EXCLUSIVITATE - ASF A FINALIZAT ANCHETA ÎNCEPUTĂ ÎN SEPTEMBRIE Amenzi dure la Swiss Capital după anchetarea tranzacţiilor cu acţiuni SIF Banat Crişana

ADINA ARDELEANU
Piaţa de Capital / 1 martie 2014

Bogdan Juravle

Bogdan Juravle

ASF: "SSIF Swiss Capital avea motive rezonabile să considere că respectivele operaţiuni sunt suspecte de manipulare a pieţei şi avea obligaţia să informeze ASF"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat amenzi în sumă de 70 mii lei la Swiss Capital, pentru neraportarea unor tranzacţii suspecte.

Deşi comunicatul ASF nu precizează explicit la ce tranzacţii se referă, se pare că brokerii au fost sancţionaţi pentru intermedierea schimburilor cu acţiuni SIF1 Banat Crişana, din septembrie 2013.

Atunci, cotaţia SIF1 a urcat spectaculos în ultimele momente ale şedinţei de vineri, 13 septembrie, pentru ca, luni, 16 septembrie 2013, un pachet de 6,27% să fie transferat la un preţ în urcare cu 14%.

ASF a anunţat atunci că investighează tranzacţiile respective.

La solicitarea ziarului BURSA, ASF a răspuns, astăzi, că a finalizat investigaţia în privinţa tranzacţiilor cu acţiunile SIF1 Banat Crişana.

"ASF a identificat indicii în privinţa încălcării reglementărilor legale şi a dispus măsurile reclamate. Totodată, ASF a aplicat sancţiuni reprezentanţilor intermediarului acestor tranzacţii pentru neraportarea unor tranzacţii suspecte", ne-au transmis reprezentanţii Autorităţii.

ASF nu a publicat, însă, amenzile date brokerilor în acest caz la secţiunea dedicată sancţiunilor, ci într-o Ediţie specială, între Buletinele lunare. În plus, sancţiunile sunt semnate de preşedintele Autorităţii Dan Radu Ruşanu, şi nu de vicepreşedintele pentru piaţă de capital, Mircea Ursache.

În raportul respectiv se arată: "Având în vedere rezultatele şi concluziile analizei efectuate de către direcţiile de specialitate din cadrul ASF, cu privire la tranzacţiile cu acţiuni ale unui emitent, realizate prin intermediul SSIF Swiss Capital S.A. pe conturile unor clienţi, se reţin următoarele:

- creşterea şi fixarea preţului acţiunilor emise de către un emitent, spre finalul şedinţei de tranzacţionare, prin activitatea de tranzacţionare pe contul unui client, derulată de către un agent pentru servicii de investiţii financiare din cadrul SSIF Swiss Capital, în condiţiile în care nu existau informaţii sau ştiri de natură a justifica/susţine evoluţia preţului acţiunilor emitentului;

- utilizarea, pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, a unei poziţii dominante asupra cererii de acţiuni emise de către un emitent;

- realizarea unor tranzacţii de tip DEAL cu acţiuni ale aceluiaşi emitent, în şedinţa de tranzacţionare următoare, prin intermediul cărora achiziţionează un pachet semnificativ de acţiuni acelaşi client pe contul căruia s-au realizat operaţiunile de creştere şi fixare a preţului acţiunilor emitentului şi al căror preţ a fost susţinut de preţul de referinţă din şedinţa de tranzacţionare anterioară".

Astfel, ASF consideră că SSIF Swiss Capital avea motive rezonabile să considere că respectivele operaţiuni sunt suspecte de manipulare a pieţei şi avea obligaţia să informeze ASF.

Astfel, Bogdan Juravle, în calitate de Conducător al SSIF Swiss Capital şi Robert Cosmin Pană în calitate de reprezentant al Compartimentului de control intern al SSIF Swiss Capital au primit amenzi de câte 20.000 de lei, în timp ce Sorin Apostol, în calitate de reprezentant al Compartimentului de control intern al SSIF Swiss Capital S.A. a primit o amendă de 30.000 de lei.

ASF precizează că descrierea detaliată a respectivelor operaţiuni se comunică exclusiv celor sancţionaţi.

ASF nu a anunţat alte măsuri în caz şi nici nu a sancţionat clientul ale căruit tranzacţii suspecte nu au fost anunţate de brokeri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Astea sunt amenzi mari? Poate daca erau in euro,erau mari...

    Asta e marea pedeapsa pentru manipularea pretului?Cum ramane cu defavorizarea celorlalti investitori?Cum ramane cu partea penala a lucrurilor?Bine ca avem legi doar pe hartie.Clientii nu au fost amendati,doar intermediarul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb