După pandemie, turismul european are de luptat cu o altă problemă şi anume: deficitul de personal. Punând cap la cap datele organizaţiilor de ospitalitate şi catering din principalele ţări UE, reiese că în prezent există peste 900.000 de locuri de muncă vacante, din care două treimi doar în Franţa şi Italia, informează DCnews.ro.
Companiile transalpine sunt cele care se plâng de cea mai mare "gaură" în termeni absoluţi: 361.000 conform unui sondaj recent al agenţiei de ocupare a forţei de muncă franceză.
Guvernul francez încearcă în comun acord cu angajatorii, să rezolve această problemă, iar ca o primă măsură s-a decis o creştere a salariilor în sectorul turismului.
În Provence, un fond de 1 milion de euro a fost alocat pentru formarea personalului turistic.
În Italia, deficitul se ridică la 300 de mii de angajaţi, iar executivul, conform celor reieşite în aceste ore, evaluează un mecanism de conciliere a veniturilor cetăţeniei cu munca sezonieră.
Potrivit unui articol scris de Europa Today, pe a treia treaptă a podiumului din cauza lipsei de ospătari, bucătari şi alt personal pentru sectorul turismului se află Spania, unde asociaţia comercială a întreprinderilor mici şi mijlocii a estimat că 100.000 de locuri de muncă sunt încă goale, în ciuda sezonului turistic care a început deja.
Aici guvernul a lansat recent o reformă a muncii care, în intenţiile Madridului, ar trebui să ofere mai multă siguranţă şi stabilitate lucrătorilor sezonieri şi, prin urmare, să ajute la ocuparea posturilor vacante. În realitate, guvernul însuşi se gândeşte să apeleze şi la migranţi, favorizând vizele de muncă pentru străini.
Ţările de Jos se confruntă şi cu o lipsă istorică de personal: conform biroului naţional de statistică, în horeca sunt aproximativ 45.000 de posturi vacante.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru Austria, unde sectorul se plânge de imposibilitatea de a ocupa 35.000 de locuri de muncă. În Germania, ponderea este de 20.000.
Revenind în sudul Europei, găsim cazul Greciei, unde 50.000 de angajaţi lipsesc pentru cel mai important sector al economiei elene. Industria turismului din Grecia a propus guvernului să folosească refugiaţii ucraineni pentru a acoperi cel puţin parţial deficienţele, dar profesii precum bucătarul nu sunt cu siguranţă uşor de înlocuit.
În Croaţia, numărul locurilor vacante este în jur de 10.000, mai mult sau mai puţin aceeaşi cifră raportată de restauratorii şi hotelierii din Portugalia.
Nici în România situaţia nu este roz. În Sovata, unul dintre polurile turistice autohtone, criza de bucătari, ospătari şi menajere determină hotelierii din staţiunea Sovata să aducă angajaţi din Asia, iar pe litoralul românesc, din cauza salariilor foarte mici, tinerii muncitori sezonieri nu prea se înghesuie.
Cu puţin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul românesc se confrunta cu o adevărată criză a forţei de muncă. De aproximativ 20.000 de angajaţi ar avea nevoie patronii de la malul mării pentru a ocupa toate posturile disponibile, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, conform Adevarul.