În anul 2020 în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate vineri de Eurostat, informează Agerpres.
Conform acestor date, la nivel naţional, România avea 1,5 milioane de stupi de albine în 2020, mai mult decât orice altă ţară membră UE. Pe locurile următoare se situează Italia şi Grecia, ambele cu aproximativ un milion de stupi de albine fiecare, Spania şi Bulgaria, cu aproximativ 900.000 de stupi de albine fiecare, şi Portugalia (700.000).
La nivel regional, cel mai mare număr de stupi de albine era în regiunea Extremadura din Spania (300.200), urmată de regiunea de Nord a Portugaliei (257.040) şi regiunea de Nord-Vest a României cu 250.510 stupi de albine.
Eurostat subliniază însă că aceasta nu este imaginea completă a numărului de stupi de albine din UE deoarece sunt luaţi în calcul doar stupii amplasaţi în ferme. Aceasta în condiţiile în care în unele ţări, precum Germania, stupii de albine nu sunt consideraţi o parte a fermelor agricole.
La data de 5 aprilie, Comisia Europeană a salutat iniţiativa cetăţenească europeană "Salvaţi albinele şi fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos" şi a recunoscut importanţa sa, în special deoarece crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare şi pierderea biodiversităţii reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura şi securitatea alimentară a Europei.
Potrivit Executivului comunitar, succesul iniţiativei cetăţeneşti este un semn clar al sprijinului public larg pentru acţiuni în favoarea polenizatorilor, a biodiversităţii şi a agriculturii durabile. În acest context, Comisia a solicitat Parlamentului European şi Consiliului să ajungă la acorduri rapide şi ambiţioase cu privire la propunerile legislative deja prezentate, care vor contribui la protejarea şi refacerea polenizatorilor în Europa şi la transpunerea în legislaţie a ambiţiilor cetăţenilor.
Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai, în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773), considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2023, 16:17)
da, si suntem inundati cu miere proasta cu chimicale din ucraina
ce se intampla la grau e valabil si la miere
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2023, 16:17)
traiasca Romania si fara slava ucrainei!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2023, 19:32)
Da, bai, rusnacule.
Piata este invadata de decenii cu miere chinezeasca contrafacuta, dar tu ...Barman Ucraina.
Sa stii ca si ucraineni care au venit in Romania sunt plini cu chimicale din Ucraina.
Jos Rusia
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2023, 10:49)
sunt rusnac pentru ca tin la tara mea Romania si ii reprezint interesele ????
esti cu capul, prietene!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2023, 14:53)
Rusofobia NU NE AJUTA,
numai un pic de patriotism romanesc ar putea,
dar care nu este "politic corect" ca nu reprezinta interesele
occidental marxisto-liberal,asa ca viitorul nostru nu e prea roz