România se situa în 2006 pe penultimul loc în Uniunea Europeană după nivelul de prosperitate al cetăţenilor săi, calculat după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, ajungând la 39% din media UE, nivel inferior de trei ori celui din Marea Britanie, arată Eurostat.
Din acest punct de vedere, România depăşeşte doar Bulgaria, care se situa la 37% din media europeană anul trecut, însă se situa departe de următoarea ţară din clasament - Polonia - care se era la 52% din media ţărilor care fac parte din blocul comunitar.
Cea mai prosperă ţară europeană este Luxemburgul, cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare superior cu 180% mediei europene. Totuşi, datele statistice pentru Luxemburg sunt parţial generate de numărul mare de lucrători rezidenţi în ţările vecine care lucrează în Marele Ducat şi contribuie la sporirea PIB-ului, care este însă raportat doar la populaţia stabilă a ţării, mult mai mică.
Toate ţările membre ale UE care au aderat în 2004 şi 2007, la fel ca şi Grecia şi Portugalia, membre mai vechi ale Uniunii Europene, au PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare sub media din UE.
Cele mai prospere foste state comuniste sunt Slovenia şi Cehia, cu 88%, respectiv 79% din media europeană, ambele depăşind Portugalia, care se situează la 75% din media UE.
Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, este pe locul al doilea din Europa din punctul de vedere al prosperităţii locuitorilor, cu 86% peste media UE, în timp ce Irlanda, cândva printre cele mai sărace ţări europene, s-a situat pe locul al treilea, cu 46% peste acelaşi nivel mediu.
Cele mai mari economii din UE - Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania - s-au situat peste media UE cu între 3 şi 18%.