Guvernul a aprobat, în şedinţa de sâmbătă, a doua rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de pe anul în curs.
Conform unui comunicat al Executivului, remis redacţiei, cea de-a doua rectificare bugetară a fost necesară ca să asigure fonduri suplimentare pentru plata pensiilor şi a altor drepturi sociale, pentru buna desfăşurare a activităţii unor instituţii, dar şi pentru investiţiile publice.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat că bugetul asigurărilor sociale de stat - bugetul de pensii - va fi suplimentat cu 487 de milioane, iar bugetul asigurărilor de şomaj va beneficia de o suplimentare a cheltuielilor cu 895 de milioane.
Pogea a dat asigurări că "statul va asigura plata drepturilor tuturor pensionarilor".
• Bugetul pentru investiţiile publice, suplimentat cu 900 de milioane de lei
Privind investiţiile publice, ministrul Finanţelor Publice a precizat că Executivul a decis să majoreze fondurile alocate cu 900 de milioane de lei, din care 500 milioane lei pentru investiţii în infrastructura rutieră, iar diferenţa de 400 de milioane lei pentru infrastructură locală, respectiv drumuri judeţene şi şcoli.
Şi plafonul de garanţii publice pentru anul 2009 a fost majorat cu 400 milioane de euro, banii urmând să fie utilizaţi cu predilecţie pentru asigurarea cofinanţării proiectelor din fonduri europene şi fonduri externe rambursabile.
În plus, a fost alocată suma de 303 milioane lei pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), banii fiind destinaţi sistemului integrat de securizare a frontierei de stat.
• Bani pentru datoriile CFR Călători
Pentru reducerea arieratelor, ministrul Pogea a menţionat că a fost alocată suma de 365 milioane lei pentru CFR Călători, pentru plata datoriilor către furnizorii de utilităţi şi alţi agenţi economici şi suma de 330 milioane lei către bugetele locale, pentru plata facturilor la utilităţi.
Gheorghe Pogea a declarat: "Pachetul anticriză al Guvernului, sprijinit de pachetul de finanţare externă - din care au fost făcute doar primele trageri - a reuşit să conducă la o normalizare a condiţiilor macroeconomice, atât cât este posibil în perioadă de criză. Cu toate acestea, contracţia economică a fost mult mai severă decât prognozele iniţiale, făcute de Guvern şi FMI, iar această contracţie economică este cauzată în mare parte de o combinaţie a mediului extern - pieţele externe care rămân în continuare mai puţin favorabile - şi o reducere mult mai rapidă a cererii interne".
• Scădere econimică între 8%-8,5%
Ministrul Finanţelor Publice a subliniat că, în condiţiile actuale, Guvernul anticipează, pentru anul curent, o contracţie economică între 8%-8,5% - estimare pe care este fundamentată această a doua rectificare bugetară.
Rectificarea bugetară mai vizează un deficit al bugetului general consolidat de 7,3% din PIB, faţă de 4,6% cât era stabilit anterior şi o rată a inflaţiei de 4,3%.
Potrivit ministrului Gheorghe Pogea, veniturile bugetare în 2009 sunt preconizate la 157,2 miliarde lei sau 31,6% din PIB, iar cheltuielile bugetare la 193,7 miliarde lei sau 38,9% din PIB.
Veniturile bugetare sunt estimate să scadă cu 17,4 miliarde lei în 2009, din următoarele cauze: scăderea încasărilor din TVA cu circa patru miliarde lei, a contribuţiilor de asigurări sociale cu 5,29 miliarde lei şi a veniturilor nefiscale cu 4,19 miliarde lei. Pe de altă parte, tragerile din fondurile europene postaderare sunt estimate în scădere cu 550 milioane lei.
• Cheltuielile bugetare, reduse cu 5,25 miliarde lei
Ministrul Finanţelor Publice a mai declarat că toate cheltuielile bugetului general consolidat au fost diminuate cu 5,25 miliarde lei (1,1% din PIB), în timp ce cheltuielile bugetului de stat au fost majorate cu cinci miliarde lei, cele ale bugetului de asigurări sociale cu 487 milioane lei, iar cele ale bugetului de şomaj cu 895 milioane lei.