Ministrul de Finanţe a anunţat, ieri, că de la 1 ianuarie 2020 va intra în vigoare un sistem care va asigura trasabilitatea produselor din tutun, iar acestea vor putea fi urmărite la nivel european, astfel încât cei care se ocupă de contrabandă ar trebui să se teamă.
Eugen Teodorovici a declarat, la conferinţa de lansare a campaniei naţionale "Contrabanda e crimă organizată": "De la 1 ianuarie, vom implementa în România, un sistem de trasabilitate, prin care vom putea urmări parcursul fiecărui produs din tutun, la nivel european. Cei care activează în zona aceasta să se teamă şi să renunţe la această practică, noi vom şti exact tot ce intră în ţară şi pe ce raft ajunge".
Ministrul de finanţe a subliniat faptul că Bulgaria şi Ungaria au implementat, deja, sisteme similare şi că România urmează să se alinieze standardelor europene în această privinţă.
Potrivit domniei sale, bugetul de stat pierde, anual, aproximativ 700 de milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete, o sumă importantă care ar putea fi utilizată în dotarea şi modernizarea direcţiilor vamale astfel încât fenomenul contrabandei să fie diminuat.
În ceea ce priveşte colaborarea cu autorităţile din Ucraina, ministrul a adăugat: "Noi vom face tot ce trebuie ca acest fenomen să se reducă, cu sau fără cooperarea partenerilor noştri, dar lista de obiective de colaborare, importante pentru ambele părţi, este foarte lungă şi sper să găsim calea cea bună pentru a le bifa unul câte unul".
Anul acesta, contrabanda cu ţigări a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, iar acesta lucru ar trebui să motiveze autorităţile şi mai mult să lupte pentru scăderea comerţului ilicit, a mai spus ministrul, explicând: "Trebuie spus că din ce înseamnă relaţia cu Republica Moldova, înţeleg din cifre pe care le avem la dispoziţie că 70% din contrabandă este pe fâşia verde şi cred că ar trebui să ne concentrăm asupra acestui aspect. Trebuie să fie un efort comun al Ministerului de Interne şi al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) prin ANAF. Nu este o luptă uşoară. Vreau să o susţin lupta împotriva evaziunii fiscale, în mod general, a contrabandei (nu doar a celei cu ţigări, ci şi cu orice fel de produse pe care legea le interzice)".
Domnia sa a mai amintit că există o iniţiativă ca Autoritatea Vamală să fie transferată din subordinea ANAF şi să fie înfiinţată o nouă structură total independentă, pe model european, care să aibă ca principal obiectiv reducerea substanţială a evaziunii fiscale şi a contrabandei.
"Cea mai bună logică este să separăm această structură vamală de ANAF, iar practica europeană arată asta. Trebuie să le asigurăm acestor echipe tot, de la statut, salarizare, la forţă legală, salarii, fonduri, locaţii etc. pe care trebuie să le aibă ca să se lupte cu acest fenomen. Trebuie să asigurăm acestei structuri sprijinul financiar, legal, instituţional".
Totodată, Eugen Teodorovici a precizat că centrul de pregătire a echipelor canine de la Vama Giurgiu va fi transferat la Bucureşti, în noul sediu din Pantelimon, iar alte două vor fi deschise în ţară la Cluj şi Tulcea, subliniind: "Din partea mea, ca ministru de Finanţe va fi toleranţă zero pentru tot ceea ce înseamnă evaziune fiscală. Obiectivul nostru comun trebuie să fie acela de a reduce comerţul ilicit la modul general, iar pentru asta este nevoie inclusiv de campanii deschise şi substanţiale în şcoli. Cred că în bugetul pentru anul 2020 va exista o alocare substanţială pentru a susţine activitatea şi achiziţiile în zona aceasta vamală, contra contrabandei, pentru a le asigura acestor entităţi tot ceea ce au nevoie, de la echipamente, la maşini, la medici veterinari pentru căţei ş.a.m.d".
La rândul său, Marian Marcu, reprezentant Novel Research, a precizat, ieri, la Giurgiu, cu ocazia lansării campaniei naţionale anticontrabandă, că în acest an contrabanda cu ţigări a ajuns la un minim istoric, de 13,7% - cel mai mic din şase ultimii ani (doar în 2013, în luna iulie, a mai fost înregistrat un nivel sub 14%).
Domnul Marcu a afirmat: "Deşi avem o scădere semnificativă a contrabandei în luna iulie a acestui an, trebuie să avem, totuşi, în vedere o serie de elemente: sezonalitatea (lunile de vară sunt, în general, asociate cu o reducere a contrabandei) şi evoluţia preţului pe piaţa legală, diferenţa de preţ dintre ţigările legale şi cele ilicite fiind un factor determinant în modificarea nivelului contrabandei. În perioada mai-iulie, am înregistrat o majorare a preţului ţigărilor legale. Este foarte bine că acaesta nu s-a reflectat la nivelul contrabandei, dar de obicei influenţa majorării preţului ţigărilor legale se vede după două-trei luni".
Conform domniei sale, în principal, comerţul ilicit cu ţigarete are legătură cu graniţele non-UE ale României, iar pe regiuni statistica arată astfel: "29,5% în regiunea de Nord-Est a României - în scădere uşoară (primul loc şi cel mai ridicat nivel de contrabandă cu ţigarete); partea de Sud-Vest - 22,3% (în scădere cu 4,1%); Vestul ţării - 21,8%; Nord-Vest - 13,2%; Sud-Est - 10,9%.
Potrivit oficialilor ANAF, în intervalul 2018-2019, a fost stopată intrarea pe piaţa neagră de la noi a aproximativ 72 de milioane de ţigarete.
Autoritatea vamală de la noi a început să lucreze cu echipe canine în anii 1999-2000 şi, potrivit coordonatorului Centrului de formare al echipelor canine, anual, din amenzi, din confiscarea ţigărilor de contrabandă şi a maşinilor care au fost utilizate în acaestă activitate, statul colectează circa 1 milion de euro, autorităţile implicate investind pentru pregătirea şi întreţinerea echipelor canine aproximativ 150.000 de euro.