Zona euro dă semne de stabilizare, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), însă instituţia şi-a modificat ieri, în scădere, estimările privind evoluţia economică a regiunii în 2012.
Potrivit BCE, economia uniunii monetare ar putea scădea cu 0,1% anul aces-ta, în timp ce prognoza anterioară arăta o creştere de 0,3%. În 2013, economia zonei euro ar urma să se redreseze, înregistrând o expansiune de 1,1%, conform prognozei BCE.
Preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat ieri: "Privind înainte, anticipăm că economia zonei euro se va redresa gradual pe parcursul anului curent. Dar, tensiunile create de criza datoriilor vor continua să afecteze creşterea".
Oficialul BCE a mai afirmat, ieri, că inflaţia din zona euro se va menţine, anul acesta, peste ţinta de cel mult 2% avută în vedere de BCE.
"Inflaţia se va menţine la peste 2% în 2012, existând un risc major de creştere", a spus Draghi, subliniind că acest risc ameninţă inflaţia pe termen scurt, în principal din cauza preţurilor mari de pe piaţa petrolului.
BCE consideră că inflaţia medie din zona euro va fi de 2,4% în 2012, estimarea fiind modificată în creştere faţă de cea lansată în decembrie anul trecut: 2%. Pentru 2013, BCE aşteaptă ca inflaţia să ajungă la 1,6%.
Amintim că, potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2,7% în februarie, comparativ cu 2,6% în ianuarie.
BCE a decis, ieri, să menţină dobânda de referinţă la 1% - nivel minim record, pe fondul temperării crizei datoriilor. Analiştii, care au anticipat decizia băncii, sunt de părere că dobânzile nu vor fi modificate cel puţin până în trimestrul al treilea din 2013. BCE a recurs la două scăderi consecutive de dobândă - în noiembrie şi decembrie 2011.