Capacităţi de producţie a energiei eoliene de 11,8 gigawaţi au fost conectate la reţea, anul trecut, în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, a anunţat, ieri, Asociaţia europeană pentru energie eoliană (EWEA). Potrivit Bloomberg, această capacitate conectată reprezintă aproximativ jumătate din totalul noilor capacităţi de producţie a energiei electrice instalate în 2014.
Comparativ, în cazul cărbunelui au fost adăugate noi capacităţi în valoare de 3,3 gigawaţi, iar gazul natural a adăugat capacităţi în valoare de 2,3 gigawaţi.
Conform Agerpres, Germania a fost de departe cea mai mare piaţă pentru energia eoliană, instalând capacităţi în valoare de 5,2 gigawaţi, aproape jumătate din totalul din UE, urmată de Marea Britanie cu 1,736 gigawaţi, Suedia, 1,05 gigawaţi, Franţa cu 1,04 gigawaţi, Polonia cu 444 megawaţi, Austria cu 411 megawaţi şi România cu 354 megawaţi.
Directorul EWEA, Thomas Becker, a apreciat că energia eoliană devine o oportunitate de investiţie din ce în ce mai atractivă. "Europa este la un punct de cotitură pentru investiţiile în energiile regenerabile în special în eoliene", a apreciat domnia sa, avertizând, însă, că energia eoliană în Europa de Est şi de Sud va continua să se confrunte cu dificultăţi ca urmare a "modificărilor haotice şi brutale" efectuate în politicile din domeniul energiilor regenerabile.