eToro's Retail Investor Beat: Unul din patru investitori de retail îşi va reduce investiţiile în "Cei 7 magnifici" în 2024

Piaţa de Capital / 26 martie

eToro's Retail Investor Beat: Unul din patru investitori de retail îşi va reduce investiţiile în "Cei 7 magnifici" în 2024

Mai mult de unul din patru investitori individuali (27%) intenţionează să-şi reducă investiţiile în aşa-numiţii "7 magnifici" - giganţii din sectorul tehnologic - în 2024, potrivit datelor din cel mai recent studiu Retail Investor Beat (RIB) al platformei de tranzacţionare şi investiţii sociale eToro.

În cadrul studiului realizat pe 10.000 de investitori de retail din 13 ţări, la nivel global, 11% au declarat că intenţionează să vândă o parte din deţinerile lor în cei "7 magnifici" în acest an (care includ Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Nvidia şi Alphabet) iar 12% dintre investitorii români spun că îşi vor retrage profiturile şi vor reduce alocarea către aceste acţiuni care domină piaţa. Alţi 16% (20% dintre investitorii români) au declarat că vor reduce volumul de capital nou pe care îl investesc în aceste companii în lunile următoare.

Rezultatele sondajului RIB vin după 14 luni de succes pentru aceste şapte companii, cu o creştere colectivă a preţului acţiunilor lor de 90% începând din ianuarie 2023. Constatările vin, de asemenea, înaintea mai multor reduceri de rate de dobânzi preconizate pentru 2024 de către băncile centrale, care ar trebui să susţină o revenire a altor sectoare mai ciclice de pe piaţa de acţiuni.

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul eToro Global Markets, spune: "Reducerile mult aşteptate ale ratelor dobânzilor la nivel mondial vor trece de la speranţă la realitate în timpul verii, pe măsură ce Fed, BCE şi Banca Angliei vor lua măsuri. Acest lucru va contribui la susţinerea economiilor, a creşterii profiturilor şi a evaluărilor bursiere, conducând în acelaşi timp la o rotaţie majoră dinspre SUA şi marile acţiuni din zona de tehnologie către zone mai sensibile din punct de vedere economic şi mai ieftine, cum ar fi sectorul imobiliar, companii cu capitalizare de piaţă mică (small cap), către Europa şi pieţele emergente.

"După cum arată cele mai recente date ale noastre din sondajul Retail Investor Beat, un număr semnificativ de investitori individuali doresc să devanseze această tendinţă, adaptându-şi portofoliile în mod corespunzător şi, în acelaşi timp, să marcheze unele profituri de pe urma companiilor ce formează cei 7 magnifici."

Potrivit datelor RIB, majoritatea investitorilor individuali de la nivel mondial îşi vor adapta strategia în funcţie de contextul economic în schimbare, 53% dintre aceştia plănuind să îşi reechilibreze portofoliile înainte de reducerile de rate preconizate şi de o potenţială rotaţie a pieţei. Românii sunt şi mai dornici să facă acest lucru, 65% dintre respondenţii din ţara noastră declarând fie că şi-au reechilibrat deja portofoliile, fie se pregătesc să facă acest lucru.

Investitorii mai tineri sunt cei care conduc în această privinţă, 71% dintre investitorii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani declarând că şi-au reechilibrat deja sau îşi vor reechilibra portofoliul înainte de reducerea ratelor, faţă de doar 37% dintre cei cu vârste de peste 55 de ani. Investitorii români prezintă aceleaşi caracteristici, 76% dintre cei tineri având această intenţie, însă diferenţele, pe măsură ce creşte vârsta, sunt mai mici decât în cazul mediilor globale. Peste 50% dintre investitorii de peste 55 de ani fac, de asemenea, rebalansări, demonstrând o mai mare flexibilitate în lucrul cu portofoliile lor decât media globală pentru aceasta categorie de vârstă.

Dintre cei care plănuiesc să-şi reechilibreze portofoliile, cea mai frecventă modificare a alocării activelor o reprezintă creşterea investiţiilor în acţiuni (48%), urmată de o reducere a fondurilor în numerar (36%), investitorii români manifestând acelaşi comportament.

Comentând aceste date, analistul de piaţă eToro pentru România, Bogdan Maioreanu, notează: "Generaţia Millenials şi cea Z au trebuit să treacă prin câteva experienţe turbulente în primii lor ani ca adulţi, cum ar fi repercusiunile crizei financiare globale şi o pandemie globală. Acest lucru ar putea explica de ce investitorii mai tineri sunt cei mai flexibili, demonstrând un nivel sporit de sofisticare în setul lor de abilităţi de investiţii prin identificarea momentelor de oportunitate şi luarea de măsuri din timp. Dar într-o ţară cu o populaţie mică de investitori, gradul de sofisticare se întinde pe mai multe generaţii, ceea ce face ca diferenţele dintre ele să fie mai puţin evidente decât în ţările mai dezvoltate."

În timp ce unul din patru investitori plănuieşte să reducă investiţiile în big tech în 2024, datele arată, de asemenea, că mulţi rămân ferm ancorati în acest sector, 23% dintre ei declarând că vor investi mai mult în cei "7 magnifici" decât au făcut-o anul trecut, iar 34% plănuiesc să îşi menţină alocarea actuală pentru aceste acţiuni. În plus, întrebaţi ce sector vor prioritiza în 2024, investitorii de retail la nivel mondial au răspuns cel mai probabil că va fi cel de tehnologie (18%), urmat de serviciile financiare (12%), în timp ce numărul investitorilor care deţin acţiuni legate de inteligenţa artificială continuă să crească, urcând de la 27% la 31% în primul trimestru din 2024.

Sondajul arată, de asemenea, că investitorii români sunt mai atraşi de tehnologie, 22% dintre ei considerând acest sector ca fiind prioritar pentru acest an, urmat de serviciile financiare şi energie (14%). În ceea ce priveşte inteligenţa artificială, numărul investitorilor care investesc sau plănuiesc să investească a crescut de la 26% la sfârşitul anului 2023 la 35% în primul trimestru al anului 2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb