Exilul Guvernului catalan pare să fie benefic cauzei separatiştilor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 mai 2018

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont trăieşte în exil în Bruxelles, de şase luni, însoţit de majoritatea miniştrilor săi, scrie vilaweb.cat, menţionând că în urma declanşării articolului 155 prin care Spania a preluat controlul asupra Cataloniei după proclamarea Republicii Catalane de către Parlamentul local, la 27 octombrie, guvernul s-a refugiat în Belgia ca să evite încarcerarea.

Naţionaliştii spanioli au văzut exilul ca o metodă de a fugi de responsabilitate, o mişcare pe care au ridiculizat-o, însă, în lumina internaţionalizării cauzei catalane, aceasta ar putea fi văzută ca un succes.

În primele săptămâni de exil, trei miniştri - Joaquim Forn, Meritxell Borras şi Dolors Bassa - au ales să se întoarcă în ţară şi să se prezinte în faţa Curţii Naţionale a Spaniei. Forn este ţinut în arest preventiv de atunci. Bassa a revenit în închisoare pe 23 martie, după ce a fost reţinut o lună între noiembrie şi decembrie, în timp ce Borras a fost eliberat în decembrie. Alţi patru miniştri - Toni Comin, Lluis Puig, Clara Ponsati şi Meritxell Serret - au rămas în Belgia împreună cu preşedintele. Restul de cinci miniştri - Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raul Romeva şi Carles Mundo - au decis să nu meargă la Bruxelles, astfel că fost trimişi în închisoare, unii dintre ei fiind încă privaţi de libertate.

Judecătorul spaniol Pablo Llarena a emis ulterior primul mandat european de arestare, iar guvernul aflat în exil s-a predat autorităţilor belgiene. Cu toate acestea, înainte de soluţionarea cauzei, Llarena a decis să retragă mandatul, temându-se de o piedică din partea justiţiei belgiene. Apoi, guvernul în exil a început să-şi construiască o structură operaţională şi să organizeze întâlniri în mod regulat. Puigdemont a avut apariţii în presa internaţională, denunţând represiunea mişcării de independenţă şi trimiterea în închisoare a guvernului catalan. La 25 martie, după mai multe zile petrecute în Elveţia şi Finlanda, Puigdemont a fost ares­tat în Germania, în timp ce se întorcea în Belgia pentru a se prezenta în faţa autorităţilor de la Bruxelles. Acesta a fost ţinut în închisoarea Neumunster timp de douăsprezece zile, după care a fost eliberat la ordinul Curţii Supreme de Justiţie din Schleswig-Holstein, care a respins acuzaţiile de rebeliune din partea Spaniei.

Opinia publică germană, care până atunci s-a dovedit indiferentă faţă de procesul de independenţă al Cataloniei, a început să se schimbe, devenind critică faţă de Spania.

Puigdemont a susţinut o conferinţă de presă la Berlin, care a atras un număr mare de ziarişti din lume, reîn­viind interesul faţă de situaţia politică din Catalonia. Între timp, politicieni şi cadre universitare au semnat petiţii care solicită eliberarea deţinuţilor politici din Spania, iar organizaţii precum Amnesty International au emis rapoarte care critică guvernul spaniol în tratarea cazului.

Totodată, a luat fiinţă Platforma de Dialog UE-Catalonia, care solicită implicarea instituţiilor UE, respectiv participarea acestora la eforturile de mediere. În plus, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a convenit să investigheze acuzele lui Puigdemont împotriva Spaniei.

Exilul pare că a făcut ca procesul de independenţă din Catalonia să fie auzit dincolo de frontierele Spaniei şi că încălcările drepturilor fundamentale ale prizonierilor politici nu au fost trecute sub tăcere.

La 20 februarie, fostul deputat Anna Gabriel a solicitat exil în Elveţia. Ea a refuzat să se prezinte în faţa Curţii Supreme Spaniole, pe motiv că nu ar fi beneficiat de un proces echitabil în Spania.

Ministrul Ponsati a demisionat şi s-a mutat în Scoţia, unde a primit sprijinul unei mari părţi a societăţii şi al clasei politice, respectiv al Universităţii din St. Andrews, unde a lucrat ca lector. Campania de strângere de fonduri pentru achitarea taxelor legale la care a fost opbligată după ce judecătorul Llarena a emis un nou mandat de arestare a adus sume record: în câteva ore a fost depăşită ţinta iniţială de 40.000 de lire sterline.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb