eToro: Investitorii de retail continuă să susţină firmele de medicamente pentru pierderea în greutate

Piaţa de Capital / 5 ianuarie

eToro: Investitorii de retail continuă să susţină firmele de medicamente pentru pierderea în greutate

Investitorii de retail au continuat să susţină producătorii de medicamente pentru pierderea în greutate în trimestrul al patrulea, în timp ce au marcat, de asemenea, profiturile de la unele dintre cele mai mari surse de bani din 2023, conform celor mai recente date trimestriale privind acţiunile de pe platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro.

eToro a analizat care companii au înregistrat cea mai mare schimbare proporţională a numărului de deţinători la sfârşitul celui de-al patrulea trimestru faţă de sfârşitul celui de-al treilea trimestru (tabelul 1A la nivel global, respectiv 1B pentru România), analizând în acelaşi timp şi cele mai răspândite 10 acţiuni deţinute pe platformă (tabelurile 2A si 2B).

Lista celor mai deţinute acţiuni a fost din nou condusă de Tesla şi Amazon, ambele cu creşteri masive ale preţului acţiunilor în 2023. După 12 luni fenomenale, în care preţul acţiunilor sale a înregistrat un salt de 239%, cel mai mare din S&P 500, Nvidia şi-a consolidat acum locul ca fiind a şaptea cea mai deţinută acţiune pe platforma eToro, în faţa gigantului tehnologic Alphabet.

Producătorii de medicamente pentru pierderea în greutate au figurat din nou în mod proeminent în lista celor 10 "top creşteri". Firma daneză Novo-Nordisk, producătorul medicamentului pentru slăbit Wegovy, şi Eli Lilly & Co, producătorul Tirzepatide, au urcat in preferinţe, numărul utilizatorilor eToro care deţin aceste acţiuni crescând cu 42% şi, respectiv, cu 33% în T4. Ambele firme s-au bucurat de creşteri ale preţului acţiunilor de 9-11% în ultimul trimestru al anului trecut, deşi la niveluri mai modeste decât cele înregistrate la începutul anului. Sectorul medicamentelor a fost, de asemenea, o temă populară şi în rândul investitorilor români, Pfizer (+8%) şi Johnson and Johnson (+4%) câştigând mulţi noi deţinători în ultimul trimestru al anului 2023.

De asemenea, investitorii individuali au părut să cumpere acţiuni la momentul scăderii pieţei din trimestrul al patrulea, mai multe firme neperformante figurând pe lista "celor mai bune creşteri". De exemplu, gigantul farmaceutic german Bayer a înregistrat o creştere de 36% în rândul deţinătorilor eToro, după ce preţul acţiunilor firmei a atins minimul ultimilor 12 ani. Între timp, Siemens Energy a înregistrat o creştere de 17% a numărului de utilizatori eToro care deţin acţiuni, după ce preţul acţiunilor firmei a atins un minim record în octombrie.

Pe de altă parte, investitorii de retail din România par să îşi retragă banii din acţiunile din tehnologie precum Adobe (-9%), în timp ce CxApp, Intel, AMD au pierdut 8% din numărul deţinătorilor români.

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul de piaţă global al eToro, a declarat: "Investitorii individuali consideră în mod clar că trenul medicamentelor pentru obezitate mai are un drum lung de parcurs, utilizatorii eToro continuând să se îndrepte către cele mai mari două nume din industrie în trimestrul IV. În timp ce unii dintre aceşti investitori ar putea considera că au ajuns târziu la petrecere, randamentele de 9% şi 11% ale preţului acţiunilor în ultimele trei luni nu sunt cu siguranţă de neglijat. Am văzut, de asemenea, vânători de chilipiruri care au cumpărat acţiunile unor firme care s-au confruntat cu dificultăţi în ultima vreme - o strategie deloc rea dacă ne gândim la redresarea pe care unele dintre cele mai puţin performante companii din 2022 au înregistrat-o anul trecut."

La celălalt capăt al spectrului, utilizatorii eToro au părut să îşi retragă profiturile obţinute după unele dintre cele mai bune performanţe din 2023. Pe lista "celor mai mari căderi" se află Salesforce, care a înregistrat o scădere de 12% a deţinătorilor eToro în T4. Uber şi Micron Technologies, de asemenea, au înregistrat scăderi in preferinţele investitorilor, pierzând 12% şi, respectiv, 11% din deţinători. Toate aceste trei companii au înregistrat creşteri fenomenale ale preţului acţiunilor în 2023.

Laidler a adăugat: "La sfârşitul unui an calendaristic, investitorii individuali îşi evaluează de obicei portofoliul şi analizează dacă este necesară o repoziţionare pentru anul următor. Pe baza a ceea ce am văzut, este în mod clar, de asemenea, un moment în care mulţi decid să încaseze după unele dintre cele mai bune performanţe - mai multe nume mari din domeniul tehnologiei cu creşteri remarcabile ale preţului acţiunilor în 2023 înregistrând o scădere a deţinătorilor pe platforma eToro la sfârşitul anului 2023. Acest lucru s-ar putea dovedi prudent dacă previziunile din jurul pendulării pieţei către acţiuni mai ieftine şi mai ciclice din punct de vedere economic se dovedesc a fi corecte."

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb