Euro îşi ia partea leului

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 august 2004

Agenţii economici şi populaţia preferă tot mai mult creditele în euro, care se dovedesc mult mai ieftine decît cele în lei

Riscul: dacă leul s-ar deprecia sever în viitor, creditele ar deveni mai scumpe

Creditele în moneda europeană reprezintă în prezent 44% din total, faţă de 34%, cu un an în urmă

Euro a fost, pe parcursul ultimului an, moneda preferată de către cei care au apelat la credite bancare. Creditele acordate în moneda europeană au crescut în perioada iunie 2003 - iunie 2004 cu aproape 90%, ceea ce a făcut ca ponderea lor în total să urce de la 34% la 44%. În aceeaşi perioadă, creditele în lei s-au majorat cu 41%, iar cele în dolari, cu doar 11%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională, care ia în calcul expunerile băncilor către un singur debitor, mai mari de 200 de milioane de lei. "Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că agenţii economici preferă creditele în valută celor în lei, iar motivul este foarte simplu: sînt mult mai ieftine", consideră analistul economic Matei Păun, argumentînd: "Dobînda la creditele în valută variază între 6% şi 13%, iar cea la lei între 19% şi 29%. Chiar şi luînd în calcul deprecierea leului, care oricum a fost redusă pînă în prezent în acest an, creditele în lei sînt de departe mai scumpe".

Cum euro "a stat" în intervalul 40.000-41.000 de lei de la începutul acestui an şi numai intervenţiile BNR au evitat o creştere a monedei naţionale, este lesne de înţeles de ce agenţii economici şi populaţia s-au orientat preponderent către finanţări în moneda europeană. Această tendinţă are mari şanse să continue, cel puţin pe termen scurt, în contextul în care surplusul de valută din piaţă împinge euro în jos. "Oamenii nu se gîndesc prea departe în viitor şi merg pe prezumţia că îmbunătăţirea climatului economic din prezent face improbabilă o depreciere pronunţată a leului", este de părere Matei Păun. "Riscul major asociat creditelor în valută este posibilitatea unei deprecieri mai severe a leului, care ar face rambursarea acestor credite foarte scumpă pentru cei ce se împrumută", susţine domnia sa. Riscul pe care l-ar putea induce în economie o "euroizare" exagerată a provocat îngrijorarea BNR. Banca Centrală a şi luat, recent, măsuri în acest sens, majorînd de la 25% la 30% rezervele minime obligatorii în valută ale băncilor, ceea ce va avea ca efect scumpirea creditelor în valută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb