Eurostat: Economia zonei euro a revenit pe creştere în trimestrul al doilea, inflaţia continuă să scadă

T.B.
Macroeconomie / 31 iulie 2023

Eurostat: Economia zonei euro a revenit pe creştere în trimestrul al doilea, inflaţia continuă să scadă

Economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea, după ce a stagnat în primele trei luni ale acestui an, dar rămâne în continuare afectată de dificultăţile persistente din Germania, arată o estimare preliminară publicată luni de Eurostat, informează Reuters, conform agerpres.ro.

Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2023 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii intervievaţi de Reuters prognozau o creştere de 0,2% de la un trimestru la altul. În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,6%, peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 0,5%.

În plus, Eurostat a revizuit uşor şi cifrele pentru primul trimestru, când PIB-ul zonei euro a stagnat, în condiţiile în care datele iniţiale vorbeau de o contracţie de 0,1%, ceea ce după o primă contracţie 0,1% în ultimele trei luni ale anului trecut ar fi însemnat că zona euro a intrat în recesiune tehnică.

Tot luni, Eurostat a publicat o estimare preliminară referitoare la evoluţia inflaţiei în zona euro în luna iulie. Conform acestei estimări, rata anuală a inflaţiei în zona euro şi-a continuat scăderea în luna iulie, ajungând la 5,3%, de la 5,5% în luna iunie şi 6,1% în luna mai, ca urmare a unei noi scăderi a preţurilor la energie.

Cu toate acestea, ritmul de creştere a preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări continuă să rămână unul ridicat (10,8% în luna iulie, după un avans de 11,6% în luna iunie), urmate de preţurile la servicii (creştere de 5,6% în luna iulie, comparativ cu un avans de 5,4% în luna iunie) şi produse industriale (5% în iulie comparativ cu 5,5% în luna iunie). În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 6,1% în luna iulie, după un declin de 5,6% în luna iunie.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 6,6% în iulie, după un avans 6,8% în iunie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Chiar dacă sunt departe de ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, cele mai recente date Eurostat ar putea să îi ajute pe oficialii BCE care susţin că inflaţia din zona euro este pe o pantă clară, chiar dacă una lină, descrescătoare şi în consecinţă gardienii euro îşi permit să ia o pauză cu majorarea dobânzilor, cel puţin la următoarea lor reuniune de politică monetară din luna septembrie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. inflatia scade din pix....preturile cresc la raft si in factura serviciilor.....minciuna la rang de lege.

    revenit pe crestere....

    CITR: Numărul companiilor care au apelat la concordat preventiv crește, iar numărul celor care au intrat în insolvență rămâne relativ constant astăzi, 11:25 

    Economiștii se așteaptă ca prețurile imobiliarelor să crească brusc în întreaga lume. Este probabil ca acestea să crească în medie cu 9% anual în următorii zece ani, potrivit sondajului publicat luni de Institutul Ifo împreună cu Institutul pentru Politică Economică Elvețiană în rândul a 1.405 experți din 133 de țări. În consecință, se așteaptă o creștere nominală de 6,9% în Austria , 7,2% în Germania și 4,8% în Elveția .

    ? Citește mai mult: Piața imobiliară nebună: 320.000 de euro pentru un „micro apartament” 

    „Creșter ea prețurilor imobiliare este determinată mai mult de cerere decât de factori de ofertă”, a spus cercetătorul Ifo Timo Wochner. Un nivel de trai mai ridicat și venituri mai mari, dar și dorința de mai mult spațiu de locuit și creșterea populației duc la creșterea cererii pe piața imobiliară în multe regiuni ale lumii. Acest lucru a fost dat de 37 la sută dintre cei chestionați ca motiv pentru creșterile mari de preț așteptate. Tendința către mai multe birouri de acasă joacă, de asemenea, un rol. 

    Prețurile imobiliarelor cresc brusc: în Austria este așteptată o creștere nominală de 6,9%. © Imagine: fotografie 5000 - stock.adobe.com/photo 5000/stock.adobe.com 

    Pre? ?urile variază de la regiune la regiune 

    „Factorii de aprovizionare, cum ar fi capacitățile de producție limitate, prețurile mai mari la materialele de construcție și lipsa terenurilor de construcție sunt responsabili pentru creșterea prețurilor imobiliare pentru 27% dintre experți”, a spus Wochner. Politica monetară a băncilor centrale, inflația și politica guvernamentală sunt citate de 12 la sută dintre cei chestionați ca factori ai creșterilor așteptate de preț. 

    În Europa de Vest (6,4 la sută) și America de Nord (7,7 la sută), creșterile prețurilor imobiliare sunt probabil să rămână sub media globală. Rate de creștere semnificativ mai mari sunt așteptate în Europa de Sud și de Est (18,4 și, respectiv, 14,9 la sută). Prețurile imobiliarelor ar putea crește în mod deosebit în Asia de Sud și Vest (25,1 și, respectiv, 22,4 la sută) și America Centrală (24,4 la sută). 

    1. Deocamdata piata imobiliara de la noi (si din alte parti) este aproape blocata.

      Criză imobiliară în Germania. Tranzacțiile s-au prăbușit,

      potrivit datelor furnizate de compania imobiliară JLL, cifra a fost cu  

      aproximativ două treimi sub media din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg.  

      Inarmarea si razboiul isi arata efectele secundare.

    plus 0,ceva % e stagnare nu crestere. cat despre inflatie, vedem ce "scazuta" e.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb