EXPORTATORII: Schimbarea conducerii poate să destabilizeze EximBank

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 septembrie 2012

"Problema cea mare nu o reprezintă schimbarea doar a conducerii «EximBank», ci faptul că aceste schimbări aduc noi echipe care se ocupă de activităţile operaţionale, echipe care trebuie să înveţe ce înseamnă activitatea băncii, iar acest lucru presupune timp", ne-a explicat Mihai Ionescu.

"Problema cea mare nu o reprezintă schimbarea doar a conducerii «EximBank», ci faptul că aceste schimbări aduc noi echipe care se ocupă de activităţile operaţionale, echipe care trebuie să înveţe ce înseamnă activitatea băncii, iar acest lucru presupune timp", ne-a explicat Mihai Ionescu.

O eventuală schimbare a conducerii EximBank ris­că să destabilizeze instituţia de credit, ceea ce ar afecta exportatorii, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din Româ­nia (ANEIR). Asociaţia nu pune în discuţie experienţa şi competenţele numelor vehiculate să preia conducerea băncii, precum nici pe cele ale actualei echipe de management, însă atrage atenţia că schimbările au avut loc, în general, la fiecare ciclu electoral. Acest lucru arată că factorul politic se implică puternic în activitatea EximBank, deşi ANEIR, alături de alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri, au semnalat guvernanţilor efectele nefaste ale politizării băncilor de stat, ne-a precizat Mihai Ionescu.

"Problema cea mare nu o reprezintă schimbarea doar a conducerii «EximBank», ci faptul că aceste schimbări aduc noi echipe care se ocupă de activităţile operaţionale, echipe care trebuie să înveţe ce înseamnă activitatea băncii, iar acest lucru presupune timp", ne-a explicat domnia sa.

Ţara noastră a dovedit, înainte de privatizarea sistemului bancar, că tocmai stabilitatea echipelor de atunci a făcut posibile rezultatele bune ale BCR şi BRD, se arată într-un comunicat al ANEIR, reprezentanţii asociaţiei între­bându-se de ce acest principiu este abandonat acum. Băncile, inclusiv cele de stat, nu sunt instituţii politice, singurul criteriu de management al acestora fiind profitul, arată ANEIR. Rezultatele pe care cele două bănci de stat din ţara noastră, EximBank şi CEC Bank, le-au înregistrat au dovedit faptul că aces­tea şi-au mărit semnificativ apetitul pentru creditarea şi/sau garantarea afacerilor, spre deosebire de res­tul sistemului bancar, unde fenomenul a fost invers, potrivit lui Mihai Ionescu.

Schimbările cu caracter politic, la fiecare ciclu electoral, care au avut loc, de-a lungul timpului, la EximBank, s-au dovedit nefaste, primii care au resimţit costurile aferente fiind exportatorii, arată domnia sa. "De fiecare dată, se iau lucrurile de la capăt, cu oameni care nu cunosc specificul activităţii de comerţ exterior, pentru că fiecare schimbare a «echipelor» de vârf a fost însoţită de schimbări în structura internă", a mai declarat secretarul general al ANEIR.

Faptul că ţara noastră a avut cele mai bune rezultate din Europa, în procesul de recuperare a pierderilor de export în perioada de criză, în ultimii doi ani, se datorează şi contribuţiei "substanţiale" a EximBank şi CEC Bank, cele două instituţii de credit primind, în aceşti ani, Marele Trofeu ANEIR, a subliniat Mihai Ionescu. "Iar acum, când exportatorii români parcurg o perioadă extrem de dificilă, politicienii le pregătesc, drept «cadou», destabilizarea EximBank", atrage atenţia domnia sa.

Secretarul general al ANEIR ne-a declarat că nu este împotriva schimbărilor la vârful celor două bănci de stat, "pentru că nimeni nu este veşnic", însă consideră că aces­te schimbări nu ar trebui să se suprapună ciclurilor electorale, aşa cum se întâmplă cu instituţiile publice. De asemenea, domnia sa este de părere că sistemul de selecţie a echipei de conducere, precum şi a întregului personal, ar trebui să se realizeze în acelaşi mod ca la băncile private, pe baza unor criterii riguroase de selecţie.

Mihai Ionescu este de părere că sistemul de selecţie a echipei de conducere a băncilor de stat ar trebui să se realizeze în acelaşi mod ca la băncile private.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. DRaga domnule IOnescu. Dar cu cei vechi pe care conducerea actuala i-a dat afara tocmai ca aveau experienta cum ramane?Adica despre ce vorbim? Si au adus oameni care nici macar nu stiu sa priceapa ceva dintr-un bilant...NU i-auninteresat ca oamenii mai aveau 9luni pana la pensie.. Stiti ca in eximbank mor oamenii de atata epuizare? Puteti verifica cat de incarcat este un singur om care are un salariu de 15 mil iarvaltii care au cu sutele nu fac nimic si se plimba toata ziua prin oras fara sa le pese de nimic?

    Nici o problema lucrurile se iau de la capat tot timpul. Indiferent ca se scimba conducerea.Adica un dosar se reia si se reia si se reia...apoi flit...eu ca si client am asteptat aproape tot mandatul lor .. Si tot nu am avut aprobarea lor. Si mi-au luat si banii de comision

    Nu stiti despre noi cei cu fermele de porci. Si-au batut joc de noi si de oamenii care au lucrat . DUpa 1 an ne-au spus ca nu ai suntem eligibili pentu ei . CLientii de rand nu au ce cauta in eximbank.PRofitul de care vorbesc ei s-a realizat cu cateva firme f mari pe interese... Sibaprobae in 3zile.Ceilalti la coada. ADica cum vine banca cu cei mai eficienti angajati si jumatate dintre ei au calificativul insuficient...

    DE ce nu ati fost revoltat cand oameni foarte pregatiti au fost dati afara din banca fara drept de apel? DUpa 35 de ani de munca sa-ti repete cineva la infinit ca eti prost. CHiar asa? ADica EXimbank a revenit asa ...in ultimii 3ani ...ADica CArmen Radu ce avea? DUmneai se sfatuia cu fiecare director... Era intrebat, consultat, .ACum nimeni nu ntreaba nimic. PRimesti plicul si out. CUm sunt protejate drepturile salariatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb