Euractiv: Capul listei social-democrate germane iniţiază o dezbatere despre un arsenal nuclear european

A.F.
Internaţional / 14 februarie

Euractiv: Capul listei social-democrate germane iniţiază o dezbatere despre un arsenal nuclear european

Katarina Barley, cap de listă a Partidului Social Democrat (SPD) german la alegerile europene şi vicepreşedinte al Parlamentului European, a declanşat un dezbatere în Germania cu privire la construcţia unui arsenal nuclear european, conform euractiv.fr.

Declaraţiile vin în contextul în care fostul preşedinte american Donald Trump a declarat în weekendul trecut că aliaţii din NATO nu merită să fie protejaţi dacă nu îşi respectă angajamentele referitoare la cheltuielile militare, menţionează sursa.

Într-un interviu acordat Der Tagesspiegel marţi (13 februarie), doamna Barley a pus la îndoială fiabilitatea unei protecţii nucleare americane: "Având în vedere ultimele declaraţii ale lui Donald Trump, nu mai putem conta pe [o astfel de protecţie]", a afirmat ea.

"În perspectiva unei apărări europene, [necesitatea UE de a avea capacităţi nucleare] ar putea deveni, de asemenea, o problemă", a adăugat ea.

În prezent, politica de descurajare nucleară în Europa este în mâinile NATO, ceea ce înseamnă că UE depinde de protecţia arsenalului nuclear american, a mai declarat ea.

În weekendul trecut (11 februarie), Donald Trump a afirmat că nu ar veni în ajutorul partenerilor NATO care nu îşi respectă obligaţiile financiare în cazul în care Rusia i-ar ataca.

Suficient pentru a relansa cu mai multă intensitate o dezbatere privind o apărare europeană reală.

Cu toate acestea, propunerea doamnei Barley de a crea de la zero un arsenal nuclear european a provocat reacţii vehemente în rândul clasei politice germane.

Deputatul german Ralf Stegner, membru al SPD, a declarat pentru Spiegel că ideea unui armament nuclear era "extrem de periculoasă şi iresponsabilă".

"Nu ar trebui să acţionăm ca şi cum Donald Trump ar fi fost deja ales - poporul american nu este obligat să fie prost - şi să acţionăm ca şi cum am putea prelua acum rolul Statelor Unite", a adăugat el.

Unul dintre partenerii de coaliţie ai SPD, Verzii, au fost, de asemenea, surprinşi de această idee. Anton Hofreiter, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, a pus sub semnul întrebării întregul concept: "Cum ar trebui să arate structura sa de comandă şi cine ar decide desfăşurarea sa?".

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, cap de listă a liberalilor germani (FDP) şi susţinătoare ferventă a unei armate europene, a reamintit că, dacă Statele Unite nu mai pot asigura protecţia lor, Franţa dispune, de asemenea, de arsenal nuclear.

Opoziţia germană a cerut cancelarului Olaf Scholz să clarifice unanim situaţia. "Aceasta este poziţia guvernului federal?", a întrebat Johann Wadephul, membru al grupului parlamentar conservator CDU/CSU, în ziarul Der Tagesspiegel.

Alţii au mers şi mai departe. Martin Schirdewan, co-preşedintele grupului stângii din Parlamentul European, a declarat: "Doamna Barley pare să fi băut o bere Kölsch în plus la carnaval. Mai multe bombe nucleare nu vor face lumea mai sigură".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb