ESTIMĂRI ALB: "Creştere de 5% a pieţei leasingului financiar"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 23 iulie 2013

"Creştere de 5% a pieţei leasingului financiar"

Piaţa leasingului financiar va creşte, până la finele acestui an, cu maxim 5%, susţine Antoaneta Curteanu, preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB). Domnia sa ne-a declarat că aceste estimări ale Asociaţiei sunt optimiste şi că "ţin cont de contextul politic al anului, care este unul mai stabil în comparaţie cu anul trecut".

Preşedintele ALB a subliniat că, deşi piaţa auto este în scădere în acest an, statistic, la finele trimestrului I, s-a constatat o pondere de 70% a finanţării vehiculelor, ceea ce denotă o păstrare a încrederii finanţatorilor în acest domeniu de activitate.

De asemenea, pe piaţa de leasing, a apărut o cerere semnificativă din alte domenii economice. Antoaneta Curteanu ne-a explicat: "Finanţatorii acţionează în sensul redescoperirii unor domenii noi economice pe care să le susţină în dezvoltarea lor prin finanţare în leasing. Energia verde, sistemul medical, agricultura sunt astfel de domenii spre care unii membri ALB îşi reorienteză aria de interes".

Multe societăţi de leasing s-au reorientat spre finanţarea în lei

Preşedintele ALB ne-a mai spus că, având în vedere noile restricţii impuse prin Regulamentul 17 BNR privind riscul valutar, multe dintre societăţile de leasing s-au reorientat spre finanţarea în lei. În acest fel, riscul este mai uşor de gestionat în acest produs, iar profitul estimat poate fi unul considerabil, apreciază doamna Curteanu, subliniind: "Totuşi, profitul cel mai mare este acela de a păstra un portofoliu de clienţi bazat pe încredere reciprocă, portofoliu care creşte de la sine prin fidelizare şi bună practică. Am învăţat mult din ceea ce s-a întâmplat în anii trecuţi şi acest lucru se reflectă inclusiv în volumele şi calitatea proiectelor finanţate în acest an".

Reprezentanta ALB consideră că cel mai bine stau jucătorii de pe piaţa de leasing care au avut o abordare echilibrată în relaţia cu clienţii şi au mers pe o analiză detaliată a riscurilor de finanţare, implicându-se în proiecte fezabile, alături de parteneri stabili şi transparenţi cu privire la strategiile lor pe termen mediu şi lung.

ALB vrea să modifice legea leasingului

Antoaneta Curteanu susţine că, la nivelul ALB, a fost aprobat un plan de acţiuni care include şi propunerea de modificare a legii leasingului: "Este un proiect care are ca menire actualizarea textului legii la realitatea economică a părţilor în contractul de leasing financiar şi operaţional, dar şi includerea modificărilor legislative aduse de noul Cod Civil".

În acest an, ALB a reuşit să îşi aducă o contribuţie reprezentativă în modificarea prevederilor Codului Fiscal cu privire la tratamentul TVA al bunurilor nereposedate din contractele de leasing financiar.

Referitor la activitatea Asociaţiei pe care o conduce, Antoaneta Curteanu declară că ALB îşi propune să intervină acolo unde birocraţia îşi pune amprenta într-un mod nedorit asupra rezultatelor economice ale industriei pe care o reprezintă: "Un exemplu bun în acest sens îl reprezintă faptul că am adus la aceeaşi masă de negocieri, pe o procedură necesară dar inexistentă în domeniul colectării timbrului de mediu, cele trei instituţii co-interesate: ANAF, AFM şi IGPR. Leasingul financiar este un produs flexibil care funcţionează ca alternativă la creditarea bancară şi orice instituţie care este solvabilă poate apela la o finanţare a activităţii sale prin leasing. Mare parte dintre aceste instituţii sunt autorizate ca având obiect principal de activitate nu doar leasingul financiar, ci şi activităţi multiple de creditare. În acest context, Asociaţia are o răspundere de reprezentare a membrilor săi atât din domeniul creditului de consum, al instituţiilor de plată, cât şi a societăţilor de leasing".

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) a fost înfiinţată în luna martie 2004. Aceasta este deschisă tuturor companiilor de leasing financiar şi operaţional, precum şi celorlalte servicii financiare nebancare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb