Investitorul şi dezvoltatorul danez de capacităţi de energie regenerabilă European Energy a obţinută avize tehnice de cordare pentru 500 MW de capacităţi noi solare şi eoliene, în diferite zone din ţară, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Planurile totale de proiecte solare şi eoliene ale European Energy Romania depăşesc 1,5 GW. European Energy este în curs de obţinere a avizelor tehnice de racordare pentru restul de capacităţi. Avizul tehnic de racordare este o etapă esenţială în dezvoltarea proiectelor şi un pas important spre faza de construcţie şi punere în funcţiune.
·
Pentru noi, România este o piaţă foarte atractivă. Licitaţiile energia aşteptate în schema de sprijin pentru regenerabilă din România, care însumează 5 GW, vor accelera dezvoltarea de noi proiecte de energie eoliană şi solară. Dar credem că potenţialul real al României este mai mult decât dublul capacităţilor propuse în schemă - afirmă Ioannis Kalapodas, Seful biroului din România al European Energy.
La sfârşitul lui 2023, România avea peste 11,7 GW de capacitate de energie regenerabilă, conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă. Energia regenerabilă, în contextul tranziţiei verzi din România, înseamnă în primul rând beneficii pentru consumator, care vor avea acces la energie mai curată şi mai ieftină, dar şi pentru agricultori şi proprietari de terenuri, afaceri şi comunităţi locale şi pentru cetăţeni, care vor avea. de câştigat de pe urma creşterii bazei de impozitare a nivelului local şi a noilor locuri de muncă în investiţii prietenoase cu mediul, potrivit comunicatului.
·
Obţinerea avizelor tehnice de cordare pentru
500 MW înseamnă pentru European Energy un pas înainte spre a deveni lider de piaţă. România poate demara un nou val de investiţii în energie regenerabilă prin noua schemă de sprijin cu contract pentru diferenţă . Dar credem că încurajarea proiectelor hibride, combinaţii de solar, eolian şi capacităţi de stocare ar accelera creşterea semnificativă a investiţiilor în capacităţi de energie regenerabilă. România ar avea nevoie în plus şi de o reglementare clară a garanţiilor de origine, care ar stimula şi încheierea de acorduri de tip corporate PPA - a adăugat Michael Viberg Pedersen, Vicepreşedinte, Director pentru Europa de Sud-Est, European Energy.