Ilie Iulian Dragomir, noul preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că doreşte ca pe timpul mandatului său la preşedinţia Oficiului "să nu existe nici o urmă de opacitate în relaţia cu media". Cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii Oficiului s-au plîns de relaţia cu băncile comerciale care, în absenţa unui protocol încheiat între Banca Naţională şi Oficiu, nu raportau (sau o făceau cu întîrziere) tranzacţiile cu sume mai mari de 10.000 de euro. În scopul întăririi cooperării inter-instituţionale, au avut loc recent întîlniri între Iulian Dragomir, preşedintele Oficiului, şi Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, respectiv, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.
Principala infracţiune generatoare de bani negri, în perioada ianuarie - 10 august, a fost evaziunea fiscală, care a fost identificată în 44% din cazurile în care au rezultat indicii temeinice cu privire la săvîrşirea infracţiunii de spălare a banilor. Printre celelalte infracţiuni, se mai remarcă înşelăciunea în domeniul financiar-bancar, cu 17%, şi înşelăciunea, cu 15%.
Dumitru Cismaru, reprezentantul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în plenul Oficiului, a apreciat, în cadrul conferinţei de presă, că aproximativ 292,2 milioane euro au fost "spălate" de la începutul anului, iar alte 576,7 milioane euro au fost "spălate" în 2003.
Cu privire la cetăţenia persoanelor suspecte de a fi săvîrşit infracţiunea de spălare a banilor şi care au făcut obiectul informărilor ONPCSB, din totalul cetăţenilor suspecţi, respectiv 873 persoane, 58% sunt cetăţeni români. Diferenţa de 42% este deţinută, în principal, de cetăţeni turci, irakieni sau chinezi.
Fonduri băneşti semnificative au intrat în România în această perioadă provenind din Ungaria (29%), Turcia (28%), Elveţia (12%), SUA (12%). În aceeaşi perioadă de timp au ieşit din România fonduri îndreptate în principal, către China (21%), Turcia (9%), Egipt (8%), Brazilia (8%), Vietnam (8%).
Operaţiunile în numerar, care se efectuează prin angajarea unor sume deosebit de mari, înfiinţarea şi funcţionarea firmelor "fantomă" prin încălcarea prevederilor legale, vulnerabilităţile sistemului financiar-bancar, sunt doar cîteva elemente care contribuie la facilitarea spălării banilor şi încurajează evaziunea fiscală.
Priorităţile noii conduceri a Oficiului sunt un sediu corespunzător, autorizarea personalului pentru accesul la informaţii naţionale clasificate, întărirea cooperării inter-instituţionale şi cooperarea internaţională. Oficiul va avea un nou sediu destinat asigurării protecţiei personalului propriu, precum şi securizării datelor şi informaţiilor clasificate de care acesta dispune.
A fost creat un Corp de Control specializat care efectuează inspecţii şi controale în echipe comune din care fac parte şi reprezentanţi ai autorităţilor cu drept de control şi supraveghere asupra entităţilor raportoare.
ONPCSB a încheiat protocoale şi convenţii cu Autoritatea Naţională a Vămilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Compania Naţională "Imprimeria Naţională", Parchetul Naţional Anticorupţie şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. De asemenea, echipe de specialişti ai Oficiului Naţional poartă în prezent discuţii, în vederea semnării unor protocoale de cooperare cu Ministerul Finanţelor Publice, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei Române de Frontieră, Autoritatea Naţională pentru Străini, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apărării Naţionale.
Guvernul l-a revocat pe Ioan Melinescu din funcţia de preşedinte şi membru al Plenului ONPCSB la sfîrşitul lunii aprilie. Pe 10 iunie, Executivul a revocat din funcţie trei membri ai Plenului, iar mandatul celorlalţi trei a încetat de drept. Cei trei membri revocaţi au fost numiţi în noul Plen, la data de 10 iunie, fapt care pare să confirme zvonurile că ar fi fost revocaţi doar pentru a nu-l pune într-o situaţie delicată pe Ioan Melinescu. Guvernul l-a numit în funcţia de preşedinte al Oficiului pe Ilie Iulian Dragomir.