EXPLOZIV - POLEMICI CORDIALE "BNR ţine sub regim ameninţător băncile comerciale"

Au consemnat EMILIA OLESCU şi ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 octombrie 2016

"BNR ţine sub regim ameninţător băncile comerciale"

(Interviu cu analistul economic Lucian Isar)

Isar: "Abundă zvonurile despre relaţiile dintre anumiţi bancheri şi firmele de recuperare a creanţelor"

Analistul susţine că BNR a făcut profit în criză, pe seama cetăţenilor

"«Prima Casă» este una din finanţările mascate în criză date de statul român băncilor comerciale"

Ţara noastră este singura din lume care a crescut dobânzile în criză, susţine analistul economic Lucian Isar.

Domnia sa ne-a spus, într-un interviu, că relaţia băncilor cu clienţii a fost profund marcată de politica de credit a BNR. Lucian Isar ne-a declarat, printre altele: "Băncile din România nu au avut permisiunea, în perioada 2009-2011, de a menaja şi ajuta clienţii. După, nu a mai contat pentru mulţi. BNR insistă să ţină sub un regim ameninţător băncile comerciale, pentru că ar fi periculos pentru imaginea lui Isărescu să înceapă bancherii să povestească".

Reporter: Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, susţine că, în perioada crizei, Banca Naţională ar fi încălcat grav legea dacă ar fi gajat cu aurul ţării contractând un credit de la Banca Reglementelor Internaţionale, aşa cum spuneţi că ar fi trebuit să facă. Cum îi răspundeţi domnului Vasilescu?

Lucian Isar: BNR a încălcat legea când a finanţat Banca Transilvania sau când a oferit facilităţi bilaterale doar băncilor ce s-au arătat prietenoase cu diverşi angajaţi BNR. Este interesant cum reprezentanţii lui Isărescu nu discută aceste măsuri din perspectiva legalităţii.

Revenind la subiectul finanţării contra colateral aur, BNR nu ar fi încălcat legea dacă ar fi contractat un credit de la Banca Reglementelor Internaţionale garantând cu aur.

Argumentaţia de legalitate este foarte simplu de urmărit. Dacă nu ar fi legal să se fi finanţat contra aur, atunci nu este legală nici finanţarea bugetului de stat având în spate creditul de la FMI parcat la BNR. În spatele acestui credit, care este echivalentul exact al împrumutului cu colateral aur, BNR a finanţat bugetul de stat şi a căpuşat simultan bugetul de stat prin două canale:

- finanţarea achiziţiei de titluri de stat prin operaţiuni de tip repo în sumă echivalentă;

- împrumuturi de tip club loan în sumă exactă şi cu discuţie pregătitoare. Suma finanţată era egală cu ce anume s-a eliberat din rezerva minimă obligatorie.

Căpuşarea bugetului prin finanţarea la dobânzi mari (14%-14,25% în noiembrie-decembrie 2008 şi 11% în 2009) se regăseşte în participarea la profit a Guvernatorului BNR şi, desigur, în profitul băncilor comerciale.

Reporter: Au fost spoliaţi cetăţenii români în perioada de criză, prin dobânzile percepute la credite, pentru ca băncile să facă profituri însemnate?

Lucian Isar: Da, evident. Spolierea prin dobânzi mari impuse de BNR nu s-a regăsit doar în profitul băncilor comerciale, ci şi în profitul BNR. Caz unic în lume ca Banca Centrală să facă profit pe cetăţeni în criză.

Cetăţenii şi companiile au fost afectaţi direct, dar şi indirect, prin intermediul bugetului de stat şi a contracţiei economiei reale.

Bugetul de stat tot de la cetăţeni şi corporaţii se umple şi, în consecinţă, finanţarea acestuia la dobânzi ridicate pentru o ţară cu monedă naţională este o penalizare suplimentară.

Dobânzile ridicate, rezervele minime obligatorii imense şi abrazivitatea reglementărilor privind creditarea au redus PIB-ul României cu 28% pe toată perioada crizei, adică cu aproximativ 42 miliarde euro. Această contracţie majoră a fost resimţită în închiderea de firme şi reducerea de activitate, în şomaj şi reducerea de venituri.

Dobânzile la credite au fost doar o expresie, o translaţie, a dobânzilor impuse de BNR în criză.

România este singura ţară din lume care a crescut dobânzile în criză. Desigur, bonusul Guvernatorului Isărescu şi profitul conturilor în marjă sunt doar o parte din explicaţie.

Reporter: Cum credeţi că va fi percepută o eventuală procedură de bail-in în România? Există bănci la noi care ar putea apela la această măsură?

Lucian Isar: Supravegherea BNR este părtinitoare şi se preface că nu vede anumite probleme până când este prea târziu. Sub pretextul secretului bancar, sunt ascunse rezultatele reale ale CEC Bank. Supravegherea BNR face aceste abuzuri sub protecţia articolului 25 din Statutul BNR, articol ce le conferă o anumită imunitate, dar doar dacă demonstrează "bună credinţă". Asemeni cazurilor Bancorex sau CEC-FNI, nu poate fi vorba de aşa ceva.

România este o ţară bogată şi, prin urmare, poate absorbi şocul unui bail-in.

Reporter: Vă rugăm să ne detaliaţi de unde v-a rezultat un venit lunar de 40.000 de euro al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, în condiţiile în care, potrivit legii, pensia nu este retroactivă?

Lucian Isar: Pensia este retroactivă, fiind un drept constituţional care, o dată câştigat, nu mai poate fi luat sau alterat, după cum a dovedit decizia Curţii de Conturi a României. Un document suplimentar, o mică chichiţă sunt oportunităţi de exploatat.

Până când nu ne comunică ce pensie primeşte, nu ştim dacă ia pensie specială şi cât este aceasta.

Între timp, toată această discuţie de legalitate şi transparenţă ne-a arătat cât de necinstit este Isărescu în declaraţii, precum şi faptul că:

1) Isărescu are de donat doar 130.871,1 euro - ca venituri necinstit ascunse;

2) Creşterea venitului în criză cumulat pe ani este de doar 316.000 euro;

3) A luat bonus de performanţă în criză intitulat poetic "participare la profit" în majoritarea anilor;

4) Veniturile totale anuale ale lui Isărescu au crescut din 2006 până în 2015 de "doar" 3 ori;

5) Venitul pe 2015 este mai mare cu 85,29% decât cel din 2009;

6) În 2010 nu a resimţit decât o tăiere de 3,5% a veniturilor, recuperată în 2011 cu o creştere faţă de 2009 de 25%;

7) În 2013, cu un an înainte de pesnionare, şi-a crescut salariul, deşi BNR a înregistrat pierdere;

8) A încasat o primă de pensionare de 113.000 euro, deşi nu a depus dosarul de pensionare.

Cum a reuşit oare Isărescu să nu îşi depună dosarul de pensionare, dar să încaseze prima de pensionare de 113.000 euro? Prima de pensionare va intra în baza de calcul pentru pensie?

Reporter: Poate ajunge programul Prima Casă o nouă sursă de criză a creditelor neperformante?

Lucian Isar: La o criză nu poate conduce. Pierderile anticipate bazate pe probabilitatea de default a persoanelor aflate la Prima Casă şi pe diferenţa între valoarea evaluată şi cea de vânzare sunt mici raportat la rentabilitatea ajustată la risc a produsului.

Prima casă este una din finanţările mascate în criză date de statul român băncilor comerciale.

Reporter: Domnul Eugen Rădulescu, directorul de stabilitate din BNR, a afirmat, recent, că dobânzile la leu nu vor produce aceeaşi situaţie ca francul elveţian, întrucât acestea vor fi corelate cu inflaţia. Cum comentaţi aceste afirmaţii?

Lucian Isar: Politica monetară şi de credit a BNR a adus pierderi de 28% din PIB economiei reale în criză (adică aproximativ 42 miliarde euro) doar pentru a-şi însuşi unii din anturajul Guvernatorului Isărescu 28,5 milioane de euro - bonus de performanţă.

Ţinta de inflaţie a fost ratată în 11 din ultimii 12 ani, dar dobânzile au fost menţinute sus, în criză, pentru bonus.

În consecinţă, nu ştim acum ce va face BNR. Nu va mai lucra pentru bonus?

Domnul Rădulescu s-a remarcat susţinând că evoluţia cursului euro/leu va ajunge la 2,9, respectiv la 6. Judecaţi dumneavoastră!

Reporter: Aveţi cunoştinţă despre existenţa unui dosar la DNA/DIICOT privitor la speculaţiile pe cursul valutar pe care unii angajaţi din conducerea BNR le-ar face?

Lucian Isar: Sesizări au tot existat de-a lungul timpului, efectuate inclusiv de diverse instituţii ale statului român. Nu ştiu dacă sesizările au prezentat suficient interes pentru Parchete pentru a deschide dosare.

Reporter: Cum explicaţi faptul că băncile au preferat să vândă masiv portofolii de credite neperformante cu discounturi foarte mari, în loc să negocieze o restructurare a creditelor cu clienţii?

Lucian Isar: Singura justificare este că reprezintă o schemă lucrativă pentru foarte mulţi.

Reporter: Aveţi cunoştinţă de relaţii între anumiţi bancheri (rude ale acestora)/rude ale angajaţilor în BNR şi anumite firme de recuperare de creanţe către care au fost înstrăinate creditele neperformante?

Lucian Isar: Zvonurile pe acest subiect abundă. Probabil că şi în acest caz este datoria autorităţilor statului să facă aceste corelaţii. Probabil că un răspuns pozitiv ar justifica multe ciudăţenii în demersul anumitor bănci.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre evoluţia sectorului bancar, în ultimii ani? Cum vedeţi evoluţia relaţiei băncilor cu clienţii?

Lucian Isar: Băncile comerciale au greşit în relaţia cu clienţii prin colaborarea cu BNR în a avea o abordare abrazivă faţă de aceştia.

O companie care vrea să rămână într-o piaţă dincolo de mandatul unui Guvernator ar trebui să îşi menajeze clienţii şi să aibă o atitudine corectă.

Este un truism deja că greşelile de politică monetară şi de credit au prelungit criza economică în România, provocând pagube atât băncilor, precum şi clienţilor.

Relaţia băncilor cu clienţii a fost profund marcată de politica de credit a BNR. Pentru exemplificare, dacă normele de provizionare şi restructurare a creditelor sunt mai dure decât în restul ţărilor europene, atunci este normal ca relaţia dintre bănci şi clienţii români să se deterioreze mai repede. Băncile din România nu au avut permisiunea, în perioada 2009-2011, de a menaja şi ajuta clienţii. După, nu a mai contat pentru mulţi.

BNR insistă să ţină sub un regim ameninţător băncile comerciale, pentru că ar fi periculos pentru imaginea lui Isărescu să înceapă bancherii să povestească.

Isar: "Aceiaşi oameni care au supravegheat Bancorex şi FNI-CEC ascund acum performanţele CEC Bank"

Reporter: Cum vedeţi implicarea Băncii Naţionale a României în supravegherea sectorului bancar?

Lucian Isar: Vă aduceţi aminte de Bancorex şi FNI-CEC?

Aceiaşi oameni ascund acum performanţele CEC Bank.

Ultimul audit KPMG, după multiple presiuni, a generat o opinie cu rezerve şi un profit minor. Ca rezultat, există o investigaţie internă la nivel de KPMG Internaţional şi o nouă licitaţie pentru servicii de audit după doar un an. Şi dacă ar face CEC Bank selecţii lunare de auditor extern, tot aceleaşi pierderi are de acoperit.

Reporter: Care consideraţi că va fi efectul Legii dării în plată asupra băncilor? Are vreuna dintre bănci risc de faliment? Există pericolul unui risc sistemic?

Lucian Isar: Aşa cum dovedesc deja datele publice, povestea cu riscul sistemic este doar una dintre multiplele nesincerităţi ale guvernatorului. Isărescu a fost în stare să fie nesincer în Parlamentul României pe 14 octombrie 2008, când afirma că nu există o problemă de lichiditate în piaţa bancară, deşi dobânzile O/N (overnight) la lei se tranzacţionau la 1000% (o mie la sută).

Reporter: Consideraţi că băncile româneşti sunt pregătite pentru noile teste de stres?

Lucian Isar: Depinde cine le face. Acoperirea problemelor de la CEC Bank este motivul principal pentru decizia Consiliului de Administraţie al BNR de a amâna cu un an aplicarea reglementărilor europene.

Reporter: Pentru care variantă de conversie a creditelor în franci elveţieni aţi opta?

Lucian Isar: Pentru curs istoric. Pentru bănci e chiar mai ieftin decât dacă statul român ar intra cu amenzi pentru vânzare înşelătoare şi alte aspecte. Mai mult, continuarea proceselor ar duce la implicarea BNR în solidar, deoarece a aprobat programele de creditare, inclusiv contracte cu clauze abuzive şi moneda franc elveţian cu grade de îndatorare de 70%.

Reporter: A manipulat BNR rezultatele financiare pe 2012?

Lucian Isar: Eu consider că da. Din raportarea suplimentară de profit pe 2012, Isărescu a satisfăcut două necesităţi:

- a justificat mai mult bonus personal şi creşterea de salarii din anul imediat următor - 2013 (înainte de pensionarea din 2014);

- cei 80% viraţi la buget au făcut ca deficitul bugetar în primul an de guvernare Ponta, cu Florin Georgescu ministru de finanţare să fie fix 3%.

Creşterea artificială a profitului BNR în 2012 este realizată prin contabilitate creativă ce a adus, practic, în faţă profitul aferent anului următor - 2013. De această manieră, 2013 a ieşit pe minus.

Auditor independent a fost tot KPMG, cei cu problema actuală la CEC Bank.

În 2012, Victor Ponta, pentru a genera bunăvoinţa în alegeri, a depăşit cu mult suma bugetată pentru fondul aflat la dispoziţia premierului. Ca paranteză, Curtea de Conturi spune că în 2014 acelaşi Victor Ponta a umflat acest fond de 15 ori faţă de valoarea bugetată, tot din raţiuni electorale.

Pe sfârşit de decembrie, cei din Ministerul de Finanţe s-au prins că deficitul bugetar depăşeşte 3% cu aceste cheltuieli.

Problema cu această depăşire era legată de procedura de deficit excesiv declanşată de Uniunea Europeană în 2009. Anul 2012 era al treilea an şi, din punct de vedere comunicaţional, ar fi fost o problemă.

În decembrie 2012, Ministrul Finanţelor era Florin Georgescu, proaspăt Ministru al Bugetului - Liviu Voinea, secretar de stat la buget - Gheorghe Gherghina, Prim Ministru - Victor Ponta.

Pe ultima sută de metri, singurele trucuri posibile erau:

- un împrumut de la BERD contractat de CFR Infrastructură (acesta a fost semnat în perioada Crăciunului şi decontat pe 28 decembrie 2012, care acoperea un împrumut anterior luat din trezoreria statului);

- contabilitatea creativă de creştere a profitului raportat de BNR (profitul operaţional BNR a crescut în 2012 faţă de 2011 de 5 ori!)

Toţi cei care au fost părtaşi la această mişcare dintre Ministerul de Finanţe şi Isărescu s-au regăsit în Consiliul de Administraţie BNR impus de Ponta în iunie 2014, deşi mandatele expirau în Octombrie 2014.

Curtea de Conturi a României chiar nu a observat manevra?

Reporter: Cât a fost pierderea economiei reale în criză ca urmare a unei politici monetare şi de credit deficitare?

Lucian Isar: România a fost singura ţară din lume care a crescut dobânzile în criză şi a înăsprit condiţiile de creditare/restructurare.

Rezultatul a fost o pierdere de 28% din PIB pe întreaga perioadă a crizei, adică aproximativ 42 miliarde lei.

BNR susţine că are un model nou. Acest model va confirma impactul negativ al deciziilor BNR asupra economiei reale.

Din acest motiv, este importantă publicarea stenogramelor şedinţelor Consiliului de Administraţie al BNR înainte că acestea să fie rescrise.

Toată lumea înţelege că o creştere a dobânzilor şi rezerve minime obligatorii ridicate au un impact negativ asupra economiei României, dar pozitiv asupra bonusului de performanţă a Guvernatorului Isărescu.

A ştiut de la bun început că pentru 28,4 milioane de euro în bonusuri şi creşteri salariale, economia României va pierde 28% din PIB, adică 42 miliarde euro pe toată perioada crizei. Modelul zice că da, ştia!

Reporter: Ce bonus a luat Mugur Isărescu în criză şi care este sursa banilor/profitului?

Lucian Isar: Nu ştim exact cât din cei 28,4 milioane de euro bonusuri de performanţă în criză au ajuns la Isărescu. Transparenţa BNR şi a declaraţiei ANI ar trebui să ne permită să răspundeam la acestă întrebare.

BNR nu a făcut profit în primii 19 ani, justificând permanent în raportul anual că pierderea suferită (aceasta îngloba cheltuieli pentru protocol, construcţii, achiziţii şi Mercedesuri) este costul societăţii româneşti pentru efortul de reducere a inflaţiei. Toată lumea a înghiţit găluşca.

Începând de la sfârşitul anului 2008 şi pe tot parcursul crizei (excepţie face 2013, an în care BNR afişează pierdere, dar doar datorită contabilităţii creative de care vorbeam), BNR a afişat profit.

Acest profit provine din diferitele situaţii de monopol în care se află BNR prin decizia statului român.

Spre exemplificare:

- creşterea dobânzilor la care se împrumutau Băncile pentru a da bani statului român, companiilor şi populaţiei se regăseşte în profitul BNR. Până în acel moment, băncile nu se împrumutau masiv de la BNR;

- rezerva minimă obligatorie reprezintă un cost pentru clienţii băncilor şi o frână pentru creditare (costul este transferat de bănci către clienţii ce deţin depozite), dar şi o sursă de profit pentru BNR. Banca Naţională a obligat băncile să ţină la BNR o parte din fiecare depozit şi pentru asta plăteşte o dobândă minoră. Banii primiţi îi investeşte pe pieţe internaţionale la dobânzi superioare celor plătite. Diferenţa, majoră, regăsită în fiecare raport anual BNR, explicit sub formă de tabel, se regăseşte ca bonus în buzunarul Guvernatorului Isărescu, desigur, după cheltuielile cu maşinile, vilele, prieteniile susţinute prin angajări.

Reporter: Poate fi remunerat aurul păstrat de România în străinătate?

Lucian Isar: Răspunsul este ferm da. Dovada este reprezentată de două ţări din aceeaşi zonă cu România - Polonia şi Bulgaria -, care nu doar că primesc dobândă pentru aurul menţinut la Londra, dar şi recunosc că sunt conştiente că acest aur fizic este inclus în tranzacţionarea globală.

Reporter: Vizaţi un post în conducerea BNR?

Lucian Isar: Nu.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 58 )

  1. Na Vasilescule poate comentezi ceva aici.

    Comentez io cu toate ca nu sunt Vasilescu. Penibil Isar, penibil ziaristul, penibil interviul.

    Multumesc. 

    1. Eu nu comentez, doar remarc, glorioasă și mirobolantă sărăcie în România, BNR. Se vede mâna ștabului comunist, lipsit total de empatie.

      O lume penibila, un Univers penibil, un Dumnezeu penibil, doar tu esti demn si la locul tau.

      Un mare ..pro Isarescu...

    Cică "băncile comerciale au greşit în relaţia cu clienţii prin colaborarea cu BNR în a avea o abordare abrazivă faţă de aceştia."

    Abraziv - Care are proprietatea de a roade și este folosit pentru a curăța sau a netezi (uneori pentru a înăspri) suprafața unui corp mai puțin dur. 

    Acum am înțeles de ce clienții băncilor au ajuns cu pantalonii rupți în părțile mai puțin dure, adică dorsale, ca să nu zic altfel. De la abrazivitate li se trage. 

    Creditul bancar pe post de șmirghel! 

    D-aia nu e bine să-l folosești când te apucă necesitatea :) 

    Ce mesaj subliminal, câtă profunzime! 

    Halal și la mai mare!

    Săraca limbă română, că multe mai suportă ... 

    1. SCHMIERGELD. Ghelul in pastram penteu frisura. Sa arati frumos ca domnul CHIRITOIU:-)

    Ce negru e asta in cerul gurii! La cat de "destept"este cum de nu l-a vazut nimeni sa-l angajeze,ca sa nu mai fie un simplu analist economic.Multr prostii si neadevaruri in acest simulacru de interviu!(ex.cu rezerva minima obligatorie...)

    1. Are o avere comparabilă cu cea a lui Isărescu în condițiile în care nu a condus BNR. Unii deștepți chiar nu au nevoie de angajatori pentru a-și demonstra valoarea.

      Isărescu &co, dacă erau buni de ceva, nu trăgeau de scaune până la pensionare și după. 

      trebuie Sa verific imediat. A zis ca musiu Isarescu a permis eludarea legii ca sa le micsoreze?

      N-am stat sa citesc tot ce zice Isar ca le cam stim deja , dar chestia asta cu "prima casa" este tare. O fi fost "prima casa" o gura de oxigen pt banci sau cum ii zice el "o finantare mascata", dar in primul rand a fost si este o gura de oxigen pt tinerii care vor sa-si cumpere o locuinta si ar fi pacat sa oprim programul asta doar pt ca si bancile au castigat ceva din el.

      RMO este un subject pe care doar maestrul Mihai l-a abordat in complexitatea sa. De aceea isi permit detractorii sa-l contrazica pe domnul Isar. Pare de CE nu mai aminteste ca in raporrul BNR 2015 indemnizatia se da la PENSIONARE si nu la atingerea varstei. Aici e MAT domnul Vasilescu, deoarece puteau macar sa schimbe fraza in 2016 in raportul pe 2015. Da cine citeste un raport BNR? Eu, Tu si Ovidiu:-)

      Adica???? Ce crezi care pot fi repercusiunile ?? in conditiile maririi rezervei minime obligatorii ??? si aceasta ma refer ..nu in cazul necesitatii echilibrarii monetare pe piata......ci ..doar ca asa a vrut BNR ???...Nu crfezi ca este defapt oprtuna BNR -ului ???

      6hahahHaha

    BRAVO BURSA!

    Felicitari reporterlor pt intrebarile pertinente,si felicitari d-lui Isar.Raspunsurile lui argumentate dovedesc si de ce se straduie oenologului sa-l denigreze cu orice prilej. 

    Un individ trist cu mult venin si multe frustrari. Lanseaza aberatii care vor constitui materie prima pentru media tabloida. O discutie serioasa asupra ineptiilor sale nu poate fi dusa in aceasta rubrica. Probabil se va linisti cand va pune mana pe o sinecure consistenta,

    Il dernajeaza si putinele banci cu capital romanesc. 

    1. Între '45 si '90 Romia a fost plin[ ochi de limbi dorsale ;i ode inchinate partidului si marelui conducator. La nici 26 de ani de tranzitie de la Nicolae Ceausesc la Mugurel Isarescu, am ajuns in acelasi punct.

      2-3 dizidenti critica, iar slugoii securisto-comunisti vad frustrati. 

      La..la...la

    sa nu uitam ca acest domn isar a fost ejectat din sistemul bancar dupa orchestrarea unui atac speculativ asupra leului prin 2008 si ca datorita acestui fapt a fost nevoit sa renunte la un aston martin la care nu si-a mai putut achita ratele, deci ar avea toate motivele sa fie vocal impotriva BNR, BNR care probabil nici ea nu e usa de biserica.

    1. Cand acuzi ca spune aberatii hai cu argumente.A fost ejectat pt ca nu a fost excroc si lingau ca voi si suciu si vasilescu,radulescu ,croitoru si alti incompetenti ,neamuri din Dragasani.

      Mafia securista din finante-banci l-a eliminat din sistem. Securitatea e foarte bine, iar ciobanii se perfectioneaza vazand cu ochii, branza e tot mai buna, legenda atacului, tot mai populara. Isar a atacat zlotul, forintul, leul si restul valutelor emergente cand s-a trezit cu fundul in sus. Numai Isarescu a reusit sa se opuna, ducand dobanzile overnight la 1000%, obtinand in 2009 o cre;tere a PIB-ului de -7,1%.

      daca ii dai in rate inseamna ca esti prea naiv sa joci James Bond. Lucian are nevoie de scolarizare. Ii recomand Brute Academy

      Intru totul DE acord....fara jena subliniez aceasta afirmatie,,,si daca cineva o cere pot veni si eu cu afirmatii ....

    * "«Prima Casă» este una din finanţările mascate în criză date de statul român băncilor comerciale"

    Pai de cand zic si eu lucrurile astea... Atunci ma injurati toti. Il pupati toti in [fragment eliminat, conform regulamentului] pe Isarescu.  

    Eu tot spuneam ca statul a luat miliarde de la FMI, care au intrat, de fapt, in bancile comerciale. Lucrurile astea s-au realizat prin intrarea catorva miliarde bune de euro in conturile BNR, astfel incat, BNR-ul a putut reduce RMO-urile (rezervele minime obligatorii). 

    Prin programul Prima Casa, bancile au inceput sa crediteze populatia, cu un risc aproape zero. Caci riscurile erau asumate de catre stat.  

    Si uite asa, bancile comerciale, in loc sa tina banii din RMO-uri la BNR (remunerati cu o dobanda mai micuta), au dus acei bani in creditarea persoanelor fizice, la o dobanda mai mare. Si...fara sa-si asume nici un risc.  

    NU ma baga nimeni in seama cand ziceam asta. Si o ziceam in 2010 ! 

    1. Auzi tu ca PC ajuta bancile .PC ajuta tinerii sa cumpere apartamente mai scumpe sa nu mai dea banii pe prostii gen educatie,sanatate :)

      Tinerii n-au nevoie de educație si sanatate.

      Ei bine....trebuie sa vedem si latura pozitiva a acesyei masuri...si anume aceea ca pentru tineretul care nu au posibilitati....este bine venita masura si daca creditul s-ar acorda la dobanzi mici ( 2..3 %) ar fi OK.

    1. Sprijinul acordat de BNR bancii Transilvania (o banca cu capital autohton care este listata la bursa noastra prapadita si care s-a dovedit mai prietenoasa cu clientii decat celelalte banci), este un aspect pozitiv in opinia mea. Daca noi nu ne ajutam, atunci cine sa o faca?

    2. Daca mentinerea aurului la Londra nu aduce niciun castig/avantaj Romaniei, se pune intrebarea logica - De ce nu il aducem in tara? 

    Isar spune un lucru foarte interesant si anume ca procesele impotriva bancilor ar duce in cele din urma si la implicarea BNR pentru ca a aprobat creditele toxice in CHF. ar trebui sa fie luata tot mai mult in considerare tragerea la raspundere a BNR-ului.

    1. Daca ar fi avut cineva curaj sa limiteze creditarea in chf in 2006-2008 cred ca ar fi fost scuipat pe strada asa de disperati erau oamenii sa-si cumpere case la maxime istorice. Peste tot unde te duceai ,la frizer ,la dentist , nu se discuta decat despre cat de smecher a fost ala , sau cat de smecher sunt eu ca mi-am luat casa si o sa platesc toata viata. Unul n-ar fi stat sa gandeasca ce se intampla daca se imbolnaveste sau daca ajunge pe un job mai prost platit. Cam asta a fost atunci si cam asta o sa fie si in viitor pt ca asta este capitalismul.

      Nu-i cam saracuta conceptia asta? Mai citeste, mai largeste-o, incearca sa te respecti ca om.

      Tocmai, e lipsă de respect de sine să apelezi la bancă pentru credit.

      BNR sa nu aiba curaj? oare de asta nu a limitat creditele in CHF?

      Nu-i deloc o conceptie saracuta, e doar purul adevar. Pe care il stiti cu toate ca faceti pe amnezicul.

      "Respectul ca om" inseamna si respectarea cuvantului dat si -surpriza pentru un postac mincinos care tipa ca e furat in timp ce baga mana pana la cot in buzunarul altora- da, respectul ca om inseamna si pkata datoriilor. Si la chiosc si la prieteni sau colegi si la intretinere si la banca. 

      Ti-e greu sa intelegi.

      Nu-i cam saracuta conceptia asta? Mai citeste, mai largeste-o, incearca sa te respecti ca om.

      Ok , o sa-ti raspund. Ce-a mai periculoasa miscare financiara pe care o poate face un om in viata lui nu este investitia la bursa ci luarea unui credit pe termen lung si cu grad mare (maxim) de indatorare. Asta nu inseamna ca n-ar mai trebui sa luam credite ci inseamna ca fiecare individ trebuie sa inteleaga foarte clar ca isi asuma un risc . Oamenii au fost orbiti de lacomie dar si de invidie. Eu ii inteleg pt ca si eu mai patesc asta. Te doare sufletul cand colegul tau de la servici povesteste toata ziua despre casa minunata pe care a cumparat-o acum doi ani la un superpret ( ce smecher a fost el ) si dupa ce auzi treaba asta timp de cateva saptamani incepi sa te gandesti, de ce sa fiu eu mai prost decat el . Hai sa iau si eu un credit , hai sa-mi asum niste "riscuri calculate", ca doar ce poate sa se intample ?  

      Eu inteleg ca cei care au avut credite in CHF au avut un ghinion teribil ca s-a apreciat atat de mult moneda respectiva. Inteleg ca trebuie ajutati cumva. Dar ce facem cu cei care poate s-au imbolnavit , s-au care si-au pierdut jobul bine platit si nu-si mai pot plati ratele , pe ei cine ii ajuta ?

      BNR a gresit pt ca incepand cu 2006 , cand au explodat creditele , nu a impus un grad maxim de indatorare de 40% pe familie. Probabil ca multa lume i-ar fi injurat atunci (sigur si cei care ii injura azi) dar cred ca situatia ar fi fost mai buna pt toata lumea. 

      exact BNR trebuia sa. ...de ce nu a facut BNR ce trebuia? sa raspunda acum.

    Haha..Make si ziaristii lui sunt cei mai tari!! Bursa e singurul ziar unde gasim si Vasilescu si Isar, si banci si Piperea, de cele mai multe ori pe aceeasi pagina!! Tot inainte, Bursa!! Haha

    1. Ideea este sa dezbatem, nu sa intram in conflict. Iar daca este inevitabil conflictul, atunci sa se desfasoare fara ura. Un conflict cordial ne mentine impreuna, indiferent de deznodamint. A ramine impreuna este mai important ca orice.

      Toti specialisti de aici spun doar jumate de adevar adica doar partea care le convine fie ca sunt pro sau contra bancilor. Pe de o parte sunt saraciile care se plang ca sunt furate dar care uita ca tot ce au e pe datorie inclusiv izmenele de pe ei iar pe partea ailalta sunt praduitori adica bancile care au creditat tot ce au putut inclusiv pe cei care nici macar nu aveau ce cauta in banca, toate astea in timp ce Bnr-ul si institutile statului au fost "neutre". Baieti acum vine nota de plata iar multi o sa spele vase pana la pensie

      De acord Make cu tine.....dar..dar ar fi inevitabil si necesar in acelasi timp pentru tine ,,si noi ca auditori sa vrdem o colaborare ( chiar daca se ajunge la un coflict cordial..cum spui) intre ziarul BURSA si stafful de la de la BVB....Dar parca zilele trecute ai zis ca nu l-ai vazut pe L.Anghel ...de un an.

      Nu se poate asa ceva....asa nu vom putea avea progrese...nici rezultate. 

      Sa zic ca aceasta carenta...trebuie eliminata...Nu concep.si nu pot fi deacord ca intr un ziar ca BURSA ( denumire ei insasi) sa nu existe o legatura directa si dezbateri ...non stop...activitati ( bune,rele ..critice masuri ,rezultate..etc..)...cu BVB

      Macar acum in al 12-lea ceas ar fi nevoie de o mai multa "atentie"...... 

      eu nu vreau sa mai raman impreuna cu Isarescu, Vasilescu, conducerile bancilor si alti penali care ar trebui sa raspunda pentru faptele lor. este un timp pentru pace si un timp pentru razboi.

      Colaborarea cu BVB a avut loc de dinainte de infiintarea institutiei ca atare, pina la sosirea lui Anghel, la conducere, care a intrerupt-o. Sobolewski a consacrat situatia.

      Ziarul BURSA colaboreaza cu BVB, dar BVB are o problema cu asta.

      Mai nou, Sobolewski pare sa fi depasit dificultatea relatiei cu ziarul BURSA. Mai ramine Anghel. Desigur, daca Anghel ramine.... 

      Haha

      Punct

    sau cumparati ERSTE Sa ramaneti in izmene. Mancmal sollte man even brutal sein, nicht wahr , lieber Herr Treichl?

    1. Trabantu' il dau io bonus :)))))))

      si bineinteles Il scriem pe persoana fizica.Astonu il inscriem pe F-BT-411

    "BNR tine sub regim amenințător băncile comerciale" - din Franța, Olanda, Austria etc. Pai in cazul asta trebuie să-i prelungim mandatul lui Isărescu pe toată viața.

    Acest individ care a lucrat in sistemul bancar pana in 2012 (bancpost), se pare ca a fost eliminat de acolo tocmai pentru participarea la speculatii importiva leului/devalorizarea leului in 2008.

    Din 2009 de cand a aparut prima casa, nu a facut mare galagie impotriva acestui program (si eu cred ca programul prima casa este toxic pentru piata imobiliara, dar util pentru cei cu credite). Deci cand lucra in banca, programul PC era bun si individul era moral, iar politica BNR era in regula, acum nu mai este, dar el tot cu moralitatea intacta a ramas. 

    Acum s-a trezit sa acuze BNR ca a aparat stabilitatea financiara a tarii, inclusiv o banca romaneasca (TLV).

    1. iar tu de fapt incerci sa decredibilizezi un personaj care de cateva luni bune critica la foc continuu BNR si politica ei. de ce te obosesti sa il decredibilizezi pe Isar? poate pentru ca spune adevarul

      avea ocazia sa il spuna cand poate avea credibilitate

      Isar are aceeași poziție din 2007-2008. Cei de la BNR s-au prins abia in 2013 de ce este important să acopere mizeria din 2008.

    Ma refer doar la una.

    Se pare ca domnul Isar nu vede padurea de copaci. Ii tot zor ca BNR nu a utilizat corespunzator rezerva de aur, in valoare circa 3-4 mld euro. Nu ne spune nimic de restul rezervei internationale a Romaniei cifrata in timpul respectiv undeva pe la 26 mld euro, daca retin bine.  

    Daca rezerva de aur, o mica parte a rezervei internationale!, n-a fost gestionata bine, restul rezervei a fost?

    1. Draga Pribeagule, care a fost inlocuit de FMI incasand cel Putin dobanda dubla Fata de cat platea la RMO. ASA nu a salvat statul bancile..........

    Mesajele si actiunile lui Isar fac parte de un plan mai amplu al Rusiei de a destabiliza economic Romania.

    1. Oricine deranjează conducerea securisto-comunistă a României este omul Rusiei, harneală pentru ameobe.

    Isărescu este singurul vinovat de ce s-a întâmplat în România în criză. Când tot mapamondul era în criză, el anunța creștere economică!

    Când toată lumea a relaxat condițiile de creditare, Isărescu a înăsprit condițiile de refinanțare: s-a ajuns în situația în care nu te încadrau să plătești rata 200 de euro, deși tu plateai de ani de zile, fără întârziere 500 de euro lunar.

    Desi, clauzele abuzive erau si sunt generatoare de risc sistemic, așa că intră clar în competența de supraveghere a BNR, Isărescu nu a luat nicio măsură în acest sens. A încercat doar influențarea judecătorilor prin simpozioane la Sinaia 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb