EXPERŢII ÎN DREPT: "Decizia CCR privind-o pe Kovesi nu poate fi revizuită, aşa cum a cerut preşedintele"

M.A.
Politică / 7 mai 2020

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Decizia CCR din iulie 2018 care l-a obligat pe şeful statului să o demită din funcţie pe fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu poate fi revizuită, aşa cum a cerut preşedintele Klaus Iohannis, au explicat pentru G4media mai mulţi specialişti în drept.

"Curtea Constituţională face parte din ansamblul autorităţilor statului român şi este obligată să respecte la rândul ei Constituţia. Din această perspectivă, CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar şi orice alte decizii luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice", a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după decizia CEDO, care i-a dat dreptate Laurei Codruţa Kovesi.

"Nu există legislaţie care să permită aşa ceva. Nu există revizuire la CCR, ci doar la instanţele judecătoreşti. Deciziile CCR sunt definitive şi general obligatorii. Este doar o reparaţie morală pentru doamna Kovesi, iar în cazul preşedintelui, probabil a fost doar o declaraţie politică", a precizat pentru G4media.ro fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

Avocata care a învins CCR în instanţele judecătoreşti, Elenina Nicuţ, crede că preşedintele nu a vorbit de o reviziure din punct de vedere juridic.

"Nu mai poate fi schimbată decizia din 2018, însă CCR îşi poate revizui jurisprudenţa, practica, comportamentul din ultimii ani", a declarat avocata Nicuţ pentru G4media.ro.

"Prin decizia în cazul Kovesi din 2018, CCR a spus două lucruri esenţiale:

ministrul Justiţiei, nu preşedintele, are un rol central în procedura de numire şi revocare a procurorilor şefi

LCK nu poate să atace decretul prezidenţial de revocare în instanţa de contencios pe fond, pe oportunitate, ci doar pe legalitate, adică pe chichiţe, avea dosarul şină sau nu", a explicat avocata Nicuţ.

Ce poate face CCR acum, după decizia CEDO

"La proxima ocazie, cand va fi luat în discuţie iar articolul 132 privind statutul procurorilor din Constiuţie, CCR poate să îşi revizuiască practica şi să se raporteze la recomandările MCV, nu la tezele constituantei din 1991. Să scoată supremaţia, rolul central al ministrului Justiţiei în materia numirii şi revocării procurorilor şefi. Ministrul este om politic, parte din Executiv, nu poate avea drept de viaţă şi de moarte asupra altor funcţii din altă putere.

Şi în al doilea rând, să lase efectiv cale de atac în contencios a deciziilor de numire sau revocare a procurorilor şefi, pe fond, nu doar pe procedură", a explicat avocata Nicuţ.

O opinie similară a avut şi procurorul general Gabriela Scutea care, într-un comunicat de presă remis după decizia CEDO în cazul Kovesi, a precizat:

"Întărind considerentele reţinute de CEDO, absenţa controlului judiciar asupra deciziei politice de revocare din funcţie nu este în interesul funcţionării statului în general, în context constituţional, şi nici în beneficiul cetăţenilor", a declarat Gabriela Scutea.

Cum şi când s-ar putea ajunge din nou la o nouă decizie CCR privind procedura de numire şi revocare a procurorilor şefi

Avocata Elenina Nicuţ a explicat că sunt 3 variante:

fie un procuror şef care a fost demis sau respins la numire deschide un proces în contencios şi, în cadrul lui, ridică o excepţie de neconstituţionalitate. Astfel, problematica ajunge din nou pe rolul CCR şi judecătorii constituţionalişti au ocazia să îşi revizuiască jurisprudenţa.

fie după ce decizia CEDO devine definitivă, Avocatul Poporului atacă articolele privind numirea şi revocarea procurorilor şefi din legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor la CCR şi se ajunge la reconfigurarea interpretării articolului 132 din Constitutie.

fie Parlamentul vine cu un nou pachet de legi privind Justiţia şi re-reglementează procedura de numire/revocare a procurorilor şefi în acord cu recomandările MCV şi pachetul este atacat la CCR", a explicat avocata Nicuţ.

"CCR trebuie să îşi revizuiască jurisprudenţa, dacă CCR nu o va face în următoarele decizii, judecatorul de contencios va ignora decizia CCR şi va aplica direct decizia CEDO", a explicat şi procurorul miliar Bogdan Pîrlog, unul dintre liderii Asociaţiei "Iniţiativa pentru justiţie".

"Dacă un procuror şef este demis, cum a fost Kovesi, poate ataca pe fond şi instanţa de contencios va aplica decizia CEDO. Politicianul nu îşi pune o slugă în funcţia de procuror şef pe care o dă jos când nu îi mai convine", a explicat procurorul militar.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. iar a dat-o-n bara. Al naibii neorientat!

    Nu se descurca baiatul asta absolut deloc. ::) 

    Iohannis tre sa pună mana pe sapa, pentru că avem alte probleme de reglat, nu mărunțișuri din astea.

    Trebuie repornită prăvălia la modul cel mai serios, altfel iese lumea în stradă, de foame. 

    Ma mir ca expertii in drept au raspuns la voma Bizarului.

    Clar e nevoie de experti, dar din aia care isi au sediul pe soseaua Berceni nr 10. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb