Fondul de investiţii finlandez KJK Fund II, SICAV-SIF, administrat de KJK Capital, intenţionează să îşi mai crească expunerea pe România, după ce, ieri, a raportat că a ajuns să deţină 29,2% din "Cemacon" Zalău.
"Da, intenţionăm să investim mai mult (n.r. în România)", ne-a declarat Jaakko Salmelin, reprezentantul KJK Fund II, SICAV-SIF.
Preţul acţiunilor producătorului de cărămidă "Cemacon" Zalău (CEON) a avansat de peste două ori de la începutul anului, fondul de inves-tiţii finlandez raportând creşterea participaţiei prin tranzacţii cu mai mulţi salariaţi ai companiei, realizate pe 1 şi 4 martie.
KJK Fund II mai deţine 5,77% din Rompetrol Well Services (PTR) şi 6,31% din "Teraplast" Bistriţa (TRP).
Jaakko Salmelin ne-a declarat: "În investiţiile noastre, ne focusăm pe companii industriale. Nu considerăm că băncile sau imobiliarele sunt interesante în acest moment".
Domnia sa ne-a precizat că ia în considerare participarea la ofertele de privatizare ale statului român. "Totuşi, nu am identificat ţinte potenţiale până acum", a adăugat domnul Salmelin.
• România, potenţial pe termen lung
Piaţa de capital din România este focusată în principal pe primele zece companii listate, ceea ce înseamnă că pentru companiile mai mici, bursa nu îşi îndeplineşte rolul de posibilă rută de finanţare (prin IPO-uri de exemplu), consideră reprezentantul KJK Fund II, SICAV-SIF.
Domnia sa ne-a mai spus: "Din cauza crizei financiare în ultimii ani, progresul a încetinit, dar, cu toate acestea, România are mult potenţial neutilizat şi este interesantă pe termen lung. Desigur, lipsa de capital şi finanţare, în general, reprezintă o problemă pentru companiile locale (mai mare decât în Europa Centrală şi de Est)".
Domnul Salmelin nu a dorit să comenteze care sunt planurile referitoa-re la investiţia de la Cemacon.
"Nu doresc să comentez investiţii individuale deocamdată", ne-a spus domnia sa.
Cu toate acestea, câteva informaţii despre comportamentul KJK Capital în companiile în care investeşte se regăsesc pe site-ul companiei.
KJK Capital se prezintă drept un administator de fonduri independent, bazat în Finlanda, focusat pe pieţele emergente şi de frontieră europene. Principalele investiţii sunt în statele baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - şi în regiunea balcanică - Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, România, Serbia şi ţările vecine.
Fondul KJK Fund II, lansat în 2012, este un vehicul specializat pe regiunea balcanică, focusat atât pe active listate cât şi private equity.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei, administratorii au o abordare activă asupra inves-tiţiilor. De obicei perioada de investire este de 4-6 ani, iar adminis-tratorul urmăreşte să crească valoa-rea pentru acţionari prin implicarea în companiile achiziţionate la nivelul consiliului de adminis-traţie şi prin cooperarea cu managementul sau cu alţi acţionari semnificativi.
În 2012, "Cemacon" a înregistrat o pierdere de 11,14 milioane lei, în scădere cu 58% faţă de pierderea din 2011, şi o cifră de afaceri de 34,6 milioane lei, cu 26% mai ridicată faţă de anul anterior. Firma a înregistrat vânzări cantitative cu 11% mai mari în 2012 faţă de 2011 şi cu 73% mai mari decât în 2010. Profitul operaţional al companiei a avansat cu 36,8%, la 10,7 milioane lei în 2012 comparativ cu 2011.
Potrivit companiei, atât ritmul de creştere al cifrei de afaceri, cât şi rata profitabilităţii operaţionale ale "Cemacon" au depăşit mediile sectorului şi se constituie în cele mai bune performanţe pe piaţa românească de zidării în perioada 2011-2012.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Caramida în data de 06.03.2013, 09:01)
Cred ca ar trebui sa schimbati fotografia, care este de la Ceramica Iasi, si s-ar putea supara, cu una corecta