Moneda unică europeană (euro) a înregistrat ieri, pe pieţele externe, cea mai mare creştere a ultimelor două luni în raport cu dolarul, cîştigînd aproximativ doi cenţi în numai o zi. Euro şi-a reluat în forţă creşterea, după cîteva zile de declin, ca urmare a faptului că miniştrii de finanţe şi bancherii de frunte din zona euro nu au reuşit, în finalul unei reuniuni desfăşurate luni, să dea o soluţie pentru stoparea ascensiunii sale, ascensiune care i-a speriat pe unii oficiali ai zonei, pe motiv că are un impact negativ asupra redresării economice.
Euro a urcat pînă la 1,2537 dolari pe piaţa din New York, de la 1,2349 dolari, cu cît a încheiat ziua anterioară. Pe piaţa din Londra, la amiaza zilei, euro înregistra o cotaţie de 1,2508 dolari.
Ministrul irlandez al finanţelor, Charlie McCreevy, cel care a prezidat reuniunea din seara zilei de luni, a oprit brusc îndemnul specialiştilor la o intervenţie a Băncii Centrale Europene (BCE) pentru stoparea ascensiunii euro. Finanţiştii europeni nu vor să intervină pe piaţă, dar nici o altă soluţie nu au în acest moment pentru stăvilirea aprecierii euro şi spun că nu vor decît să accentueze nevoia de stabilitate a cursului euro-dolar.
"Miniştrii au dat, pur şi simplu, undă verde pentru o creştere constantă a monedei europene, nu pentru una rapidă, pînă la un nou prag - de 1,30 de dolari", declară Steve Pearson, analist la "HBOS Treasury Services" din Londra.
Amintim că, la începutul săptămînii trecute, moneda europeană ajunsese foarte aproape de pragul de 1,30 dolari, moment la care trei oficiali ai BCE şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ascensiunea euro. Pieţele financiare s-au speriat atunci de mesajul acestora, iar euro s-a înscris pe un curs des-cendent. Acum, însă, se pare că finanţiştii zonei euro nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în ceea ce priveşte intervenţia pentru stabilizarea cursului euro-dolar, astfel că nu le rămîne decît să afirme că fluctuaţiile bruşte nu sînt benefice. Pentru unii experţi, rezultatul reuniunii miniştrilor europeni de finanţe demonstrează că dinamica euro reflectă tocmai neputinţa lor în privinţa luării unei decizii.
Moneda europeană a crescut ieri, chiar în condiţiile în care a fost publicat un raport potrivit căruia încrederea în mediul de afaceri german a scăzut în ianuarie 2004, pentru prima oară în ultimele trei luni. Tot ieri, au crescut cotaţiile petroliere în urma unei explozii care s-a produs la o fabrică de gaz natural lichefiat din Algeria - al treilea furnizor de profil pentru SUA, care se confruntă cu o iarnă dificilă. Preţul petrolului brut de tip Brent, cu termen de livrare în luna martie, a cîştigat 59 de cenţi (1,9%), ajungînd la 31,16 dolari/baril la Bursa londoneză. Pe piaţa SUA, ţiţeiul cu termen în februarie a urcat cu 77 de cenţi, la 35,84 dolari/ baril.