EXCLUSIVITATE FMI cere accelerarea privatizării bursei de energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 februarie 2014

FMI cere accelerarea privatizării bursei de energie

Fuziunea cu BVB, proiect respins de Fond

Bursele străine de energie, interesate de un schimb de acţiuni

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au solicitat autorităţilor noastre să accelereze diversificarea acţionariatului OPCOM (bursa noastră de energie, controlată integral de stat prin Transelectrica), ne-au declarat surse din piaţă. "Proiectul ar fi trebuit să fie gata anul trecut şi a fost agreat în 2012", susţin sursele noastre, care afirmă că FMI şi CE au respins ca nefezabilă fuziunea OPCOM cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ziarul BURSA a relatat, în exclusivitate, în luna mai a anului trecut, că o posibilă fuziune între BVB şi OPCOM este o idee care începe să aibă circulaţie, în condiţiile în care piaţa noastră de capital se bazează considerabil pe sectorul energetic. La vremea respectivă, surse apropiate discuţiilor ne-au spus că ar avea sens ca statul şi brokerii (n.r. acţionarii bursei, în general) să gestioneze împreună cele două pieţe, după modelul de succes polonez, din acţionariat urmând să facă parte şi companii precum Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia. "O asemenea decizie ar determina o creştere puternică a pieţei bursiere, unde ar putea intra bănci, fonduri de investiţii şi brokeri mari, şi ar putea atrage investitori mari industriali", ne-au declarat, la vremea respectivă, sursele noastre.

În piaţa de energie, ideea a fost primită cu mare reticenţă. Jean Constantinescu, reputat specialist în domeniul energetic, fost preşedinte al ANRE (reglementatorul pieţei de energie) şi fost director general al Transelectrica, ne-a declarat, recent, că nicăieri în Europa nu există implementat un astfel de proiect, că BVB este o muscă în comparaţie cu bursele europene, pe când OPCOM este o bursă de energie de top, un actor important în regiune, care are şanse reale să conducă bursa regională de energie".

Ieri, surse apropiate discuţiilor cu FMI ne-au relatat: "Fondul Monetar şi Comisia doresc ca bursa de energie să fie lăsată de sine stătătoare şi că singura relaţie cu BVB trebuie să fie tranzacţionarea instrumentelor derivate pe baza indicilor OPCOM. Numai că, deşi din 2010 există un acord pentru dezvoltarea unor instrumente derivate pe energie între OPCOM şi BVB, Bursa de Valori nu a făcut nimic în acest sens. Nici Sibexul nu s-a mişcat mai repede".

Conform surselor citate, modelul de "privatizare" al OPCOM este diversificarea acţionariatului în cote egale către cei interesaţi. De asemenea, jumătate din acţiuni vor fi oferite actorilor pieţei electricităţii, iar cealaltă jumătate - operatorilor din piaţa gazelor. Totodată, există voci care spun că bursele de energie mari din Europa sunt interesate să facă un schimb de acţiuni cu OPCOM, în cadrul procesului de diversificare a acţionariatului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. MAKE, FELICITARI PENTRU VEREHA, O INLOCUIESTE CU BRIO PE GINA DADU DE CARE IMI PARE RAU.

    Cu JAN problema e simpla ... el desi bine intentionat , nu are experienta necesara de broker . Sigur ca baietii din FMI au cultura burselor corecte. El nu a participat la nasterea BVB unde l-am uns pe FARMACHE prin vointa actorilor pietii. Atunci am avut cu totii educatia si sprijinul US-AID - financial-market - Este clar ca daca beneficiarii de servicii ale actorilor intrta la decizie SCAD PRETURILE. Altfel NU! Iata un exemplu : Nita a amanat la plata unele certificate verzi ca sa degreveze facture consumatorilor dar a uitat sa reduca sarcina la achizitie de certificate de catre furnizori ... IN CONSECINTA A CRESCUT PRETUL PE OPCOM DATORITA CERERII MARI LA O OFERTTA MAI MICA SI ... IN FACTURA TA DE ACASA COTA PT CERTIF. VERZI E LA FEL...

    O sa fac eu o discutie cu Rudnitki azi pe money 

    1. Da, si mie imi pare rau de ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb