Eurodeputaţii cer Comisiei Europene un acord pentru lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri

A.B.
Miscellanea / 20 iunie 2020

Eurodeputaţii cer Comisiei Europene un acord pentru lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri

Eurodeputaţii solicită Comisiei Europene în contextul COVID-19 luarea de măsuri urgente pentru protejarea sănătăţii în condiţiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri şi un acord rapid privind coordonarea sistemelor de securitate socială pentru combaterea fraudei şi încălcarea drepturilor lucrătorilor mobili, potrivit Hotnews.ro

Criza COVID-19 a adus la lumină şi a agravat dumpingul social şi precaritatea situaţiei multor lucrători transfrontalieri şi sezonieri din sectorul agroalimentar, al construcţiilor şi al asistenţei medicale din UE.

Într-o rezoluţie adoptată vineri, Parlamentul îndeamnă Comisia să evalueze situaţia generală a ocupării forţei de muncă şi condiţiile de sănătate şi de siguranţă ale lucrătorilor transfrontalieri şi sezonieri, inclusiv rolul agenţiilor de muncă temporară, al agenţiilor de recrutare, al altor intermediari şi al subcontractanţilor, pentru a identifica lacunele de protecţie şi eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Deputaţii solicită Comisiei să prezinte noi orientări specifice pentru lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri în contextul COVID-19, să propună soluţii pe termen lung pentru a face faţă practicilor abuzive de subcontractare şi să se asigure în mod prioritar că Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) devine pe deplin operaţională.

Statele membre trebuie să consolideze capacitatea inspecţiilor muncii şi să asigure locuinţe de calitate, care ar trebui decuplate de la remuneraţia lor, afirmă Hotnews.

Rezoluţia a fost adoptată cu 593 voturi pentru, 34 împotrivă şi 38 abţineri.

Comisia Europeană urmează să prezinte în scurt timp orientări pentru protejarea lucrătorilor transfrontalieri şi sezonieri.

Aproximativ 800 000 până la un milion de lucrători sezonieri sunt angajaţi în fiecare an în UE, în principal în sectorul agroalimentar: 370 000 în Italia, 300 000 în Germania, 276 000 în Franţa şi 150 000 în Spania.

În 2018, cel mai mare număr de lucrători transfrontalieri a plecat din Polonia pentru a lucra în Germania (125 000 de persoane, dintre care multe lucrează în construcţii), din Franţa în Luxemburg (88 000), din Germania în Luxemburg (52 000), din Slovacia în Austria (48 000, majoritatea fiind femei care lucrează în sectorul asistenţei medicale) şi din Franţa în Belgia (46 000).

Lucrătorii sezonieri şi cei transfrontalieri pot fi angajaţi în alt stat membru al UE pe baza dreptului lor la liberă circulaţie pe teritoriul UE. Legislaţia statelor membre gazdă se aplică în temeiul principiului tratamentului egal. Accesul la ajutorul de şomaj şi protecţia socială sunt reglementate prin coordonarea sistemelor de securitate socială, în prezent în curs de revizuire.

1.3 de milioane de persoane din UE trăiesc într-un stat membru şi lucrează în altul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb