Procedura privind elaborarea de lucrări ştiinţifice publicate sau de invenţii brevetate de către persoanele private de libertate aflate în unităţile subordinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a fost aprobată astăzi printr-o Hotărâre de Guvern, informează Executivul, prin intermediul unui comunicat de presă.
"Procedura este necesară aplicării reglementărilor potrivit cărora, începând cu 31 august 2016, persoanele care execută măsuri privative de libertate şi elaborează lucrări ştiinţifice sau realizează invenţii în perioada de detenţie pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maxim 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice publicate pe durata executării pedepsei şi numai în baza confirmării caracterului ştiinţific al lucrării respective, respectiv a brevetului, în cazul invenţiilor. Amintim faptul că aceste reglementări au fost adoptate de Guvern în luna iunie 2016, prin OUG 24/2016", se arată în comunicatul citat.
Potrivit noilor reglementări, confirmarea caracterului ştiinţific al lucrărilor se face de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), cu sprijinul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), care, în baza unei cereri scrise adresate de către deţinut conducerii penitenciarului, desemnează aleatoriu trei evaluatori din baza de date.
În ceea ce priveşte publicarea lucrării ştiinţifice, aceasta se realizează la edituri recunoscute la nivel academic şi fără implicarea administraţiei penitenciarului. În cazul invenţiilor, demersurile pentru obţinerea brevetului de a Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci se realizează exclusiv de către deţinut.
Elaborarea area de lucrări ştiinţifice sau realizarea de invenţii în timpul pedepsei privative de libertate se poate face numai în baza unei aprobări obţinute în acest sens din partea directorului penitenciarului.
Pe perioada elaborării lucrării ştiinţifice sau a invenţiei, activitatea deţinutului va fi monitorizată de o persoană desemnată din cadrul penitenciarului, care va întocmi un tabel nominal de pontaj la sfârşitul fiecărei zile. La rândul său, deţinutul are obligaţia de a prezenta zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate într-un proces-verbal semnat atât de el, cât şi de persoana desemnată să-i monitorizeze activitatea.
În cazul unei decizii de transferare a deţinutului într-un alt penitenciar, activitatea de elaborare a lucrării ştiinţifice ori de realizare a unei invenţii desfăşurată de deţinut se suspendă până la revenirea în penitenciar sau până la transferarea în alt penitenciar.