chiar au oferit guvernului canadian o "soluţie" de evitare a responsabilităţii legale pentru ocolirea sancţiunilor, soluţie puternic contestată de Ucraina.

Pe de altă parte, Klaus Ernst, preşedintele Comisiei pentru Energie din Bundestag a cerut recent autorităţilor de la Berlin să înceapă negocierile pentru deschiderea magistralei Nord Stream 2.

Acesta este contextul în care au apărut informaţii cu privire la negocieri secrete privind oprirea războiului din Ucraina, iar principalul motiv ar putea fi chiar teama autorităţile de la Bruxelles în faţa perspectivelor unor revolte sociale fără precedent.

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene şi coordonatorul Pactului verde european, a avertizat recent că "Europa se confruntă cu pericolul mare al unui conflict foarte, foarte puternic", după cum scrie cotidianul The Guardian, pe fondul exploziei preţurilor energiei.

Soluţia propusă de Timmermans este revenirea pe termen scurt la combustibilii fosili pentru prevenirea revoltelor sociale. "Dacă societatea este măcinată de conflict deoarece nu există energie, atunci sigur nu ne vom atinge obiectivele climatice", a mai subliniat oficialul Comisiei Europene.

Să reprezinte această declaraţie un prim pas al trezirii la realitate pentru autorităţile europene? Deocamdată este prea devreme pentru un astfel de verdict. Pasul acesta este condiţionat de renunţarea la ideologia distructivă care a condus politicile europene în ultimele decenii, politici bazate pe ignorarea iresponsabilă a celor mai elementare legi ale fizicii.

Într-o carte de referinţă publicată în 1975, "When Money Dies: The Nightmare of the Weimar Collapse", Adam Fergusson prezintă o cronică a colapsului hiperinflaţionist din Germania interbelică.

În capitolul care descrie "alunecarea către hiperinflaţie", autorul a preluat o serie de relatări dintr-o carte scrisă de Pearl Buck, "How It Happens: Talk about the German People" (1947).

"Inflaţia a finalizat procesul degradării morale pe care l-a început războiul", arată scriitoarea americană, iar "oamenii au devenit cinici şi fiecare vedea în ceilalţi un duşman". Afirmaţia este universal valabilă pentru orice societate, chiar şi în absenţa unui război premergător.

Pe fondul evaporării complete a economiilor şi a durerii nemărginite provocate de pierderea celor doi fii în război, un cuplu a ales să-şi pună capăt zilelor prin gazare în propria sobă, după cum relatează Pearl Buck.

Măcar atunci au avut această opţiune. În curând pensionarii Germaniei nu vor mai avea acest "noroc", în condiţiile în care autorităţile prezintă deschis propuneri pentru dezmembrarea reţelei de gaze naturale.

Atunci mai rămâne opţiunea cuielor în priză? Nu se ştie sigur. Răspunsul este vînare de vânt şi soare.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Principalii responsabili in Germania sunt "verzii", adica useristii germani care au profitat de slabiciunea SPD-ului pe care il santajeaza sa pastreze coalitia de la putere.

    1. Io zic ca principalii responsabili sunt rusnacii!!! Poate ar fi bine sa se înceapă cu dezmembrarea lor... rezolvarea tuturor problemelor.

      Nu iti convine, nu mai cumpara gaz si petrol rusesc.

      Nu mai alimenta cu combustibil din Romania (care se rafineaza din petrolul rusesc). 

      Nu te mai spala cu apa calda. Spala-ti rufele doar o data pe saptamana si mergi cu ele asa, mirositoare. Ventileaza-le in aer liber, spune Frans Timmermans.

      Apoi mai vorbeste, daca mai ai chef. 

      Io zic să-ți dai cu tesla-n cojones. Cu gămălia care la tine ține loc de cap, pricepe că Rusia este cea mai mare putere nucleară. Nu este o prăpădită de țară europeană care se prăbușește la o mică mutare a Rusiei.

      Pana si pe vremea Lui Ceausescu armata se pregatea sa se Bata cu rusii nu cu Vestul.. Nu cred sa fie o natie care sa fiu urata mai tare in Romania

    Actuala conducere politica occidentala extrem

    de slaba si servila (USA),INCAPABILA sa rezolve

    problemele economice si sociale  

    Germania va supravietui acestei provocari, sunt natia care a vrut si a stiut sa se ridice in picioare cu multa munca dupa al doilea razboi mondial iar cu reformele, ajustarile si sacrificiile necesare o va face din nou deoarece pe orice piata se cauta si se plateste calitatea. Fundatura economica si morala in care se afla Germania acum se datoreaza in primul rand pozitiei duplicitare a lui Merkel si intereselor marilor afaceristi care au castigat foarte mult in timp ce oamenii de rand au primit doar firimituri. Acum vine decontul, afaceristii si politicienii isi reduc expectantele si profiturile iar oamenii de rand, care nu s-au imbogatiti in 30 de ani de bunastare pe seama energiei ieftine din Rusia, vor strange cureaua. Dupa acest recul Germania va avea noi parghii de a-si sustine competitivitatea nu doar energia ieftina. Ramane de vazut daca tarile energofage care au in prezent la discretie energie ieftina vor incerca in urmatorii ani sa solicite parteneriate sau sa sa fure din nou tehnologia occidentala pentru a ramane competitivi pe termen lung.

    1. mereu ailalti dinainte sunt de vina :D

      multi europeni isi vor petrece ultimii ani din viata in austeritate... trist. 

      Marile realizari ale germaniei dupa 1945 au pornit de la investitiile americane prin planul marshall si au fost sustinute de lipsa de concurenta. Acum vremurile bune au trecut.

      Acum li s-a terminat norocul vor cersi din poarta in poarta, una ruseasca, ailalta chinezeasca vor dispare ca tara in maxim 1-2 ani.

      Ha Ha Ha, da desigur! Pufoika, nu-i asa?

    Imi place cum autorul ironizeaza prostia si ingamfarea vesticilor. Vor gusta si ei mai mult sau mai putin din austeritate, asa cum au facut si noi, nu-i o tragedie. Poate le creste putin bun simt.

    1. Mă întreb dacă nemți vor gusta austeritate oare noi ce vom înfuleca?

      Aer popuat.

    Au un urias surplus bugetar care le permite orice bailout al consumatorilor casnici, cel putin !

    Problema este ce facem noi, care subvenționam pensii speciale și lefuri de 10.000 euro la bugetari... 

    Actualul Cancelar federal, "flancat" de persoane neexperimentate, autoare ale unor declaratii sforaitoare, nu are prea multe optiuni. Vestea primita de cetateni, cum ca la iarna vor fi nevoiti sa se astepte la temperaturi de 16-17 grade Celsius in locuinte, o consider totusi optimista.

    Mi se pare evident ca doamna "Cancelareasa" ar fi temperat corul "bocitoarelor", dirijat de unchiu' Joe si ar fi pornit Nord Stream 2 inainte de operatiunea militara speciala, fara sa pericliteze industria chimica germana, printre altele. 

    nu va face implozie , n vor cadea.

    Vor intoarce istoric foaia...pupand poala popii 

    1. Habar nu aveți despre situația din Germania. Trăiesc bine de 10 ani aici, și nu am auzit sau citit de prostiile ce le rumegati mai rău decât vacile de la kolectiv. Bah, ăștia, de pe la gara

      , vedeți-vă de viata voastră, patetica de pe la țară, și nu va mai dați cu părerea despre ceea ce doar în basme ați mai citit. Noi o ducem bine în Germania, chiar dacă gazul e scump sau benzina, nu mai fiți invidioși. Nu mai dați crezare kkturilor de știri pe alese sau surse de cartier. Sa fiți sănătoși, încercați sa EVOLUAȚI, atât mintal cât și profesional. Nu mai comparați GERMANIA CU Oltenia sau romanica... pana și Hungaria, Polonia, Cehia ,Slovacia încearcă sa "copieze" stilul de viata German.  

      Fie-va țzarana ușoară, sărantocilor...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb