Eurogroup refuză extinderea finanţării pentru Grecia

Marius Constantin
Internaţional / 27 iunie 2015

Eurogroup refuză extinderea finanţării pentru Grecia

Actualizare " Autorităţile din zona euro sunt gata să facă tot ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea zonei euro", conform Eurogroup

Nouă reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, fără Atena

Miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogroup) au refuzat, astăzi, să extindă după data de 30 iunie programul de ajutor pentru Grecia, după ce premierul elen Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum privind propunerile de reforme ale creditorilor.

Preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, susţine că referendumul este "o decizie tristă pentru Grecia". În opinia sa, hotărârea Atenei "a închis uşa viitoarelor discuţii".

Eurogroup a transmis, printr-un comunicat, că de la acordul din 20 februarie 2015 asupra extinderii asistenţei financiare, au avut loc negocieri intensive între instituţii şi autorităţile greceşti, însa acestea sunt într-un impas prelungit.

Eurogoup a transmis: "Din nefericire, în ciuda eforturilor şi a susţinerii Eurogroup, propunerea (n.r. miniştrilor de finanţe din zona euro) a fost respinsă de autorităţile greceşti, care au rupt negocierile, unilateral, pe 26 iunie.

Eurogroup reaminteşte transferurile financiare semnificative pentru Grecia în ultimii ani. Eurogroup a fost deschis pană în ultimul moment să susţină în continuare poporul grec printr-un program orientat pe creştere.

Eurogroup ia act de decizia guvernului grec să înainteze o propunere pentru organizarea unui referendum, care este aşteptat să aibă loc duminică, 5 iulie, dată care este ulterioară celei de expirare a programului.

Acordul curent de asistenţă financiară cu Grecia va expira pe 30 iunie 2015, la fel ca toate acordurile legate de programul cu Grecia."

Autorităţile din zona euro sunt gata să facă tot ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea zonei euro, mai precizează Eurogoup.

Comunicatul este susţinut de toţi membri Eurogroup, mai puţin membrul grec, se arată în comunicat.

Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum în 5 iulie, pe tema propunerilor creditorilor internaţionali. Votanţii vor decide dacă Guvernul trebuie să accepte sau nu condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană în schimbul fondurilor.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro obţinut în 2010, însă tranşa nu este deblocată decât dacă Grecia acceptă unele reforme propuse de creditori.

Miniştrii de finanţe din zona euro plănuiesc să mai aibă o întâlnire în această seară, fără reprezentanţii Greciei, conform unor surse apropiate situaţiei.

.....

Actualizare 17:01 Reuters: Grecii fac cozi la supermarketuri, pentru provizii

Reuters scrie că în anumite supermarketuri din Atena cetăţenii au format cozi lungi pentru a-şi face provizii.

---

Actualizare 16:50 Schaeuble: "Grecia a pus capăt negocierilor cu creditorii săi într-un mod unilateral"

Guvernul Greciei "a pus capăt negocierilor" cu creditorii săi "într-un mod unilateral", a declarat sâmbătă ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, în urma anunţului premierului grec Alexis Tsipras privind organizarea unui referendum în legătură cu propunerile instituţiilor financiare internaţionale.

"Deocamdată, nu mai există bază pentru negocieri (...). Niciunul din colegii cu care am vorbit nu are idee de ceea ce se poate face acum", a afirmat, potrivit AFP, ministrul german, la sosirea la Bruxelles, unde urmează să aibă loc o reuniune crucială a Eurogrupului în ceea ce priveşte soarta Greciei, care riscă, începând de marţi, să intre în incapacitate de plată.

---

Actualizare 15:45 Grecia a respins ultimele propuneri ale creditorilor

Guvernul grec a respins ultimele propuneri ale creditorilor săi, a spus preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, avertizând că Atena "a închis uşa continuării discuţiilor" şi că zona euro va discuta despre "consecinţe".

"Sunt surprins negativ de decizia de astăzi a guvernului grec. Ei au respins aparent ultimele propuneri de pe masa negocierilor din partea celor trei creditori şi, pe această bază negativă, au propus parlamentului să desfăşoare un referendum", a declarat pentru reporter Jeroen Dijsselbloem, înainte de reuniunea de urgenţă de la Bruxelles.

"Aceasta este o decizie tristă pentru Grecia, deoarece a închis uşa pentru noi discuţii... Îl vom asculta pe ministrul grec (de finanţe - n.r.) astăzi în reuniune şi apoi vom vorbi despre consecinţe".

---

Actualizare 13:58 Un politician grec spune că băncile vor rămâne deschise şi îndeamnă la calm

"Banca Greciei face un efort uriaş pentru a menţine alimentarea cu bani a ATM-urilor" - oficial al băncii

Un politician grec a dat sâmbătă asigurări că băncile din ţară vor rămâne deschise şi a făcut un apel la cetăţeni să rămână calmi, la câteva ore după ce primul-ministru Tsipras a anunţat referendumul surpriză privind termenii acordului cu creditorii, transmite Reuters.

Grecii au extras în ultimele zile câteva miliarde de euro din bănci în contextul îngrijorărilor privind controalele de capital ce ar putea fi impuse de Atena.

Potrivit publicaţiei citate, în primele ore ale dimineţii de sâmbătă, a putut fi văzut cum se formau cozi la automatele bancare pentru retragerea băncilor, în anumite părţi din Atena.

Până la jumătatea dimineţii câteva zeci de oameni se înghesuiau în faţa unei sucursale Piraeus Bank în centrul Atenei, cu toate că nu este un lucru neobişnuit ca mai mulţi greci care nu folosesc carduri să vină la bănci sâmbăta. Banca a rămas închisă, însă, aproape o oră în plus faţă de ora la care trebuia să se deschidă.

Un oficial al Piraeus a declarat că a intenţionat să deschidă sucursala, dar a luat în considerare şi măsuri de siguranţă din cauza cozilor.

"Cetăţenii nu ar trebui să fie speriaţi, nu este vorba de şantaj", a declarat la o televiziune locală Panos Kammenos, şef al partenerului junior în coaliţia de guvernământ. "Băncile nu se vor închide, ATM-urile vor avea bani. Toată aceasta este o exagerare", a spus acesta, ca un ecou al refuzurilor anterioare de implementare a controalelor de capital, scrie Reuters.

Multe bănci din Grecia sunt de obicei închise sâmbăta, dar unii creditori ţin una sau două sucursale deschise.

Un oficial al băncii centrale însă a declarat pentru Reuters că "Banca Greciei face un efort uriaş pentru a menţine alimentarea cu bani a ATM-urilor".

---

Actualizare 12:40 Întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro va avea loc, în ciuda anunţului lui Tsipras

Miniştrii de finanţe din zona euro vor ţine sâmbătă întâlnirea de urgenţă programată, în ciuda deciziei premierului Tsipras de a ţine un referendum în Grecia pe 5 iulie, a declarat un oficial european pentru Reuters.

---

Actualizare 12:04 Partidele din opoziţie atacă decizia lui Tsipras privind referendumul

Partidele politice greceşti din opoziţie au atacat decizia primului-ministru Alexis Tsipras privind organizarea unui referendum pentru dezbaterea cererilor de reformă ale creditorilor, spunând că această mişcare riscă ieşirea ţării din Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Partidul socialist Pasok, partenerul junior în guvernul de coaliţie anterior, a cerut demisia lui Tsipras. "Din moment ce domnul Tsipras nu a reuşit să ia recizii responsabile, el ar trebui să demisioneze şi să lase cetăţenii să voteze pentru viitorul lor prin alegeri", a declarat lideru partidului, Fofi Genimmata.

Partidul centrist To Potami a criticat primul-ministru pentru decizia de organizare a referendumului, spunând că va lupta pentru a menţine ţara în inima Europei. "Alexis Tsipras şi Panos Kammenos (liderul Grecilor Independenţi) au decis să conducă lobby-ul drahmei, să scoată ţara din Uniunea Europeană şi să o arunce de pe stâncă", a declarat liderul To Potami, Stavros Theodorakis. "Ne vom lupta împreună pentru o Grecie puternică în inima Europei", a precizat acesta.

Conservatorii din Noua Democraţie au spus că guvernul a adus ţara într-un impas, izolând-o de Europa, ei acuzându-l pe Tsipras de aruncarea responsabilităţii pe care el însuşi nu a putut-o duce către popor. "Domnul Tsipras conduce astăzi ţara către un referendum cu o problemă finală care spune da sau nu Europei şi propune o ruptură cu toţi partenerii noştri şi o ieşire din zona euro", a declarat fostul prim-ministru Antonis Samaras.

---

Actualizare 10:10

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat vineri noaptea organizarea unui referendum în Grecia pentru a se decide dacă ţara ar trebui să accepte sau să respingă un acord de salvare oferit de creditorii săi, precizând că aceştia încearcă să umilească cetăţenii greci, iar ei trebuie să dea un răspuns democratic. Referendumul ar urma să aibă loc în data de 5 iulie, scrie Bloomberg.

"Poporul trebuie să decidă dincolo de şantaj (...), referendumul va avea loc în 5 iulie", a declarat primul-ministru elen într-o emisiune televizată.

"Aceste propuneri, care încalcă în mod clar regulile europene şi drepturile fundamentale la muncă, egalitate şi demnitate, arată că scopul unora dintre parteneri şi a unor instituţii nu a fost acela de a oferi un acord viabil pentru toate părţile implicate, ci o posibilă umilire a unui întreg popor", a mai adăugat Tsipras în cadrul emisiunii.

Tsipras a menţionat că şeful Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi şi cancelarul german Angela Merkel au fost informaţi cu privire la acest plan şi el va cere extensia cu câteva zile a planului de salvare a Greciei, programat să se încheie pe 30 iunie, pentru a permite organizarea votului.

Potrivit The Telegraph, grecii s-au grăbit să retragă bani de la bancomate de la primele ore ale zilei de sâmbătă, iar Alpha Bank a oprit toate tranzacţiile online.

(E.D.)

---

Grecia va obţine o prelungire cu cinci luni a pachetului de asistenţă financiară şi va primi o tranşă parţială de 15,3 miliarde de euro pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în această vară, în cazul în care Guvernul de la Atena va aproba modificarea sistemului de pensii şi majorarea taxelor, scrie Bloomberg.

Potrivit publicaţiei, oficialii greci şi creditorii internaţionali se vor întâlni astăzi, la Bruxelles, pentru o nouă rundă de negocieri, în privinţa planului de salvare, iar Angela Merkel a subliniat, ieri, că întâlnirea de astăzi este decisivă.

Merkel şi ceilalţi lideri din Uniunea Europeană au cerut miniştrilor de Finanţe să deblocheze negocierile cu Grecia, pe fondul radicalizării poziţiilor legate de condiţiile care trebuie îndeplinite de autorităţile elene schimbul deblocării finanţării.

De asemenea, Angela Merkel şi Francois Hollande au discutat, astăzi, despre extinderea programului de salvare al Greciei şi acordarea unei finanţări Guvernului de la Atena.

Pe de altă parte, Premierul grec Alexis Tsipras a afirmat vineri că refuză "ultimatumuri şi şantaje" în Uniunea Europeană, pe fondul presiunilor imense pentru acceptarea unui acord cu creditorii săi, UE şi FMI, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, care pare să se apropie inexorabil.

Principiile europene "nu sunt fondate pe şantaj şi ultimatumuri. În special în aceste ore cruciale, nimeni nu are dreptul să pună în pericol aceste principii", a afirmat liderul stângii radicale, la capătul unui summit european care a avut loc ieri la Bruxelles.

Totodată, oficialii de la Atena arată reticenţe în privinţa extinderii cu cinci luni a pachetului de asistenţă financiară, considerând că astfel s-ar adânci recesiunea şi, în cele din urmă, s-ar ajunge la o nouă rundă de negocieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb