Euro, la maximul acestui an

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 septembrie 2011

Euro, la maximul acestui an

Moneda europeană a atins, ieri, maximul acestui an, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,2886 lei/euro. Paritatea de ieri a fost cu 0,64 bani peste cea din şedinţa anterioară.

Un nivel atât de înalt nu a mai fost atins din 29 decembrie 2010, când euro a fost cotat la 4,2914 lei. Moneda europeană s-a apreciat cu 0,44% în raport cu leul, de la începutul anului şi până în prezent.

Euro s-a întărit, ieri, şi pe pieţele internaţionale, cursul euro/dolar ajungând la nivelul de 1.3728 unităţi, în creştere cu 0,36% faţă de şedinţa precedentă, în contextul în care, "Moody"s" a retrogradat, în cursul dimineţii de ieri, ratingurile băncilor franceze Société Générale şi Credit Agricole.

Analistul economic Florin Cîţu ne-a declarat că aprecierea monedei europene reprezintă o reacţie imediată.

Domnia sa ne-a precizat: "Poate fi vorba despre intervenţia în piaţă a unor bănci centrale. Poate fi vorba despre Banca Centrală a Chinei sau despre Banca Centrală a Elveţiei, care cumpără euro ca să-şi protejeze francul".

Astfel, întârirea monedei europene pe plan extern s-a transmis şi la noi, a adăugat analistul economic.

Banca Centrală a Elveţiei a anunţat, săptămâna trecută, că va impune o ţintă a cursului de schimb pentru francul elveţian, de minim 1,2 franci/euro, prin achiziţia de valută străină din piaţă, în cantităţi nelimitate.

Paritatea euro/franc a ajuns, ieri, la 1.2032 unităţi, în scădere cu 0,08% faţă de şedinţa precedentă. La cursul BNR, moneda elveţiană s-a întărit faţă de leu, ajungând la nivelul de 3,5631 lei, în creştere cu 0,42 bani, faţă de cotaţia anterioară.

Florin Cîţu a atras atenţia că este important de observat ceea ce se va întâmpla cu evoluţia euro.

Domnia sa ne-a declarat: "Este clar că până se vor rezolva problemele internaţionale, euro se va deprecia. Pe termen scurt vom avea mişcări ale cursului care nu vor putea fi explicate imediat".

De aceeaşi părere este şi Lucian Anghel, economist şef al Băncii Comerciale Române (BCR).

Domnia sa ne-a declarat: "Pieţele când sunt nervoase, au un comportament mai puţin raţional, deci este foarte greu de găsit un raţionament, o explicaţie".

Lucian Anghel a adăugat că unul dintre motivele pentru care euro s-a apreciat pe plan internaţional este acela că "Banca Centrală Europeană a mai calmat spiritele", adică a asigurat lihiditate în piaţă.

Analiştii de la ING Bank sunt de părere că euro va continua să se aprecieze: "Dacă îngrijorările privind problemele zonei euro se vor amplifica nu excludem posibilitatea ca paritatea să depăşească săptămâna aceasta pragul psihologic de 4,3 unităţi. Această pers-pectivă este legată în principal de evenimentele de la nivel global, dar este sprijinită totodată de dezinflaţie. Aceasta din urmă sugerează că BNR ar putea permite o depreciere a monedei naţionale, deoarece ar avea un impact mai redus asupra inflaţiei", potrivit unui raport ING Bank.

Faţă de dolarul amerian, leul a cres-cut cu 1,05 bani, BNR afişând ieri un curs de referinţă de 3,1346 lei pentru moneda americană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb