Existenţa Alro, condiţionată de diminuarea sprijinului acordat energiei verzi

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie 2013

Existenţa Alro, condiţionată de diminuarea sprijinului acordat energiei verzi

Poziţia Alro Slatina în România, ca prezenţă pe piaţă şi ca volum derulat al investiţiilor, depinde, pe termen scurt, de ajustarea schemei de sprijin acordată energiilor regenerabile, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Dobra, directorul general al producătorului de aluminiu din Slatina.

Ţara noastră a ales să sprijine producţia de energie din surse regenerabile (vânt, soare, apă, biomasă) prin sistemul care presupune achiziţia unei cote obligatorii de certificate verzi, stabilită în funcţie de consum.

Alro este cel mai mare consumator de energie din ţara noastră, cu un necesar anual de 4 TWh. La un asemenea consum, cheltuielile companiei cu certificatele verzi şi bonusul pentru cogenerare au fost de circa 40 milioane de euro în 2012, iar pentru acest an suma estimată va urca la valoarea totală de 66 milioane euro.

Conducerea Alro a subliniat că aceste costuri nu pot fi recuperate prin preţurile solicitate pentru produsele vândute deoarece compania activează pe o piaţă globală, în care competitori sunt şi producători de aluminiu din Asia, SUA, China şi Emiratele Arabe Unite, care nu au asemenea cheltuieli şi nici obligaţii de mediu. Astfel, Alro nu poate recupera costuri de circa 300 de dolari pe tona de aluminiu, care reprezintă ponderea taxelor cu certificatele verzi şi bonusul de cogenerare.

2012 a fost primul din ultimii 20 de ani când Alro a înregistrat pierderi, a mai spus Gheorghe Dobra. Anul trecut, compania a realizat afaceri de 2,3 miliarde lei şi o pierdere estimată la 170 milioane lei. În 2011, societatea a raportat afaceri de 2,25 miliarde lei şi un profit de 218 milioane lei. Costurile Alro cu utilităţile au urcat de la 659 milioane lei în 2011 la 831 milioane lei în 2012.

Domnul Dobra a explicat: "Pierderea Alro din 2012 este rezultatul unor factori internaţionali şi a unor factori locali. Pe piaţa internaţională, cotaţia aluminiului de la London Metal Exchange (LME) a scăzut, în 2012, la 1800 de dolari pe tonă, de la nivelul de 2.800 de dolari pe tonă înregistrat cu un an înainte. În prezent, cotaţia LME pentru aluminiu se menţine în jurul sumei de 2.000 de dolari pe tonă, pe fondul creşterii ofertei din China şi din Emirate. Pe plan local, costurile în creştere cu energia au afectat semnificativ rezultatele financiare".

În 2012, Alro a renegociat cu Hidroelectrica preţul din contractul direct încheiat în anii trecuţi. Acest preţ nu poate coborî sub nivelul de 180 de lei/MWh, impus de adminis-tratorul judiciar al Hidroelectrica - Euro Insol - în vara anului trecut. Cantitatea totală contractată de producătorul de aluminiu cu Hidroelectrica este de 3 TWh. Restul de 1 TWh este procurat de Alro de pe pieţele OPCOM, prin contracte bilaterale cu unităţile termo şi cu Nuclearelectrica.

În schimb, în a doua jumătate a anului trecut, Alro a fost nevoit să cumpere multă energie de pe piaţa spot şi de pe piaţa de echilibrare, la preţuri foarte mari, în urma instituirii clauzei de forţă majoră de către Hidroelectrica. Gheorghe Dobra a explicat: "Hidroelectrica ne-a redus livrările la jumătate şi am ales să cumpărăm energie de pe piaţa spot şi de pe piaţa de echilibrare. Seceta hidrologică a determinat o creştere fulminantă a preţului energiei pe piaţa spot. Costurile noastre au crescut vertiginos. Am ales să achiziţionăm energia de pe piaţa spot şi nu printr-un contract bilateral pentru că am avut speranţa că seceta nu va dura foarte mult. Dar starea de forţă majoră a fost ridicată de Hidroelectrica abia în decembrie. Aşa am ajuns la costuri suplimentare de 262 milioane lei cu ins-trumente financiare derivate încorporate în contractul de energie electrică".

Domnia sa a subliniat că schema suport pentru energia verde adoptată prin lege de ţara noastră este cea mai generoasă din Europa, în condiţiile în care tehnologiile de producţie a energiei curate s-au ieftinit semnificativ. Alro cere ajustarea schemei astfel încât recuperarea investiţiilor verzi să se producă într-un interval rezonabil de timp, atât pentru investitori, cât şi pentru consumatori.

Conducerea Alro susţine că societatea a investit foarte mult în programe de eficienţă energetică şi protecţie a mediului. Astfel, Alro a redus consumul de energie pe tona de aluminiu cu 75% în sectorul de procesate şi cu 80% consumul de gaz pentru acelaşi sector.

Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, a declarat: "Autorităţile ar trebui să acorde scheme de sprijin şi pentru companiile care investesc în reducerea poluării şi a consumului propriu de electricitate. Germania şi alte ţări au exceptat industria de la plata acestor subvenţii. Acum, cu actualele cotaţii ale aluminiului, suntem în zona de supravieţuire a industriei, în principal din cauza subvenţiilor pentru regenerabile, care distorsionează competiţia şi piaţa. Situaţia companiei şi a industriei, în general, devine tot mai agresivă. Din punctul meu de vedere suntem la jumătatea crizei. Problema este dacă supravieţuim".

Domnia sa a spus că o problemă este şi aplicarea standardelor IFRS în raportul financiar final pentru 2012. Alro a prezentat, deocamdată, doar rezultatele preliminare. Oficialul producătorului de aluminiu aşteaptă, de la Ministerul Finanţelor, clarificări şi norme de aplicare privind raportările conform standardelor internaţionale de contabilitate, care pot avea influenţe semnificative asupra rezultatelor preliminare raportate. Clarificările vizează activele corporale, ajustarea amortizărilor, evaluarea contractelor la preţul pieţei.

"Am ajuns la costuri suplimentare de 262 milioane lei cu instrumente financiare derivate încorporate în contractul de energie electrică", potrivit lui Gheorghe Dobra.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb