Euro, revigorat de rezultatul alegerilor regionale din Spania

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 octombrie 2012

Euro, revigorat de rezultatul alegerilor regionale din Spania

Moneda unică europeană s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, după ce premierul Spaniei, Mariano Rajoy, respectiv programul de austeritate al guvernului de la Madrid, şi-a extins susţinerea în regiunea Galicia.

Euro a crescut cu 0,4% la ora 10.26 pe piaţa din New York, la 1,3078 dolari. Avansul a venit după un declin de 0,3% înregistrat vineri şi o depreciere de 0,4% în ziua precedentă. În ultimele două zile ale săptămânii trecute, moneda împărţită de 17 state din Uniunea Europeană a pierdut teren faţă de cea americană în condiţiile în care premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că ţara sa nu este supusă niciunei presiuni ca să ceară un pachet de salvare financiară, iar summit-ul liderilor europeni, desfăşurat la Bruxelles, nu a abordat problema Spaniei.

Menţionăm că duminică au avut loc alegeri regionale în Ţara Bascilor şi Galicia. Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy şi-a păstrat majoritatea absolută în Galicia, însă în Ţara Bascilor domină Partidul Naţionalist Basc.

Potrivit cotidianului El Mundo, rezultatul din Galicia îi va permite lui Rajoy să-şi apere politica de aus-teritate. În plus, investitorii de pe pieţele financiare cred că acest rezultat îi va da premierului de la Madrid posibilitatea să amâne o eventuală solicitare de sprijin financiar extern, care i-ar permite Băncii Centrale Europene (BCE) să lanseze achiziţia de obligaţiuni spaniole de pe piaţa secundară.

Dar, conform oficialilor Institutului de Studii Economice din Spania (IEE), Madridul ar trebui să accepte condiţiile stabilite de BCE şi alte autorităţi europene, respectiv să ceară cât mai curând un pachet de salvare.

"Premierul Mariano Rajoy ar trebui să ceară acum un pachet de salvare de la UE", a declarat Jose Luis Feito, preşedintele IEE, adăugând: "Cu cât va fi lansată această solicitare mai rapid, cu atât va fi mai bine.

Este foarte dificil să impui tăieri substanţiale de cheltuieli în sectorul public, care afectează nivelul de trai. Cu cât vom aştepta mai mult pachetul de sprijin, cu atât va fi mai dificilă şi drastică situaţia".

Menţionăm că, deşi a câştigat alegerile din Galicia, Partidul Popular nu mai are aceeaşi susţinere la nivel naţional. Conform unui sondaj CIS realizat în august, această formaţiune are o susţinere de 37%, faţă de 45% anterior. Totodată, un sondaj realizat pentru publicaţia El Pais, luna trecută, 84% dintre alegătorii spanioli au foarte puţină sau nu au deloc încredere în premierul Rajoy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb