Europa a început să îşi refacă stocurile de gaze pentru iarnă

S.B.
Miscellanea / 15 mai 2022

Europa a început să îşi refacă stocurile de gaze pentru iarnă

Europa a început să îşi refacă stocurile de gaze pentru iarnă, dar acestea ar putea costa cu circa 40 de miliarde de euro mai mult ca anul trecut, informează news.ro.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a pus un semn de întrebare uriaş cu privire la stabilitatea aprovizionării cu gaze pentru economiile şi consumatorii din regiune, preţurile de referinţă fiind cu aproape 300% mai mari decât cu un an în urmă.

Rusia furnizează în mod obişnuit aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE, dar acum ripostează împotriva sancţiunilor Europei prin reducerea livrărilor, îngreunând reumplerea depozitelor de către statele membre, operaţiune necesară pentru a se asigura că populaţia îşi va putea încălzi locuinţele în continuare în această iarnă, dacă Moscova va închide robinetele.

"Iarna va fi dificilă fără gazele ruseşti. Cheia este să umplem cât mai mult posibil depozitele în timpul verii", a declarat Guy Smith, director de comercializare a gazelor naturale şi GNL la compania Vattenfall, pentru Reuters.

Comisia Europeană a declarat că urgenţele de aprovizionare imediată vor avea prioritate faţă de reumplerea stocurilor, obiectivele nefiind aplicabile dacă va fi declarată o urgenţă de aprovizionare cu gaze la nivel european sau regional, ceea ce înseamnă că nivelurile stocurilor vor fi inadecvate.

Posibilitatea unor reduceri semnificative ale livrărilor este în creştere, Bulgaria şi Polonia nemaiprimind deja gaze ruseşti, în timp ce Ucraina a oprit tranzitul gazelor ruseşti printr-un punct de tranzit major, într-un teritoriu deţinut de Rusia.

Unele filiale ale furnizorului de gaze Gazprom Germania, care a fost plasat sub tutela autorităţii germane de reglementare în domeniul energiei la începutul acestui an, nu mai primesc gaze, în timp ce compania rusă Gazprom a declarat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia, prin conducta Yamal-Europa.

Gazele păstrate în depozite reprezintă de obicei aproximativ un sfert din combustibilul folosit în Europa în timpul iernii, când cererea este mare.

Până pe 10 mai, stocurile de gaze ale Europei erau pline în proporţie de aproape 38%, în creştere faţă de 26% la 21 martie, au arătat datele de la infrastructura de gaze din Europa.

Comisia Europeană a cerut operatorilor de stocare a gazelor să umple depozitele cu cel puţin 80% din capacitate, până la data de 1 noiembrie a acestui an, dar unele state membre dependente de gaze au mers şi mai departe, Germania şi Italia ordonând ca depozitele să fie pline în proporţie de 90% până la 1 noiembrie.

Atingerea acestor ţinte nu va fi ieftină, având în vedere preţurile mari, ceea ce înseamnă că cantitatea de gaz care trebuie achiziţionată va costa de aproximativ 4 ori mai mult decât ar fi fost în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Luând ca punct de plecare sfârşitul lunii aprilie, volumul total de gaze acumulat în depozite de la începutul lunii mai până la sfârşitul lunii octombrie trebuie să atingă 52,5 miliarde de metri cubi, ceea ce va costa în jur de 58 de miliarde de euro, pe baza unui preţ de aproximativ 105 de euro/MWh", a declarat Leon Izbicki, asociat la European Natural Gas la Energy Aspects.

Aceeaşi cantitate de gaze ar fi costat aproximativ 14 miliarde de euro pe baza preţurilor de aproximativ 25 de euro per megawat oră din mai 2021.

Costurile mai mari înseamnă că este probabil că guvernele vor trebui să intervină pentru a oferi stimulente pentru a se asigura că depozitele sunt pline. Am văzut guverne pregătind calea pentru astfel de instrumente financiare, de exemplu cu noua lege a Germaniei de stocare a gazelor... şi decretul Italiei privind stocarea gazelor care include prevederi pentru un contract pentru diferenţă", a spus Izbicki.

Numai umplerea stocurilor de gaze ale Germaniei ar costa aproximativ 25 de miliarde de euro, a spus RWE.

Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, are în prezent stocuri de aproximativ 39% din capacitate, faţă de 26% la 21 martie.

"Nivelurile de stocare au fost recuperate destul de bine... există destul de multă prudenţă exercitată de o mulţime de contrapărţi, care se asigură că au stocuri suficiente în depozit. Dar de fapt suportă unele costuri umplându-se cât de repede se poate", a spus Smith, de la compania Vattenfall.

Vattenfall deţine un depozit în Germania, aproape de graniţa cu Olanda. În trecut, preţurile gazelor erau de regulă mai ieftine în lunile de vară decât cele aşteptate în timpul iernii, oferind un stimulent pentru stocarea gazelor atunci când cererea este scăzută, cu perspectiva de a vinde la un preţ mult mai mare atunci când cererea atinge vârfuri în timpul iernii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. FOARTE BINE , FOARTE BINE , SA PLATITI DE S-A VA SARA PARUL DIN CAP !!! DACA NU SANTETI SANATOSI LA CAP !!! E LIMPEDE CA LUMINA ZILEI , CA NU SANTETI SANATOSI LA CAP !!! CAPURILE ASTEA , DOAMNE , ALE DRACULUI CAPURI !!! CREDEAM CA NUMAI CONDUCATORII NOSTRII COMUNISTI SI NEO - COMUNISTI , DE - A LUNGUL A 32 DE ANI CUMPLITI , SANT NISTE GUVERNANTI DE NOTA 3 MAXIM , DINTR-UN TOTAL DE 10 , IN CARE AU ADUS DEJA ROMANIA APROAPE DE PRAGUL DE FALIMENT , CA NIMAI EI GANDESC ASA , APROAPE DE TEMBELISM , DAR VAD CA SI CAPITALISTII ADEVARATI AI EUROPEI , GANDESC IN PRIVINTA GAZELOR SI PETROLULUI RUSESC , CAM TOT ASA CA ROMANII NOSTRII !!! CE TREBUIE SA-I INTERESEZE PE EI , CA 2 POPOARE DE OAMENI SEMI - SALBATICI , SA INCAIERA INTRE EI , PENTRU DIVERSE CHESTII ??? CE NAIBA , NU ESTI ROMANIA , ESTI MARELE REGAT LA MARII BRITANII !!! ESTI MAREA FRANTA !!! ESTI MAREA GERMANIE , CICA UN IMPERIU IN CONTINENTUL EUROPEAN !!! CE SA MAI ZIC DE RESTUL !!! CE NAIBA , VA TRANSFORMATI CU TOTII IN PRESUL AMERICII ??? ATAT SANTETI DE REDUSI ??? AMERICANII , AU TOT INTERESUL SA-SI VANDA ARMELE PE BANI GREI , SI SA INTRETINA SI ALIMENTEZE ORICE CONFLICT , NU NUMAI CEL CATRE RUSIA ??? STATI CA VINE SCADENTA PESTE UN TIMP , CA UCRAINA SA PLATEASCA AMERICII TOT SI TOATE , CU MUNTI DE BANI , DAR ASTA NU TREBUIE SA VA PRIVEASCA PE VOI , RESTUL EUROPEI !!! TACETI DIN GURA , SI BAGATI ADANC MANA LA CHIMIR !!! VA SMIORCAITI DEJA , CA O SA VA COSTE GAZUL MULT MAI MULT ??? V-A PUS S-AU VA PUNE CINEVA CA SA FITI NU NUMAI AVOCATII UNEIA DINTRE PARTI , DAR SA LE SI TRIMITETI ARMAMENT CA EI SA POATA ASTFEL UCIDE MAI USOR PE SOLDATII CELEILALTE PARTI ??? VOI , CINSTITII CAPITALISTI MODERNI AI EUROPEI , NU VA DATI SEAMA CA , SANTETI DEJA IN RAZBOI DE FAPT , CU RUSIA ??? BAI , VOI NU JUDECATI CA CONDUCATORII ROMANIEI , CA AIA SANT INCULTI !!! 45 DE ANI , AU PUPAT SI AU LINS CIZMELE SI PANTOFII RUSILOR , DE VREO 30 DE ANI INCOACE SANT PRESUL AMERICII !!! HAI , SA MA CONTRAZICA CAREVA , VREUN ROMAN ORTODOX , DACA ARE CURAJUL !!! MINT , S-AU NU MINT , ASTA E INTREBAREA ??? SI ACUMA ??? ACUMA , PLATITI FRATILOR CAPITALISTI AI EUROPEI , SI NU MAI BINGANITI !!! CA DESTUL V-ATI INDOPAT , CU PETROLUL SI GAZELE MAI IEFTINE ALE RUSIEI SEMI - SALBATICE !!! LASA CA O SA LE PLATITI AMERICANILOR , MULT MAI SCUMP , CA SI VOI RECUNOASTETI ASTA , GAZE LICHEFIATE ADUSE CU VAPOARELE , DE CAMARADUL BIDEN !!!!!!!!!!!!!!! O FI EL UN BOSOROG SEMI - SENIL , DAR LA CAPITOLUL AFACERI DE SUCCES PENTRU AMERICA , N-ARE EGAL !!! ASA CA , DUSMANI AI RUSIEI , TACETI SI PLATITI !!!!!!!!!!!!!! APROPO : NU ZICE NIMENI , NIMIC ???????????????????

    1. Zice Putin.

    Ce ce isi reface stocurile daca Germania confirma faptul ca primeste cu 25% mai putin gaz din cauza opririi lor de catre ucrainieni?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb