Europa trebuie să se pregătească pentru un şoc al gazelor în lunile de iarnă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 decembrie 2024

Călin Rechea

Sectorul industrial european se va confrunta cu un şoc al gazelor naturale în următoarele luni de iarnă, pe fondul scăderii accelerate a stocurilor, în condiţiile unei concurenţe dure cu Asia pentru achiziţionarea gazelor naturale lichefiate (GNL).

Avertismentul apare într-o analiză recentă de la Reuters, unde se aminteşte că "de la criza energetică din 2022, când preţul gazelor a atins un vârf de aproape 350 EUR/MWh, zeci de întreprinderi din Europa au închis fabrici şi au redus activitatea şi locurile de muncă, deoarece preţurile ridicate le-au subminat competitivitatea".

Vremea mult mai rece decât în anii precedenţi a condus la scăderea accelerată a stocurilor din UE, în ciuda unei cereri cu circa 17% mai redusă decât media celor cinci ani care au precedat pandemia (vezi graficul 1).

Europa trebuie să se pregătească pentru un şoc al gazelor în lunile de iarnă

Gradul de umplere a depozitelor din Uniunea Europeană a fost de 83,1% în 5 decembrie 2024, după o scădere de peste 11 puncte procentuale în ultimele 30 de zile, un nivel aflat cu aproape 10 puncte sub cel înregistrat în aceeaşi zi a anului trecut, conform datelor de la Gas Infrastructure Europe (GIE) preluate de Reuters.

Datele de la GIE mai arată că gradul de umplere al depozitelor din România a scăzut mult mai rapid decât media europeană, până la 82,3% în 5 decembrie 2024, după un declin de aproape 20 de puncte procentuale în ultimele 30 de zile (vezi graficul 2).

Europa trebuie să se pregătească pentru un şoc al gazelor în lunile de iarnă

Pe de altă parte, preţurile gazelor din Europa au atins recent cel mai ridicat nivel din ultimul an, iar analiştii citaţi de Reuters prognozează creşterea lor în continuare.

Francisco Blanch, şeful departamentului de cercetare în domeniul materiilor prime şi al instrumentelor derivate din cadrul Bank of America, a declarat că preţurile gazelor din UE poate ajunge până la 70 EUR/MWh anul viitor, faţă de circa 50 EUR/MWh în prezent.

Conform datelor LSEG, preţurile medii ale gazelor naturale în UE au fost de 17,58 EUR/MWh în perioada de cinci ani care a precedat pandemia.

Reuters arată că obiectivul de umplere a depozitelor stabilit de Comisia Europeană a fost majorat recent în încercarea de a proteja rezervele, iar noul obiectiv poate determina creşterea preţurilor.

Agenţia de presă mai aminteşte de raportul privind competitivitatea Europei prezentat de Mario Draghi, în care se subliniază că "pierderea gazelor din Rusia a avut un cost enorm pentru economia europeană, iar utilizarea combustibililor fosili va fi necesară cel puţin până la sfârşitul deceniului".

Raportul arată că, în ciuda scăderilor din ultimii ani, UE se confruntă cu preţuri ale electricităţii de 2 - 3 ori mai mari decât în SUA şi cu preţuri ale gazelor naturale de 4 - 5 ori mai mari decât peste Ocean. Preţurile actuale ale gazelor din UE sunt de aproape cinci ori mai mari decât în SUA, unde se tranzacţionează la circa 10 EUR/MWh.

În aceste condiţii, "zeci de fabrici din Europa s-au închis şi aproape un milion de locuri de muncă în industria prelucrătoare au fost pierdute în ultimii patru ani", după cum arată datele de la Bernstein.

Persistenţa preţurilor ridicate ale energiei determină tot mai multe companii din Germania să-şi mute capacităţile de producţie în străinătate.

"Riscul de dezindustrializare din cauza migraţiei tăcute şi a abandonului multor întreprinderi mici şi mijlocii în special este în continuă creştere", a declarat recent Siegfried Russwurm, preşedintele asociaţiei industriale BDI, care este şi membru al consiliului de administraţie al conglomeratului industrial german ThyssenKrupp.

Inclusiv în Franţa, unde preţurile energiei sunt mult mai reduse decât în restul Europei, numeroase sectoare industriale vor funcţiona la 70 - 80% din capacitate, după cum scrie Reuters.

Nivelurile actuale de stocare din UE sunt cu aproximativ 10 miliarde de metri cubi mai mici decât anul trecut, iar diferenţa va fi acoperită în principal de importurile de GNL, conform declaraţiilor lui Helge Haugane, şeful departamentului de tranzacţionare a gazelor şi energiei din cadrul companiei norvegiene Equinor, cel mai mare furnizor de gaze din UE.

Deoarece Parlamentul European a votat pentru adoptarea unor norme care să permită guvernelor europene să interzică importurile de GNL din Rusia, golirea accelerată a depozitelor de gaze ar putea obliga UE să se angajeze într-o concurenţă acerbă că Asia pentru importurile de GNL din SUA şi Orientul Mijlociu, mai ales în condiţiile în care partenerii europeni nu doresc să se angajeze în contracte pe termen lung, de cel puţin 20 de ani, care să permită deschiderea unor noi capacităţi de producţie şi lichefiere.

Conform datelor LSEG, Europa a importat 11,3 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în noiembrie, echivalentul a circa 170 de tancuri GNL, în principal din Statele Unite şi Orientul Mijlociu.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Aaaaa, iarasi scad stocurile de gaze dar de data asta nu din cauza frigului “din Portugalia” ci “în condiţiile unei concurenţe dure cu Asia pentru achiziţionarea gazelor naturale lichefiate (GNL).”:-)…latinii ar spune “repetitio est mater studiorum”:-)

    1. El atu ci a cerut Germaniei sa intrerupa importurile prin Nord stream! A intrebat si cum se poate cumpara Groenlanda, iata ca o are gratis acum, introdusa in nato!

    Si iaca asa se reinventeaza dolarul in gazodolar

    SI CU ELECTRICITATEA CUM STAM?! IACA DE CE SE INMULTESC "SUVERANISTII"!

    1. Ministerul Energiei zice ca ne confruntăm cu o criză acuta în energie.

    Competivitatea europei tot scade, care o sa conduca la scaderea nivelului de trai. Si asa multi europeni o sa investeasca in bursa din SUA, care o sa accelereze diferenta si mai mult. Din pacate energia verde este prea scumpa si depindem de vreme, o industrie puternica inca nu se poate baza numai energie verde.

    1. asta-i nerelevant pentru comunisto-progresisti, ei vor verde cu orice cost

    Robert Habeck ministrul economiei germane a declarat cu ocazia

    unei conferinte economice in germania,conform Bloomberg ; 

    "industria germana la iarna se va OPRI FARA GAZ RUSESC, 

    dar oricum vin 5 ani, foarte grele ptr. economia Germaniei"

    ... conflictul din siria a pornit de neintelegeri legate de conducte ... aparemt, s-a incheiat ... iar zele incepe sa multumeasca pentru iniativele pentru pace ...

    1. ... niste baieti erau curiosi despre teoriile mele referitor la entropie ... welll, suficienta inertrie pentru a-si crea propria statornicie ;) ...

    Pai cum e asa de rece in noiembrie care tocmai a fost declarat "cel mai cald noiembrie" de nu stiu cand, ha ha ha, hai ca i tare !

    1. Planeta are defectul de a fi rotundă. Temperatura medie include și emisfera nordică și cea sudică. Deci iată cum noiembrie a fost mai rece în Europa față de anul trecut, dar global mai cald.

      P.S. Aceste informații sunt la liber și nu sunt extrase din apă. 

      Aiurea, asa putem sa le intoarcem la nesfarsit, dardaie lumea de frig in Europa, da de fapt e mai cald in Africa, sa fim seriosi

      asta e diferența dintre știință și harneală pe net. Dar aici chiar ești în locul în care nu poți evolua... din contră. :

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb