Katarina Barley, cap de listă a Partidului Social Democrat (SPD) german la alegerile europene şi vicepreşedinte al Parlamentului European, a declanşat un dezbatere în Germania cu privire la construcţia unui arsenal nuclear european, conform euractiv.fr.
Declaraţiile vin în contextul în care fostul preşedinte american Donald Trump a declarat în weekendul trecut că aliaţii din NATO nu merită să fie protejaţi dacă nu îşi respectă angajamentele referitoare la cheltuielile militare, menţionează sursa.
Într-un interviu acordat Der Tagesspiegel marţi (13 februarie), doamna Barley a pus la îndoială fiabilitatea unei protecţii nucleare americane: "Având în vedere ultimele declaraţii ale lui Donald Trump, nu mai putem conta pe [o astfel de protecţie]", a afirmat ea.
"În perspectiva unei apărări europene, [necesitatea UE de a avea capacităţi nucleare] ar putea deveni, de asemenea, o problemă", a adăugat ea.
În prezent, politica de descurajare nucleară în Europa este în mâinile NATO, ceea ce înseamnă că UE depinde de protecţia arsenalului nuclear american, a mai declarat ea.
În weekendul trecut (11 februarie), Donald Trump a afirmat că nu ar veni în ajutorul partenerilor NATO care nu îşi respectă obligaţiile financiare în cazul în care Rusia i-ar ataca.
Suficient pentru a relansa cu mai multă intensitate o dezbatere privind o apărare europeană reală.
Cu toate acestea, propunerea doamnei Barley de a crea de la zero un arsenal nuclear european a provocat reacţii vehemente în rândul clasei politice germane.
Deputatul german Ralf Stegner, membru al SPD, a declarat pentru Spiegel că ideea unui armament nuclear era "extrem de periculoasă şi iresponsabilă".
"Nu ar trebui să acţionăm ca şi cum Donald Trump ar fi fost deja ales - poporul american nu este obligat să fie prost - şi să acţionăm ca şi cum am putea prelua acum rolul Statelor Unite", a adăugat el.
Unul dintre partenerii de coaliţie ai SPD, Verzii, au fost, de asemenea, surprinşi de această idee. Anton Hofreiter, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, a pus sub semnul întrebării întregul concept: "Cum ar trebui să arate structura sa de comandă şi cine ar decide desfăşurarea sa?".
Marie-Agnes Strack-Zimmermann, cap de listă a liberalilor germani (FDP) şi susţinătoare ferventă a unei armate europene, a reamintit că, dacă Statele Unite nu mai pot asigura protecţia lor, Franţa dispune, de asemenea, de arsenal nuclear.
Opoziţia germană a cerut cancelarului Olaf Scholz să clarifice unanim situaţia. "Aceasta este poziţia guvernului federal?", a întrebat Johann Wadephul, membru al grupului parlamentar conservator CDU/CSU, în ziarul Der Tagesspiegel.
Alţii au mers şi mai departe. Martin Schirdewan, co-preşedintele grupului stângii din Parlamentul European, a declarat: "Doamna Barley pare să fi băut o bere Kölsch în plus la carnaval. Mai multe bombe nucleare nu vor face lumea mai sigură".