Europa este în criză de ospătari

F.D.
Internaţional / 13 iunie 2022

Europa este în criză de ospătari

După pandemie, turismul european are de luptat cu o altă problemă şi anume: deficitul de personal. Punând cap la cap datele organizaţiilor de ospitalitate şi catering din principalele ţări UE, reiese că în prezent există peste 900.000 de locuri de muncă vacante, din care două treimi doar în Franţa şi Italia, informează DCnews.ro.

Companiile transalpine sunt cele care se plâng de cea mai mare "gaură" în termeni absoluţi: 361.000 conform unui sondaj recent al agenţiei de ocupare a forţei de muncă franceză.

Guvernul francez încearcă în comun acord cu angajatorii, să rezolve această problemă, iar ca o primă măsură s-a decis o creştere a salariilor în sectorul turismului.

În Provence, un fond de 1 milion de euro a fost alocat pentru formarea personalului turistic.

În Italia, deficitul se ridică la 300 de mii de angajaţi, iar executivul, conform celor reieşite în aceste ore, evaluează un mecanism de conciliere a veniturilor cetăţeniei cu munca sezonieră.

Potrivit unui articol scris de Europa Today, pe a treia treaptă a podiumului din cauza lipsei de ospătari, bucătari şi alt personal pentru sectorul turismului se află Spania, unde asociaţia comercială a întreprinderilor mici şi mijlocii a estimat că 100.000 de locuri de muncă sunt încă goale, în ciuda sezonului turistic care a început deja.

Aici guvernul a lansat recent o reformă a muncii care, în intenţiile Madridului, ar trebui să ofere mai multă siguranţă şi stabilitate lucrătorilor sezonieri şi, prin urmare, să ajute la ocuparea posturilor vacante. În realitate, guvernul însuşi se gândeşte să apeleze şi la migranţi, favorizând vizele de muncă pentru străini.

Ţările de Jos se confruntă şi cu o lipsă istorică de personal: conform biroului naţional de statistică, în horeca sunt aproximativ 45.000 de posturi vacante.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru Austria, unde sectorul se plânge de imposibilitatea de a ocupa 35.000 de locuri de muncă. În Germania, ponderea este de 20.000.

Revenind în sudul Europei, găsim cazul Greciei, unde 50.000 de angajaţi lipsesc pentru cel mai important sector al economiei elene. Industria turismului din Grecia a propus guvernului să folosească refugiaţii ucraineni pentru a acoperi cel puţin parţial deficienţele, dar profesii precum bucătarul nu sunt cu siguranţă uşor de înlocuit.

În Croaţia, numărul locurilor vacante este în jur de 10.000, mai mult sau mai puţin aceeaşi cifră raportată de restauratorii şi hotelierii din Portugalia.

Nici în România situaţia nu este roz. În Sovata, unul dintre polurile turistice autohtone, criza de bucătari, ospătari şi menajere determină hotelierii din staţiunea Sovata să aducă angajaţi din Asia, iar pe litoralul românesc, din cauza salariilor foarte mici, tinerii muncitori sezonieri nu prea se înghesuie.

Cu puţin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul românesc se confrunta cu o adevărată criză a forţei de muncă. De aproximativ 20.000 de angajaţi ar avea nevoie patronii de la malul mării pentru a ocupa toate posturile disponibile, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, conform Adevarul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb