EXCLUSIVITATE: BVB TREBUIE SĂ DEVINĂ MAI ACTIVĂ "Bursa din România, prea mică pentru companiile private"

ADINA ARDELEANU, ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 noiembrie 2012

Dr. Mark Mobius

Dr. Mark Mobius

Piaţa de capital din ţara noastră este, momentan, prea mică pentru a atrage companii private de dimensiuni mari, consideră Dr. Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets Group. Lipsa lichidităţii nu permite firmelor care doresc să atragă capital prin bursă să facă acest lucru, ceea ce le determină să apeleze la majorări de capital şi la credite bancare, ne-a declarat domnia sa. Pentru a depăşi acest obstacol, trebuie ca Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să devină mai activă în atragerea de investitori, potrivit lui Mark Mobius.

Franklin Templeton a ales să investească în ţara noastră datorită potenţialului de creştere pe care aceasta îl prezintă. Principalele probleme cu care compania s-a confruntat, în România, constau în dificultatea guvernului de a implementa reforme, ne-a arătat Mark Mobius.

Conflictul din Fâşia Gaza, precum şi tensiunile dintre Iran şi Israel, nu au afectat, în mod semnificativ, pieţele financiare internaţionale, problemele presante fiind cele care privesc Europa, este de părere domnia sa.

Franklin Templeton a lansat, în acest an, primul fond dedicat continentului african, mizând pe creştere în sectorul bancar, industria alimentară şi telecomunicaţii.

Interviu cu Dr. Mark Mobius, preşedinte executiv al Franklin Templeton Emerging Markets Group

Reporter: Cum influenţează recent încheiatul conflict dintre Israel şi Hamas, precum şi tensiunile cu privire la Iran, pieţele financiare internaţionale?

Dr. Mark Mobius: Nu cred că aceste evenimente au afectat, în mod deosebit, pieţele. Din Statele Unite au venit multe ştiri pozitive cu privire la extracţia de petrol folosind fracturarea hidraulică, iar acest lucru generează o creştere a producţiei pe termen scurt, deşi, pe termen lung, nu rezolvă problema resurselor de hidrocarburi. De asemenea, în regiunea kurdă a Irakului producţia de petrol creşte într-un ritm semnificativ. Deci, situaţia din Fâşia Gaza are un impact limitat asupra preţului petrolului, mai ales în condiţiile în care Israel şi Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului.

În ceea ce priveşte Egiptul, tensiunile de acolo nu ne-au determinat să renunţăm la investiţii şi se pare că şi aici se va ajunge la o înţelegere.

În acest moment, pieţele nu se concentrează foarte puternic asupra problemelor din acea parte a globului.

Chestiunea cea mai presantă, în acest moment, priveşte Europa, mai exact ajungerea la un acord cu privire la Grecia şi alegerile din Catalunia. Însă, toate aceste aspecte au fost, deja, luate în calcul de către pieţe, în marea lor majoritate.

Ne aflăm într-o piaţă a cumpărătorului, ca urmare a creşterii puternice a masei monetare, iar toate aceste probleme au, într-un fel, un efect pozitiv, deoarece determină guvernele să stimuleze pieţele cu tot mai mulţi bani.

Reporter: Care sunt riscurile pe care le vedeţi pentru perioada următoare? Dar oportunităţile?

Dr. Mark Mobius: Există riscul unui război împotriva Iranului, al escaladării situaţiei din Siria, precum şi al neajungerii la un acord între China şi Japonia, cu privire la insulele pe care şi le dispută. Există o mulţime de riscuri, însă au caracter temporar şi au fost, deja, luate în calcul de către investitori.

Oportunităţile se găsesc în pieţele de frontieră din Africa, Asia sau Europa Centrală şi de Est. Ţările din aceste regiuni cresc într-un ritm foarte alert, iar reformele care au loc sunt de bun augur atât pentru pieţele respective, per ansamblu, cât şi pentru companii.

Reporter: Recomandaţi, ca strategie investiţională, diversificarea portofoliului. În România, fondurile administrate de către Franklin Templeton, cu excepţia Fondului Proprietatea, au investit, cu precădere, în OMV Petrom. Ce alte deţineri mai aveţi pe piaţa locală?

Dr. Mark Mobius: Am investit în toate cele cinci SIF-uri, în Bursa de Valori Bucureşti (BVB), precum şi Banca Transilvania (TLV), BRD, Impact (IMP) şi Alro (ALR).

Reporter: Consideraţi că două burse de valori sunt prea multe pentru piaţa de capital din ţara noas-tră?

Dr. Mark Mobius: Bursa de la Sibiu nu intră deloc în calculele noastre, pentru că are, ca obiect principal de tranzacţionare, produsele derivate, iar noi nu lucrăm cu astfel de produse. Faptul că există două burse de valori în România nu este o problemă. Ceea ce este necesar este ca dimensiunea şi lichiditatea ambelor burse să crească.

Reporter: Ce sfaturi aţi oferi BVB pentru a îşi creşte lichiditatea?

Dr. Mark Mobius: În primul rând, trebuie să încerce să facă posibilă listarea duală pe Bursa de la Varşovia. Cred că BVB este îngrijorată că, în urma acestei măsuri, lichiditatea se va reduce, în favoarea bursei poloneze. Dar, cred că uită că mulţi investitori nu pot acţiona, direct, pe BVB, iar singura modalitate de a intra în România este prin Polonia. Din acest motiv, există şanse mari ca lichiditatea să creas-că, de fapt, şi în România.

Elementul esenţial îl reprezină, însă, reformarea companiilor de stat. Aceste întreprinderi trebuie să fie privatizate şi listate. Aici guvernul se confruntă cu o dilemă: ca să obţii un preţ bun în urma vânzării de participaţii, trebuie să reformezi activitatea, însă, în absenţa listării, este dificil să faci acest lucru, din cauză că nu există presiunea necesară de a le îmbunătăţi eficienţa. Din acest motiv, recomand guvernului să listeze pachete minoritare, pentru ca, mai târziu, să vândă şi restul acţiunilor pe care le mai deţine la aceste întreprinderi, la un preţ mai bun. Cu cât amână mai mult listările, însă, cu atât situaţia companiilor de stat se deteriorează.

Reporter: Aţi lansat, în acest an, primul fond dedicat, exclusiv, Africii. Care sunt ţările şi sectoarele economice de la care vă aşteptaţi să genereze cele mai importante creşteri, pe acest continent?

Dr. Mark Mobius: Ţările de la care ne aşteptăm la creşteri puternice sunt Kenya, Nigeria, Africa de Sud, Ghana, Egipt, Zimbabwe, Malawi, Senegal, Botswana, Mauritius şi Sierra Leone. Sectoarele cu o pondere importantă în portofoliul nostru sunt cel bancar, cu o pondere de 27% din total, industria alimentară, cu 15%, telecomunicaţii (13%), materii prime (11%), bunuri de capital (9%), produse farmaceutice (4%), energie (4%) şi retail (2%). Sectorul materiilor prime nu deţine o pondere ridicată în portofoliu deoarece multe dintre companiile din acest domeniu nu sunt listate la burse africane, ci în alte ţări, precum Marea Britanie.

Reporter: În acest an, o companie internaţională de administrare a investiţiilor şi doi dintre cei mai mari intermediari de pe piaţa de capital s-au retras din ţara noastră. Ce impact au aceste ieşiri asupra pieţei locale?

Dr. Mark Mobius: Cu siguranţă, nu este un lucru bun pentru piaţa de capital românească. România are nevoie de investiţii străine, iar companiile care au plecat sunt firme mari internaţionale, care pot să atragă investitori străini de dimensiuni mari. Iar venirea acestora reprezintă un lucru bun şi pentru investitorii autohtoni. Cu cât sunt mai mulţi investitori în piaţă, cu atât este mai bine pentru toată lumea, deoarece piaţa creşte şi devine mai lichidă. Deci aceste ieşiri au consecinţe negative.

Ele nu sunt, însă, consecinţa situaţiei din România. La nivel bancar, activitatea de investment banking se află în contracţie, băncile renunţând la toate pieţele în care activitatea nu este rentabilă.

Reporter: Sunteţi prezent în ţara noastră de ceva timp. Ce face România interesantă pentru dumneavoastră?

Dr. Mark Mobius: Potenţialul de creştere care există aici este cel mai interesant. Vedem multe companii care pot să înregistreze creşteri puternice şi să devină lideri pe segmentul lor de activitate. Dacă se implementează reformele necesare, ţara ar putea creşte mult mai puternic decât o face în prezent.

Reporter: Cu ce probleme v-aţi confruntat aici?

Dr. Mark Mobius: Principala problemă o reprezintă incapacitatea guvernului să avanseze cu planul de reforme şi să o facă rapid. Există întârzieri mari în reorganizarea conducerii companiilor de stat şi în listarea acestora.

De asemenea, sistemul juridic are nevoie de reformă, la rândul său. Este uimitor cum un singur acţionar (nr. Ioana Sfîrăială) poate să blocheze activitatea unui fond care are peste 9.000 de acţionari. Iar majoritatea întârzierilor sunt de ordin procedural, nu au legătură cu substanţa acţiunilor. Judecătorii nu au reuşit, însă, să ajungă la esenţa problemei. Fosta conducere a depus documentele mai târziu decât era prevăzut. Este o eroare procedurală, nu reprezintă o intenţie de fraudă, de a păgubi pe cineva. Este o greşeală care ar trebui să poata fi corectată. Din nefericire, însă, această chestiune a generat întârzieri importante în activitatea Fondului Proprietatea.

Reporter: V-aţi mai confruntat cu astfel de probleme şi în alte ţări?

Dr. Mark Mobius: Am mai avut de a face cu situaţii similare, însă nu atât de grave.

Reporter: Vă afectează în vreun fel alegerile parlamentare, programate pentru data de 9 decembrie?

Dr. Mark Mobius: În general, alegerile întârzie adoptarea oricărei decizii. Actualul guvern nu intenţionează să ia nicio decizie importantă până la alegeri. După ce acestea se vor încheia, însă, sperăm să fie adoptate măsuri importante.

Reporter: Cum vedeţi situaţia de la Hidroelectrica? Au existat declaraţii ale oficialilor că este posibil să iasă din insolvenţă până la sfârşitul anului?

Dr. Mark Mobius: Administratorul procedurii de insolvenţă a declarat că nu este posibilă ieşirea din insovenţă în acest an, ceea ce în-seamnă că trebuie să aşteptăm. Intrarea în insolvenţă ne-a determinat să înregistrăm la zero participaţia Fondului companie, ceea ce a diminuat valoarea activului net al Fondului Proprietatea. Faptul că procedura de insolvenţă ar urma să se încheie anul viitor ar putea să ne permită să trecem o parte a activelor companiei înapoi în registre. Rămâne de văzut dacă putem face acest lucru.

Însă, insolvenţa a avut şi efecte pozitive, deoarece a eliminat contractele cu aşa-zişii "băieţi deştepţi" şi a pus Hidroelectrica într-o poziţie mai bună, din punct de vedere comercial. Pentru FP este, însă, un element negativ, pentru că ne face să pierdem, temporar, un activ contabil.

Reporter: Aţi afirmat că volatilitatea, care este în creştere în toate pieţele, indiferent de tipul acestora, reprezintă cel mai mare risc cu care se confruntă investitorii...

Dr. Mark Mobius: Nu consider volatilitatea ca fiind un risc, ci o oportunitate. Însă, toată lumea o vede drept un risc. Eu încerc să explic oamenilor că trebuie să se aştepte la o volatilitate mai mare, dar să nu o vadă drept un lucru negativ, ci drept unul pozitiv, pentru că le permite să cumpere, la preţuri mici, active interesante

Reporter: Vedeţi vreun refugiu, în acest condiţii de volatilitate cres-cută?

Dr. Mark Mobius: Nu există refugii. Toată lumea vrea să fie în siguranţă, vrea ca preţul acţiunilor să crească neîntrerupt. Dar acest lucru nu este posibil. Unii oameni se consideră în siguranţă cumpărând titluri de trezorerie ale Statelor Unite. Dar acestea plătesc o dobândă anuală mai mică de 1%, ceea ce înseamnă că, dacă luăm în calcul rata inflaţiei, cumpărătorii lor pierd bani, de fapt.

Oamenii trebuie să înţeleagă că preţul acţiunilor urcă şi coboară, dar, dacă investesc în activele potrivite, pe termen lung vor fi recompensaţi. Trebuie, totodată, să încerci să cumperi la preţuri mici, atunci când toată lumea este pesimistă.

Reporter: Când estimaţi că vom avea parte de listări ale companiilor private mari din ţara noastră?

Dr. Mark Mobius: În mod tradiţional, rolul burselor de valori este să ajute companiile să atragă capital. În acest moment, companiile private din România nu vin pe piaţa de capital pentru că nu există o piaţă de capital în adevăratul sens al cuvântului, nu este suficient de mare, de lichidă, încât să le permită acestora să atragă capitalul de care au nevoie. Aşa că preferă să solicite actualilor acţionari să participe la majorări de capital sau să apeleze la credite bancare. Dacă BVB ar deveni mai activă, iar reglementările cu privire la listare ar fi simplificate, atunci am vedea companii care vin pe piaţă cu noi emisiuni.

În special dacă întreprinderile de stat vor veni pe piaţă, atunci Bursa va atrage mai mult capital din partea investitorilor. Însă, momentan, piaţa este prea mică pentru companiile private.

Reporter: În ce orizont de timp vă aşteptaţi ca BVB să fie achiziţionată de către o altă bursă de valori?

Dr. Mark Mobius: Nu văd acest lucru întâmplându-se prea curând. Ar trebui schimbate multe reglementări pentru a face ca acest proces să devină mai uşor. Afilierea cu Bursa de la Varşovia este dificil de realizat din cauza complicaţiilor care există la nivelul relaţiilor dintre Depozitarii Centrali. România trebuie să îşi modifice reglementările, pentru ca BVB să poată fi conectată la alte burse europene şi să putem realiza listări duale. În prezent, Bursa de la Viena o concurează pe cea de la Bucureşti, ceea ce reprezintă un lucru negativ. Bursele trebuie să fie conectate, astfel încât să poată avea loc listări multiple. Ar fi o idee bună să fii conectat cu Bursa de la Frankfurt, care este cea mai mare din Europa Continentală. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie rezolvate problemele care privesc relaţiile dintre depozitari.

Reporter: Care sunt sectoarele care vi se par cele mai atrăgătoare pentru investiţii? Sectorul energetic atrage mult interes în această perioadă...

Dr. Mark Mobius: Sectorul energetic are două componente: cel de petrol şi gaze naturale şi cel de utilităţi. Prima componentă este mai atrăgătoare, în acest moment, pentru că există mai puţine constrângeri în ceea ce priveşte preţul. Din acest motiv, Petrom poate să vândă la preţul pieţei petrolul şi gazele naturale pe care le descoperă. În schimb, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica au limite pe de preţ pe care nu pot să le depăşească, chiar şi în condiţiile în care costul de producţie este superior acestui preţ. Astfel, în sectorul utilităţilor, reglementările pe care guvernul le impune împiedică firmele să facă profit, ceea ce nu le permită să facă investiţii. Din acest motiv, Hidroelectrica nu a putut să execute o serie de lucrări de mentenanţă şi modernizare a facilităţilor.

Este, deci, nevoie de o schimbare a reglementărilor, însă acest lucru reprezintă un element politic sensibil, pentru că oamenii nu doresc să plătească preţuri mari pentru energia electrică. În cazul Hidroelectrica, este important că au fost eliminate contracte care erau doar în avantajul intermediarilor. Trebuie să continuăm cu astfel de reforme, iar apoi să începem să creştem preţurile până la niveluri care permit companiei să obţină profit. Odată ce am făcut acest lucru, vor sosi mai mulţi investitori. Ceva similar s-a întâmplat în Brazilia.

România are nevoie de mai multă energie, pentru ca economia să poată să crească. Singurul mod în care poţi atrage investiţii în sectorul energetic este să îl faci să fie atrăgător pentru investitori.

Reporter: Guvernul doreşte să construiască două noi reactoare la Nuclearelectrica. Tendinţa în Europa, însă, este de reducere a producţiei de energie nucleară, ca urmare a exploziei de la Fukushima. Ce viitor vedeţi pentru energia nucleară în ţara noastră?

Dr. Mark Mobius: Energia nucleară are locul său în România, însă tendinţa este de migrare către energia eoliană, domeniu în care ţara are mult potenţial. Companiile din portofoliul nostru se orientează către acest sector.

Este nevoie de un mix de energie termică, nucleară, eoliană sau solară. Dar, energia eoliană devine tot mai viabilă, în special datorită noilor tehnologii, care permit trans-portul direct de mare viteză al energiei electrice. Problema cu acest tip de energie este că stocarea este foarte dificilă. Însă, dacă este posibilă transmisia rapidă, atunci aceasta devine mai atrăgătoare.

Un avantaj pe care energia eoliană îl are în faţa celei nucleare este că nu necesită o investiţie iniţială la fel de mare, iar producţia poate să înceapă mai rapid. Nu este nevoie să finalizezi întreg parcul eolian, poţi demarea producţia şi cu o singură turbină. În schimb, la energia eoliană, investiţia este mare iar intervalul de recupare îndelungat. Din acest motiv, cred că ar fi mai bine ca, în loc de extinderea capacităţii nucleare, banii respectivi să fie folosiţi pentru investiţii în energie eoliană.

Reporter: Aveţi vreun mesaj pe care aţi dori să îl transmiteţi mediului economic din ţara noastră?

Dr. Mark Mobius: Sper că toată lumea va susţine planul de reforme, astfel încât economia să devină mai eficientă şi să crească într-un mod mai accelerat. Cred că toată lumea îşi doreşte acest lucru, deoarece ar creşte şi nivelul de bunăstare.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nimic nou, bete de chibrit de la Mark Mobius !

    Un sfat pentru CNVM ? 

    1. Stim cine este personajul...Un rechin de marime medie...2 Stim ce urmareste in domeniul energiei eoliene si a altor categorii de energii...3 Isi va rupe dintii si va ramane fara ei.. 4 . Sa-i fie clar dsale si altora de acelas gen: avem suficiente posibilitati ca sa-i eliminam de pe piata energiei pt simplul motiv ca depind de vant ,soare si combustibilul nuclear....5 Pentru procedeele neortodoxe utilizate de acesti domni avem solutii ,iar pentru slugi, DNA-ul si DIICOT..

    Cu oameni care nu cunosc afacerea?! Cu Bcr-sti adormiti? Cu fosti sau actuali secu?! Cu informatoare? Cu juristi de mana a -II-a?

    1. Cu juristi de mana a iii-a , ce zici?

      Cu cine si cu ce? Fara suficiente companii listate, fara un mecanism de functionare bun si ieftin si fara brokeri competenti, hotarati sa apere interesele investitorilor (pe care i-au adus in piata) prin diverse AGA, nu facem bursa in Romania.

    Stimata redactie a ziarului Bursa,

    acest interviu este cel mai bun pe care l-am putut gasi pana in momentul de fata pentru a prezenta situatia companiilor aflate la bursa din Romania si posibilitatea de conexiune cu cele din exteriorul granitelor. Fara a submina nici un moment expertiza si calitatile manageriale ale domnului doctor Mobius precum si inalta moralitate de care face uz in luarea deciziilor investitionale va rog sa-mi permiteti a observa o anumita doza de contradictie in ceea ce priveste parerile expuse. Astfel "

    Dr. Mark Mobius: În primul rând, trebuie să încerce să facă posibilă listarea duală pe Bursa de la Varşovia. Cred că BVB este îngrijorată că, în urma acestei măsuri, lichiditatea se va reduce, în favoarea bursei poloneze. Dar, cred că uită că mulţi investitori nu pot acţiona, direct, pe BVB, iar singura modalitate de a intra în România este prin Polonia." Prin aceasta fraza utilizarea cuvintului TREBUIE ne duce cu gandul ca aceasta oportunitate a fost adanc studiata si s-au luat in vedere toate aspectele inclusiv cele macroeconomice. Pare totusi a se uita faptul ca randamentul bursei de la Varsovia nu este printre cele care ar salta de bucurie inima investitorului, astfel de la inceputul anului nefiind in masura a receptiona indicele WIG in primele 25 de performere din cele 80 globale luate de catre revista der Aktionär in discutie. Mai mult de atat Romania prin BET a fost in perioada 25 martie- 7 mai 2012 in Top 10 mondial ajungand prin aprilie chiar pe locul 4 si bineinteles lider european. Doar faptul ca firma FT are sediul european in Polonia si UE s-a hotarat sa se implice la dezvoltarea pietei de capital poloneze nu inseamna in acelasi timp a avea prerogativele de cea mai indicata locatie pentru un dual listing. Daca mai adaugam la acest lucru si fluctuatia monedei nationale poloneze , care pentru mult timp de acum incolo nu va fi dorita a fi schimbata pentru moneda uniunii avem deja doua variabile de risc pe care le-am fi putut complet ignora daca am fi ales ca locatie capitala financiara a cetateanului german dr. Mobius. Compatibilitatea si ulterior conectivitatea cu alte burse europene, cum este Frankfurter Wertpapier Börse este fireste luata in calcul de domnul dr. Mobius, insa doar privita prin prisma sistemului de tranzactionare, care este predominant in Europa, astfel fiind din nou un motiv important pentru un dual listing la bursa germana. Bineinteles este cunoscut de toata lumea ca bursa austriaca se bazeaza pe sistemul XETRA, inclusiv vecinii nostri bulgari apeland la acest sistem , in ciuda lichiditatii extrem de reduse. Propozitia "În prezent, Bursa de la Viena o concurează pe cea de la Bucureşti, ceea ce reprezintă un lucru negativ" cu siguranta este o greseala de traducere si domnul dr. Mobius va reusi sa faca o reformulare. Caci fara concurenta ce am face? Propozitia "Dacă BVB ar deveni mai activă, iar reglementările cu privire la listare ar fi simplificate, atunci am vedea companii care vin pe piaţă cu noi emisiuni" este totusi ambivalenta, o simplificare a reglementarilor aducand cu ea si o privire mai laxa a normelor care trebuiesc indeplinite. Pentru firmele listate in segmentul reglementat trebuie pusa o mai mare importanta respectarii reglementarii 1606 a UE cu referire la raportul financiar tratat dupa normele IFRS, pentru a nu mai da posibilitatea la evaluari eronate ale valorilor companiilor prin tratarea duala RAS-IFRS si astfel pierderea din vedere a uriasului potential exprimat prin tratarea dupa normele IAS29 a perioadei pana in anul 2004. Cu siguranta opiniile domnului dr. Mobius vor contribui la imbunatatirea imaginii Romaniei in ceea ce priveste atractivitatea investitionala, imagine conturata incepand din data de 9 Noiembrie 2011, atunci cand presedintele capitan declara ca ne mentinem ca spatiul temporal anul 2015 pentru intrarea in Uniunea Monetara. A fost momentul care a contribuit sa ajungem pe radarele investitorilor institutionali , momentul aparitiei la bursa de valori Bucuresti a Fondului Proprietatea fiind extrem de estompat , cel putin in presa germana a vremii. Cu permisiunea dvs. si a domnului doctor Mobius mi-ar face placere sa pot prezenta aceste ganduri si ziarului Börse-Zeitung, o versiune a traducerii fiind pusa dumneavoastra in prealabil la dispozitie. Cu stima, ing. Virgil Bestea 

    1. Puteti prezenta ideile expuse si ziarului Borse-Zeitung.

      Va multumim pentru vorbele frumoase! 

      Cu stima, 

      Alexandru Sarbu, in numele Redactiei BURSA 

    BULLSHIT !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb