EXCLUSIVITATE - ATACURI DURE PENTRU REMIN BAIA MARE / ADRIAN VOLINTIRU: "Motive foarte serioase pentru schimbarea administratorului judiciar"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 9 decembrie 2013

"Motive foarte serioase pentru schimbarea administratorului judiciar"

Adrian Volintiru, secretar de stat în Ministerul Economiei şi fost preşedinte al AAAS, ne-a declarat, în replică la acuzaţiile deputatului Florin Tătaru: "Până la jumătatea anului 2013, Remin trăia din banii de la Conversmin (circa 300.000 de lei pe lună). Din iulie, Conversmin nu a mai avut bani. Aceasta este explicaţia pentru situaţia financiară. AAAS şi Guvernul s-au străduit să găsească soluţii alternative, în primul rând pentru plata salariilor. De asemenea, există baza legală pentru schimbarea administratorului judiciar din motive serioase, dovada fiind decizia judecătorului de a admite înlocuirea".

Domnia sa ne-a precizat că noii administratori ai Remin au acelaşi onorariu, nu unul mai mare decât ceilalţi ofertanţi din licitaţie, aşa cum a afirmat deputatul Florin Tătaru. Potrivit lui Adrian Volintiru, AAAS a fost creditor minoritar în perioada în care Remin a fost condusă de foştii administratori şi nu a făcut parte din comitetul creditorilor, neavând rol în luarea deciziilor.

Referitor la atacarea unui posibil investitor interesat de Remin (African Consolidated Resources), Adrian Volintiru ne-a precizat că nu a făcut altceva decât să se refere la refuzul AAAS de a semna un memorandum dezavantajos pentru stat. Mai mult, domnia sa susţine că a avut iniţiativa unei cereri de oferte pentru atragerea investitorilor, în urma căreia şi-au manifestat interesul cinci firme.

Secretarul de stat ne-a mai declarat că AAAS a răspusă de trei ori interpelărilor deputatului Florin Tătaru.

La finele lunii octombrie, domnul Volintiru a declarat, într-un interviu acordat ziarului BURSA: "În ceea ce priveşte memorandumul cu African Consolidated Resources (ACR), acesta nu a fost semnat, niciodată, din cauza unor prevederi pe care l-am considerat a fi dezavantajoase. În primul rând, memorandumul stipula ca statul să aibă o participaţie de maximum 15%, iar ACR să împrumute statul ca să poată veni cu partea sa în acest parteneriat. Aşadar, contribuţia ACR în această asociere ar fi constat numai în acordarea unui împrumut fără dobândă. Nu am fost de acord cu înstrăinarea resurselor statului pentru o participaţie atât de mică, ca atare, înţelegerea cu firma ACR nu a fost dusă la capăt niciodată. În plus, potrivit respectivului act de înţelegere, AAAS ar fi trebuit să asigure partea de logistică şi de infrastructură, precum şi problemele de mediu. Toate aceste aspecte au dus la respingerea acestei variante de lucru".

Tot atunci, domnia sa ne-a spus că una din problemele majore de la Remin Baia Mare este absenţa unor surse de venit colaterale, astfel încât să nu depindă, în totalitate, de banii proveniţi din vânzarea depozitelor de pirită. Domnul Volintiru ne-a mai explicat, în octombrie: "Foştii administratori judiciari ai companiei au întocmit un plan de reorganizare, care nu a fost aprobat, însă, din două motive. În primul rând, nu prevedea îndestularea masei credale bugetare decât cu 38%, aspect care intră în contradicţie atât cu legea insolvenţei cât şi cu Ordonanţa 39 din 2013. Practic, acest plan nu prevedea reorganizarea companiei, ci vânzarea activelor şi lichidarea, în cele din urmă, a societăţii băimărene".

AAAS a depus, deja, o cerere de derogare de la prevederile ordonanţei de Guvern 39 din 2013, astfel încât să fie evitat scenariul falimentului, în cazul în care sentinţa pe care o vor pronunţa instanţele judecătoreşti din Timişoara va fi în defavoarea companiei Remin. Totodată, conducerea societăţii miniere a încheiat în octombrie un nou contract cu Conversmin în baza căruia vor fi disponibile, începând cu 1 ianuarie 2014, anumite sume de bani, care să fie utilizate pentru achitarea datoriilor faţă de angajaţi, a mai spus Adrian Volintiru la vremea respectivă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "În ceea ce priveşte memorandumul cu African Consolidated Resources (ACR) [...]"

    Intreg acest paragraf parca se refera la constituirea Euro Gold Resources, actualmentel RMGC. Un fel de... copy&paste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb