ESTIMĂRI PRIME TRANSACTION PENTRU 2019: "Randament mediu al dividendelor de 7,4%, pentru indicele BET-BK"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 decembrie 2018

"Randament mediu al dividendelor de 7,4%, pentru indicele BET-BK"
  • document ataşat Dividende estimate 2019
    apasă aici pentru a descărca.

    "BRD şi Nuclearelectrica - randamente de circa 12%" potrivit Prime Transaction

    "Probabil că 2019 va fi ultimul an în care statul va mai putea beneficia de rezerva pe care o are la companiile unde este acţionar majoritar", susţin brokerii

    Randamentul mediu al componentelor indicelui BET-BK pentru anul viitor este posibil să fie de 7,4%, peste cel din acest an, de 7,16%, anticipează brokerii de la Prime Transaction în ultimul raport de analiză al companiei, în care se estimează că 17 companii din structura coşului de acţiuni vor distribui dividende, acestea având, în viziunea celor de la Prime Transaction, o po­litică stabilă în acest sens.

    Potrivit brokerilor, nu este exclus să asis­tăm chiar din primăvară la noi cereri de a încasa dividende suplimentare din partea Statului Român, de la companiile pe care le are în subordine, sau chiar Consiliile de Administraţie ale emitenţilor să preia acest obicei, aşa cum a făcut Romgaz în acest an şi a propus, în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) anuală, acordarea unui dividend suplimentar.

    Totuşi, cu excepţia Alro Slatina (ALR), echipa de la Prime Transaction nu a inclus în estimări eventualele dividende suplimentare pe care este posibil să le distribuie anumite companii. BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Nuclearelectrica (SNN) au şanse importante să fie vedetele anului, cei doi emitenţi având potenţialul de a livra investitorilor dividende cu randamente brute de circa 12% (având drept bază de raportare preţul de închidere al titlurilor din data de 6 decembrie 2018), potrivit Prime Transaction (Vezi tabel).

    "Pentru BRD am plecat de la premisa că rezultatele individuale de la finalul anului trecut îşi vor păstra dinamica din primele nouă luni ale acestui an, iar rata de distribuţie va fi similară cu cea din 2016 şi 2017", spun brokerii care au estimat pentru instituţia de credit un randament de 12,24%.

    Cei de la Prime Transaction au completat: "Astfel, BRD ar putea fi compania din BET-BK şi implicit din BET cu cel mai mare randament al dividendului din profitul pe 2018".

    După primele trei trimestre ale anului curent, BRD a obţinut, la nivel de bancă, un profit net de 1,136 miliarde de lei, cu circa 8,9% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

    În acest an, BRD a acordat acţionarilor din rezultatul anului 2017 un dividend de brut de 1,64 lei/acţiune, echivalentul unei rate de distribuţii de 83% din profitul obţinut la nivel de bancă.

    Ţinând cont de acestea, cei de la Prime Transaction au estimat pentru anul viitor în cazul BRD un dividend brut de 1,7255 lei/acţiune.

    Privitor la Nuclearelectrica brokerii notează, în raport: "Există şanse bune ca rezultele din ultimul trimestru al anului să producă o schimbare în contextul creşterii preţului la energie şi astfel Nuclearelectrica să fie compania cu cel mai mare randament al dividendului în 2019, din rândul emitenţilor mari. Şi pentru Nuclearelectrica am considerat că rezultatele financiare îşi vor păstra dinamica".

    La data de 30 septembrie, producătorul de energie nucleară afişa un profit net de circa 321 milioane lei, în creştere cu 28,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce dividendul/titlu plătit din rezultatul anului trecut este de 0,9 lei, reprezentând circa 90% din profitul Nuclearelectrica din 2017.

    De asemenea, SNN va mai distribui la finalul anului suma de 1,61 lei/titlu, în urma votului de ieri a acţionarilor companiei.

    În cazul Nuclearelectrica, cei de la Prime Transaction au estimat, pentru anul viitor, un dividend brut de 1,1638 lei.

    SIF Muntenia - randament brut al dividendului de 10%

    SIF Muntenia (SIF4) reprezintă fără îndoială marea surpriză din topul alcătuit de brokeri, aceştia anticipând că, în anul viitor, societatea de investiţii financiare va livra investitorilor un dividend brut de 0,0591 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 9,69%.

    "Esimarea vine în contextul în care preţul acţiunii a suferit o depreciere de 37% anul acesta, alături de faptul că zilele trecute societatea a încasat 54,5 milioane lei din exitul de la Metav Bucureşti", îşi argumentează cei de la Prime Transaction opţiunea, adăugând: "Există riscul ca vânzarea pachetului de acţiuni de la Metav să nu fie un imbold pentru acordarea de dividende, iar suma să fie folosită pentru investiţii".

    În acest an, valoarea dividendului brut distribuit de SIF4 a fost de 0,0347 lei.

    Tot cu un randament al dividendelor de peste 9% sunt văzute şi acţiunile Romgaz, pentru care echipa de la Prime Transaction a estimat pentru 2019 un dividend brut de 3,2343 lei.

    Brokerii au punctat: "Anul trecut, în Adunarea Generală a Acţionarilor de bilanţ, a fost propus şi un dividend suplimentar de 0,65 lei/acţiune. Dacă şi în 2019 Consiliul de Administraţie al companiei va propune ca în AGA de la finalul lunii aprilie să se aprobe şi un dividend suplimentar de 0,65 lei/titlu, randamentul s-ar apropia de 11%".

    Potrivit echipei de la Prime Transaction, un trimestru patru care să întoarcă dinamica negativă a rezultatelor financiare din primele trei trimestre ale lui 2018 creează premise care să urce randamentul dividendului acţiunilor SNG pe una din primele trei poziţii ale clasamentului alcătuit.

    "Însă, acest lucru este destul de greu de înfăptuit, ţinând cont că rezultatele anului trecut au beneficiat de efectul pozitiv venit din veniturile înregistrate în urma inspecţiei fiscale a ANAF, care a concluzionat că Romgaz nu datorează accize pentru consumul tehnologic de gaze naturale, înregistrându-se astfel un venit de 244 milioane lei, după ce compania plătise deja anticipat acele accize", sunt de părere brokerii.

    În acest an, producătorul de gaze naturale a distribuit investitorilor un dividend brut de 4,99 lei/titlu, din care 4,34 lei/unitate sunt aferenţi rezultatului anului 2017.

    În data de 28 decembrie acţionarii SNG vor mai primi încă 1,86 de lei/titlu dividende suplimentare, ca urmare a votului din AGA din data de 6 decembrie.

    Randament de doar 6% pentru SIF Oltenia

    Surprinzător este dividendul de numai 0,1235 lei/acţiune şi randamentul de 5,94% pentru titlurile SIF Oltenia (SIF5), în condiţiile în care în acest an societatea de investiţii financiare şi-a vândut către Erste Group Bank participaţia de 6,29% avută la Banca Comercială Română, pentru suma de 140 de milioane de euro, reprezentând mai mult de jumătate din valoarea de piaţă a SIF5.

    "Vânzarea BCR a fost inclusă în rezultatul reportat conform raportării Valorii Unitare a Activului Net (VUAN) de la finalul lunii octombrie, iar declaraţiile conducerii lasă de înţeles că lichidităţile provenite din înstrăinarea pachetului de acţiuni de la BCR vor fi direcţionate spre investiţii", îşi motivează brokerii alegerea.

    Prime Transaction: "Anul 2019 poate fi ultimul în care un randament de 10% să fie ceva obişnuit pentru piaţa noastră"

    Bursa Valori Bucureşti va rămâne o piaţă a dividendelor şi în anul 2019, spun cei de la Prime Transaction, care subliniază că dividendele pe care este posibil să le distribuie companiile în primăvara anului viitor, din profiturile realizate în 2018, vor fi catalizatorul principal al pieţei noastre în următoarele şase luni.

    "Randamentul dividendelor este estimat a fi din nou ridicat, competitiv oricărui alt tip de investiţie sau plasament", punctează brokerii, adăugând: "Considerăm că nevoia de bani la buget va aduce din nou rate de distribuţie care să depăşească 100% din profitul anului 2018 la companiile de stat, însă acestea nu sunt incluse în estimare".

    Potrivit acestora, probabil că anul 2019 va fi ultimul în care Statul Român va mai putea beneficia de rezerva pe care o are în "rezultatul reportat" şi "alte rezerve" la companiile unde deţine peste 50% din capital.

    "Ca atare, 2019 poate fi ultimul în care un randament de 10% să fie ceva obişnuit pentru piaţa noastră", a conchis echipa de la Prime Transaction.

    Opiniile brokerilor vin în codiţiile în care piaţa noastră este cunoscută a avea unul dintre cele mai mari radamente ale dividendelor din lume.

    Astfel, de la începutul acestui an şi până la finalul săptămânii trecute, indicele BET-TR, ce include în structura sa şi dividendele acordate de emitenţii care-l compun, a urcat cu 21,48%, salt aproape dublu faţă de cel avut de BET, care s-a apreciat cu 12%.

    În 2017, indicele BET a crescut cu 9,44%, în timp ce randamentul BET-TR a fost de 19,09%.

    Note:

    BET-BK este un indice de tip benchmark, fiind folosit pentru evaluarea performanţei fondurilor de investiţii ce au plasamente predominant în acţiuni listate la BVB.

    Comparaţia randamentului mediu al componentelor indicelui BET-BK pentru anul viitor de 7,4%, peste cel din acest an, de 7,16%, care are drept bază de raportare preţul de tranzacţionare din perioada imediat următoare aprobării în AGA a dividendelor, la începutul lunii mai, este puţin forţată în contextul în care preţurile de tranzacţionare crescuseră în perioada cuprinsă între propunerea de dividend şi aprobările din AGA, atrag atenţia cei de la Prime Transaction.

    Ţinând cont că Alro Slatina este singura societate din cele analizate care probabil va distribui trei sferturi din profitul acestui an chiar la începutul lui 2019, folosind noua legislaţie care prevede posibilitatea de a acorda dividende din rezultatele interimare, estimarea celor de la Prime Transaction a luat în calcul reducerea profitului distribuibil cu 220 milioane şi, totodată, un surplus de 100 milioane de lei, în contextul tendinţei de a distrubui dividende şi din rezultatul raportat.

    Astfel, randamentul aşteptat este de aproximativ 7,5%, acesta adăugându-se dividendului de 0,45 lei/acţiune, ce urmează să se distribuie în ianuarie, sub rezerva faptului ca acesta trebuie aprobat in AGA din 13/14 decembrie.

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. De ca sa fie 2019 ultimul an cu dividende mari?Chiar și cu dividendeconsistente bursa noastra evolueaza greu, fără dividende probabil ar da faliment. Cotațiile se mențin modeste, fondurile străine sunt puternice, experienta BVB ne demonstrează ca fără dividende companiile își pierd vizibilitatea iar lichiditatea tinde spre zero.

      1. Dividendele sunt mari din causa ca valoarea acțiunilor este mică!

        Clar! Și prețul acțiunilor este mic pentru ca lichiditatea este vai de mama ei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb