Moneda unică europeană (euro) s-a apropiat ieri, pe pieţele externe, de pragul de 1,40 de dolari, ca urmare a reducerii dobânzii băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed). Ieri dimineaţă, la New York, euro a avut o cotaţie de 1,3971 dolari, faţă de 1,3976 dolari la finele zilei anterioare. Marţi, după anunţul Fed privind reducerea dobânzii sale cu 0,50%, la 4,75%, euro s-a apreciat până la nivelul maxim al tuturor timpurilor - 1,3988 dolari.
Fed nu şi-a mai redus dobânda din iunie 2003. Analiştii aşteaptă ca Fed să continue să-şi reducă dobânda.
"Fed şi-a demonstrat, în mod clar, responsabilitatea în legătură cu criza creditelor ipotecare cu risc crescut din SUA, care s-a răspândit în întreaga lume", este de părere Ryohei Muramatsu, şef al departamentului Group Treasury Asia din cadrul "Commerzbank", sucursala din Tokyo. Muramatsu a adăugat: "Date fiind perspectivele nu prea strălucite ale economiei SUA, respectiv problemele de pe piaţa creditelor cu risc crescut, există posibilitatea ca Fed să continue să-şi reducă dobânzile".
Odată cu deprecierea dolarului s-a produs şi ascensiunea cotaţiei aurului: +1,90 dolari, la 725,40 dolari uncia, pe piaţa din Londra. Analiştii aşteaptă o cotaţie de 730 dolari uncia zilele acestea.
Preţul petrolului - peste 82 de dolari barilul
Preţul petrolului brut a crescut ieri, la New York, la peste 82 de dolari barilul, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora reducerea dobânzii Fed va genera creşterea cererii de combustibili. Cotaţia ţiţeiului brut cu livrare în octombrie a crescut cu 69 de cenţi, la 82,20 dolari/baril, la New York Mercantile Exchange. În şedinţa de marţi, cotaţia petrolului brut a atins nivelul maxim al tuturor timpurilor: 82,38 dolari/baril.
La ICE Futures din Londra, barilul de petrol Brent cu livrare în noiembrie a avut o cotaţie de 78,10 dolari, în creştere cu 51 de cenţi. În ziua anterioară, cotaţia a fost de 78,60 dolari/baril, recordul pe această piaţă fiind de 78,64 dolari/baril, înregistrat în august 2006.