EUGEN TEODOROVICI: Unitatea nu acceptă împărţirea între cei de acasă şi diaspora

M.C.
Politică / 1 decembrie 2018

Eugen Teodorovici (sursa foto: Twitter)

Eugen Teodorovici (sursa foto: Twitter)

Acum 100 de ani, poporul român a arătat că patriotismul reprezintă mai mult decât o simplă voinţă politică sau o decizie de conjunctură şi împreună cu clasa politică au gândit, au simţit şi au acţionat pentru unitate, scrie, astăzi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe pagina sa de Facebook.

"La 100 de ani de la împlinirea celui mai mare vis naţional românesc, îmi exprim convingerea că nu va mai dura mult până ce vom ajunge să înţelegem că unitatea şi demnitatea naţională nu acceptă împărţirea nefirească între cei de acasă şi cei din diaspora, între cei de dincoace şi cei de dincolo de Prut, pentru că nu există decât un singur popor român ale cărui simboluri naţionale sunt încărcate de semnificaţia Marii Uniri de la Alba Iulia. (...) Au trecut 100 de ani....e mult? E puţin? Ştiu cu siguranţă că naţiunea română nu se va opri aici, că va ridica miza existenţei sale ca naţiune, în fiecare an, cu fiecare nouă provocare căreia va trebui sa-i facă faţă", subliniază şeful de la Finanţe.

El spune, totodată, că integrarea şi afirmarea europeană a României au început cu mai mult de 100 de ani în urmă, cu ostaşii armatei române care şi-au asumat sacrificiul suprem şi cu acei oameni de stat care au înţeles, spre deosebire de mulţi dintre politicienii zilelor noastre, să pună mai presus de orice interesul naţional şi să realizeze Unirea.

"Niciodată mai mult decât astăzi, intonarea imnului naţional nu m-a făcut să simt atât de profund româneşte, să simt atât de adânc recunoştinţa faţă de cei cărora le vom datora de-a pururi existenţa noastră ca popor şi naţiune pe aceste meleaguri. Integrarea şi afirmarea europeană a României a început cu mai mult de 100 de ani în urmă - cu ostaşii armatei române care şi-au asumat sacrificiul suprem, cu acei oameni de stat care au înţeles, spre deosebire de mulţi dintre politicienii zilelor noastre, să pună mai presus de orice, interesul naţional şi să realizeze Unirea, a continuat cu aceia care au înţeles să-şi servească ţara, să o reprezinte cu mândrie în lume ori să-i impună interesele atunci când a fost nevoie. Fie că vorbim de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, de Ana Aslan, Emil Palade, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Emil Cioran, Mircea Eliade sau Eugen Ionescu, de Nicolae Paulescu, Traian Vuia, Henri Coandă sau de marii sportivi, precum Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Gheoghe Hagi sau Simona Halep, fie că ne gândim la mănăstirile din Moldova, la Delta Dunării sau la munţii Apuseni... şi am putea continua fără oprire, toţi şi toate reprezintă România europeană de astăzi. Însă nimic din toate acestea nu ar fi fost în aceeaşi măsură românesc şi demn de mândria naţională fără existenţa celor care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, români de la care ar trebui să învăţăm în fiecare zi demnitatea şi curajul de a crede în noi înşine - Regele Ferdinand I al României, Ion I.C Brătianu, Alexandru Vaida Voievod, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop, Episcopul Iuliu Hossu, Tache Ionescu, mareşalul Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, Constantin Stere şi atâţia alţii. La mulţi ani încărcaţi de glorie şi onoare poporului român şi României Mari!", scrie Teodorovici.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mesajul din sticla!- vom fi pruncul norocit al unui proiect de construcţie paşnică, la scara continentului, răsfăţat al ursitoarelor bune şi destinat unui viitor care să se mai cuprindă sub curcubeul său cel puţin încă un veac?

    Condiţiile şi circumstanţele politice, istorice, care au făcut posibilă România lui 1918 sunt astăzi săpate la rădăcină. Tenace, temeinic, cu program.

    Nu doar şi nu atît de etern caragialiana prostie, amoralitate şi cupiditate a politicienilor României, ci de forţe cu mult dincolo de hotarele şi de puterile noastre. Rînduiala acelor vremi este considerată vetustă, o piedică în calea altor proiecte la scară macro-politică. Un uriaş angrenaj a fost pus în mişcare pentru a "elibera terenul". Iar el nu vizează România în mod special, ci nucleul însăşi al alcătuirii politice şi civilizaţionale pe care o numim Europa. În secolul XX, în care s-a născut România, mega-războiul a fost unealta predilectă cu care politica a tras brazdă în istorie. A schimbat lumea. Astăzi are la dispoziţie nenumărate alte unelte, la fel sau poate încă şi mai eficiente, dar la război nu a renunţat. L-a reinventat la scări diferite de mărime, de la armaghedonul nuclear, la micro războaiele locale sau hibride, transformîndu-l într-o versatilă trusă de scule. Va fi România de peste un secol copilul de pripas al războiului sau al războaielor ce vor răvăşi Europa în acest secol XXI 

    ...Simplu si pragmatic...Corect ! Este si corect si de 1 mare rafinament si suplete afirmatia din titlu, precum insasi domnul "viitor premier ??"..doar cu o marunta si simpla observatie ca fie si 1_q.e.d..Unitatea = NU, insa Realitatea = DA...N.B. Nu era vorba de postul tv realitatea, asta ca sa nu se faca o confuzie, regretabila bineinteles.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb