Examene cu măşti, distanţare, teamă şi materie mai puţină

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 mai 2020

Examene cu măşti, distanţare, teamă şi materie mai puţină

Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională vor avea un plus de ingrediente anul acesta. Măşti de protecţie, distanţare socială, dezinfectanţi se află pe lista scurtă a măsurilor legate de aceste examene. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, afirmă că, cel mai probabil, elevii vor purta măşti la examenele naţionale, dar că o decizie în acest sens urmează să fie luată de Ministerul Sănătăţii: "Avem o certitudine. Examenul de bacalaureat începe pe data de 22 iunie. Începem cu probele scrise, urmează după aceea probele de competenţe. Ceea ce doresc să precizez este faptul că programa pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta conţine mai puţină materie decât până acum. Deci, am eliminat conţinuturile care se regăseau pe parcursul semestrului al doilea. Prin urmare au de parcurs numai materia de până la semestrul întâi. (...) Nu am transmis ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm în perioada revenirii elevilor pentru activităţile de învăţare sau pentru examenele naţionale. Într-adevăr trebuie să luăm măsuri prin care să nu expunem elevii şi, aşa cum am precizat, în sală vor fi maximum 10 elevi, distanţaţi fizic şi purtând într-adevăr măşti. Asta am spus încă de la început că trebuie să luăm această măsură. Şi domnul Raed Arafat a spus că, purtând masca, îi protejăm pe ceilalţi şi ne protejăm şi pe noi".

Ministrul a vorbit şi despre discuţiile legate de anularea examenelor naţionale: "Sunt voci care susţin acest lucru şi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin tocmai că nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale, mai ales la Evaluarea Naţională. Am primit la minister numeroase petiţii în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la Evaluarea Naţională şi 20% contează şi mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care susţin Evaluarea Naţională sunt avantajaţi pe baza mediilor din V-VIII. Dar trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor. Decizia este luată. Examenul de Evaluare Naţională începe pe data 15 iunie".

Elevii care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 pot susţine examenele cu măsuri de siguranţă a anunţat ministrul, fără să intre foarte mult în amănuntele tehnice.

Elevi şi profesori fără acces la tehnologie

Pe de altă parte, problema accesului la cursurile online este una foarte serioasă şi generează multe probleme. Ministrul Educaţiei afirmă că sunt aproximativ 250.000 de elevi care nu au acces la tehnologie şi care nu pot urmări cursurile online din această perioadă, precizând că ministerul va lua măsuri în cazul în care şi din toamnă va exista o asemenea situaţie: "Ministerul Educaţiei a elaborat o instrucţiune, aceasta are două componente, pe de o parte se referă la acei elevi care au posibilitatea de a participa la cursurile online, deci deţin o tabletă, un laptop şi aşa mai departe şi aceste lecţii vor continua şi cea de-a doua parte a instrucţiunii prevede măsuri pentru acei elevi care nu au acces la tehnologie. Pentru aceştia, unităţile de învăţământ împreună cu inspectoratele şcolare trebuie să transmită elevilor resurse de învăţare şi fişe de lucru pe toată această perioadă în care nu au acces la tehnologie. Acum vreo două, trei săptămâni, înainte de vacanţa de Paşte chiar Consiliul Naţional al Elevilor a venit şi a spus că 60% dintre elevi au participat la lecţiile online. Am avut şi eu această curiozitate să văd câţi anume dintre elevi participă la aceste cursuri, de aceea le-am solicitat colegilor mei din inspectoratele şcolare să prezinte o situaţie acum după această instrucţiune, să vedem dacă s-au îmbunătăţit sau nu participările elevilor. (...) Noi avem o cifră estimativă în cadrul Ministerului Educaţiei. Avem în sistemul de educaţie peste trei milioane de elevi şi avem în jur de 250.000 de elevi care nu au acces la tehnologie. Pentru aceştia, Ministerul Educaţiei se pregăteşte să intervină pentru ca la toamnă dacă există din nou o astfel de situaţie, să nu mai fim puşi în faţa faptului împlinit".

Monica Anisie a precizat că va primi din partea inspectoratelor şcolare şi o situaţie a cadrelor didactice care nu au acces la tehnologie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb