ETF BET Patria - TradeVille, primul ETF listat la BVB, ajunge la active de 220 milioane de lei

T.B.
Piaţa de Capital / 15 martie

ETF BET Patria - TradeVille, primul ETF listat la BVB, ajunge la active de 220 milioane de lei

ETF BET Patria-TradeVille (simbol BVB:TVBETETF), primul fond de tip Exchange Traded Fund din România, listat la Bursa de Valori Bucureşti, a ajuns la un activ de 220,5 milioane de lei la mijlocul lunii martie, o creştere de peste 13 ori în ultimii trei ani, se arată într-un comunicat al BVB, remis redacţiei. Numărul de investitori în fond a crescut, de asemenea, de peste 12 ori în aceşti trei ani, de la 1.483 la sfârşitul lunii februarie 2021 la 18.265 investitori în februarie 2024. Randamentul fondului a fost de 33,4% în 2023 şi de 69,6% în ultimii trei ani, conform sursei.

Potrivit comunicatului, "Diversificarea instrumentelor financiare pe care le oferim investitorilor este unul dintre obiectivele noastre. Ne bucurăm că echipa Patria Asset Management este un partener în acest sens, prin administrarea celor două ETF-uri listate la bursă. Investiţia într-un ETF are un dublu avantaj, pe de o parte investitorii beneficiază de performanţele celor mai mari importante companii listate la bursă şi, pe de altă parte, au acces la un instrument financiar lichid. Avem mai mulţi investitori la bursă, ne spun datele Fondului de Compensare al Investitorilor, iar acest lucru se reflectă şi în numărul mai mare de investitori în ETF-ul care replică indicele BET", a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Conform BVB, "Ne bucură creşterea remarcabilă a dimensiunii ETF BET Patria-TradeVille şi a numărului de investitori în fond. Peste un sfert din investitorii în toate fondurile deschise de acţiuni din România ne-au acordat încrederea lor şi sunt investitori în cele două ETF ale noastre. Iar ETF BET Patria - TradeVille a devenit unul dintre cei mai lichizi emitenţi, ocupând un loc în topul celor mai lichide 20 de instrumente de la BVB pe ultimele 12 luni, din peste 750 de instrumente tranzacţionate. Toate acestea arată că fondul îşi atinge obiectivul de a oferi publicului investitor un instrument simplu şi modern pentru a beneficia de peformanţele acţiunilor la bursă. Vedem că segmentul ETF este în expansiune pe pieţele dezvoltate în ultimii ani şi cred că interesul pentru acesta va continuă să crească şi în România", a declarat Răzvan Paşol, CEO Patria Asset Management, administratorul fondului.

ETF BET Patria-TradeVille replică structura indicelui principal de la Bursa de Valori Bucureşti, BET, şi oferă investitorilor posibilitatea de a beneficia de performanţele celor mai importante 20 de companii româneşti listate la bursă. Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a atins în 2024 un nou maxim istoric, de 16.298 puncte în şedinţa din 8 martie, iar în ultimele 12 luni a înregistrat o creştere de 31%, se mai arată în comunicat.

Fondul este listat la bursă din august 2012 şi beneficiază de serviciile de market maker ale TradeVille, fapt care asigură lichiditate investitorilor care doresc să tranzacţioneze unităţile de fond. În ultimele 12 luni, investitorii au realizat peste 82.500 de tranzacţii cu unităţile de fond ETF BET Patria-TradeVille, în valoare de 133,5 milioane de lei. În decembrie 2023 Patria Asset Management a a anunţat reducerea costurile de operare ale fondului, inclusiv a comisionului administrare de la 1,2 la 0,9% pe an, conform sursei citate.

Patria Asset Management administrează singurele fonduri de tip ETF din România. Compania a lansat anul trecut, în februarie 2023, primul ETF sectorial din România, ETF Energie Patria - TradeVille (simbol BVB:PTENGETF). Acesta urmăreşte replicarea indicelui BET-NG al BVB, dedicat sectorului energie şi utilităţi aferente. Patria Bank este un grup cu o prezenţă diversificată de instrumente financiare pe piaţa de capital, informează reprezentanţii BVB. Pe lângă cele două ETF-uri listate, la BVB mai sunt disponibile pentru investitori acţiunile Patria Bank (BVB:PBK) şi două emisiuni de obligaţiuni ale bancii (BVB:PBK27E şi PBK28E).

Cum poţi investi în cele două ETF-uri disponibile la Bursa de Valori Bucureşti?

Fondurile se adresează tuturor persoanelor fizice şi juridice, fără restricţii

Cumpărarea şi vânzarea unităţilor de fond se poate realiza prin intermediul oricărui intermediar autorizat, folosind aceeaşi procedură prin care se cumpăra şi se vând acţiuni sau obligaţiuni la bursă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca tot vreti sa faceti un pustiu de bine

    1) introduceti si un ETF Short pe BET, ca pana vin futures si optiuni la BVB ni se lungesc urechile.

    2) convingetii pe cei de la BVB sa scada spreadul la toatele actiunile asa cum au facut pentru ETF-urile voastre. Se pare ca voi ati fost mai convingatori. Cotatia ar trebui sa fie la a patra zecimala pentru actiunile cu pretul mai mic de 5 lei si la a doua zecimala pentru celelalte. 

    1. nu exista vointa politica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb