Exporturi de peste 5,5 milioane euro la UMT SA Timişoara

Aristică Brânzan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 mai 2004

Interviu cu domnul Mircea Roşu, directorul general al societăţii UMT SA Timişoara

Reporter: Domnule director, prezentaţi vă rog, pe scurt, societatea pe care o conduceţi.

Mircea Roşu: "Uzinele Mecanice Timişoara" au fost înfiinţate în anul 1960, avînd ca profil de fabricaţie realizarea de maşini şi utilaje pentru stingerea incendiilor, autodube izoterme, construcţii metalice diverse şi material rulant. Ulterior, producţia s-a extins, fabricîndu-se vinciuri navale, utilaje pentru industria alimentară, tractoare forestiere şi poduri rulante manuale. După anul 1970, uzina s-a profilat pe utilaje de ridicat şi transportat (poduri rulante electrice, motostivuitoare şi automacarale), iar după anul 1980 a început fabricarea utilajului minier (excavatoare cu rotor portcupe, susţineri mecanizate de abataj, combine de înaintare în steril şi maşini de lucru în depozitele de cărbune şi minereu).

Ca urmare a cererii pe piaţa internă, în anul 1991, UMT a început fabricarea de utilaje pentru amenajări terasiere. În prezent, uzina îşi păstrează profilul de fabricant de utilaje de ridicat şi transportat, utilaj minier şi construcţii metalice diverse, la care se adaugă fabricaţia de cilindri hidraulici, rulmenţi de diametre mari, macarale de punte pentru platforme de foraj marin, macarale portal tipizate şi speciale, diverse dispozitive de ridicat. În anul 2003, societatea a lansat pe piaţă - în premieră naţională - două noi tipuri de automacarale (de 18 şi respectiv 25 tone) cu braţ telescopic, pe autoşasie Renault Kerax, cu motor Euro 3 şi echipamente electronice de ultimă generaţie. UMT dispune de laboratoare acreditate pentru testarea materialelor, metrologie şi controlul calităţii. Sistemul de asigurarea calităţii este extins la nivelul întregii societăţi şi este certificat de către TUV Management Service în conformitate cu standardul ISO 9001. Pentru îngrijirea şi recuperarea salariaţilor, UMT are în dotare un dispensar modern. De asemenea, în dotarea UMT se mai află o grădiniţă cu program prelungit şi o cantină-restaurant cu o capacitate de 1200 locuri. Pentru destinderea angajaţilor săi, societatea dispune de o bază sportivă, formată dintr-o sală de sport acoperită, un stadion şi un ştrand cu 3 bazine.

Reporter: În activitatea dumneavoastră, colaboraţi şi cu firme străine?

Mircea Roşu: Din anul 1992, UMT SA Timişoara a început colaborarea cu renumita firmă "Caterpillar", în mod special cu societatea "Caterpillar" Franţa din Grenoble. UMT a devenit din 1995 un furnizor major al acestei firme, livrînd în mod regulat subansamble pentru utilaj terasier, pentru care cererea a crescut în fiecare an. În prezent UMT este unic furnizor pentru anumite tipuri de componente livrate firmei "Caterpillar" Franţa din Grenoble. În paralel, din anul 1997, UMT a demarat colaborarea cu firmele "Caterpillar" Belgia şi ulterior cu "Nexus International" SUA, pentru producerea de şasie şi componente de şasie de excavatoare cu aplicaţii speciale. În anul 2002, a început colaborarea cu o altă filială din Olanda - "Caterpillar Work Tools".

Reporter: Cît din producţia realizată se exportă?

Mircea Roşu: În ultimii ani, exportul UMT a avut o evoluţie ascendentă. În anul 2001, s-a exportat 46,79% din producţia marfă realizată, încasîndu-se 4.542.600 euro, 55,5% în anul 2002 (4.405.900 euro), respectiv 65,05% în anul 2003 (5.557.600 euro). Principalele pieţe pe care s-a exportat sînt: Franţa ("Caterpillar France" SA); Belgia ("Caterpillar Industriale Products" INC); Italia ("Autogru PM", "Effer", "Bonfigliolli"); Germania ("Delu").

Reporter: Ce investiţii s-au făcut în ultimii ani pentru modernizarea şi retehnologizarea dotării tehnice?

Mircea Roşu: Investiţiile făcute în ultimii ani au fost în valoare de 601.500 dolari în anul 2000, 374.350 dolari în anul 2001, 31.862 dolari în anul 2002, 148.390 dolari în anul 2003 şi s-au concretizat în achiziţionarea de aparate de sudură, motostivuitoare de 3,2 t, bohrwerk AFP 200, cuptor de topit oţel cu capacitatea de 3 t/şarjă, flux sablare-vopsire, macara turn, strung SNA 560x1500, poduri rulante, modernizări utilaje de prelucrare la rece şi maşină de debitat oxigaz, modernizări şi reparaţii acoperişuri hale de producţie, dotări cu tehnică de calcul etc.

Reporter: Ce investiţii se vor efectua în acest an şi în perspectivă?

Mircea Roşu: Pentru acest an şi în perspectivă, ne-am propus să continuăm programul de investiţii în domeniul dotărilor cu utilaje şi aparatură de sudură şi debitare tablă, îmbunătăţirea sistemului de încălzire în halele de producţie, achiziţionarea de noi computere în vederea dezvoltării sistemului informatic la nivelul întregii societăţi (există deja 1 calculator la 1,7 angajaţi TESA) şi achiziţionarea de noi mijloace de transport.

Reporter: Cum este structurată producţia societăţii pe grupe de produse şi care este ponderea acestora în veniturile totale?

Mircea Roşu: La nivelul anului 2003, producţia de utilaj metalurgic a deţinut în veniturile societăţii ponderea cea mai mare (51,17%), urmată de piesele de schimb (14,52%), automacarale (3,50%), poduri rulante (2,67%), macarale portale speciale (2,08%), motostivuitoare (1,79%).

Reporter: Cum a evoluat piaţa internă pe segmentul dumneavoastră şi care sînt tendinţele acesteia?

Mircea Roşu: Pe piaţa internă clienţii noştri cei mai importanţi sînt: "Prompt" SA Timişoara, Compania Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu, "Ispat Sidex" SA Galaţi, COS SA Târgovişte, "Alro" SA Slatina, "Electrocentrale Deva" SA Mintia, "Petrom" SA Constanţa, "Lafarge Romcim România" SA Bucureşti, "Petrotub" SA Roman. Din punct de vedere al vînzărilor pe piaţa internă, clienţii societăţii sînt, de regulă, grupaţi pe categorii de produse, anumiţi clienţi fiind tradiţionali în comandarea anumitor produse. "Prompt" SA, de exemplu, se axează pe construcţii mecanice şi mecanisme, în timp ce Compania Naţională a Lignitului Oltenia solicită anual necesarul de ridicători electrohidraulici, alături de piese de schib pentru utilajele miniere. Aceeaşi orientare în comenzi o înregistrează şi COS Târgovişte SA, "Alro" SA şi "Artrom" SA Slatina. Există însă şi clienţi care abordează oferta societăţii într-o manieră mai diversificată, contractînd diferite categorii de produse. De exemplu, grupul "Lafarge Romcim România" a achiziţionat, atît ridicători electrohidraulici, cît şi reductoare, piese de schimb pentru poduri rulante. În achiziţionarea pieselor pentru platformele marine şi macarale de cheu, un client deosebit de important pentru UMT, este "Petromar" SA Constanţa. Gama de motostivuitoare produse de UMT SA a fost livrată la mai mulţi parteneri de afaceri, cum ar fi: "Danubiana" SA Bucureşti, BAPS SA Câmpina, "Daewoo" Mangalia, "Robema" SA Roşiori de Vede, "Altur" SA Slatina, "Ilefor" SA Târgu-Mureş. În anul 2003, pe lîngă partenerii tradiţionali de afaceri, UMT a mai încheiat contracte pentru noile tipuri de automacarale de 18t şi 25t, dotate cu autoşasie Renault cu motor Euro 3, beneficiar fiind "Hidroelectrica" SA Bucureşti pentru diferite sucursale din ţară.

Reporter: Care sînt greutăţile cu care se confruntă societatea, raportat la mediul economic intern?

Mircea Roşu: Cea mai mare dificultate cu care ne confruntăm este fiscalitatea mult prea mare.

Reporter: Ce proiecte de viitor sînt în atenţia Consiliului de Administraţie?

Mircea Roşu: Cel mai complex proiect de viitor este realizarea unei hale de producţie (din punct de vedere al construcţiei) şi utilarea ei cu utilaje de prelucrare şi sudură, pentru deschiderea de noi fluxuri de fabricaţie.

Reporter: Ce v-aţi propus prin BVC să realizaţi în acest an?

Mircea Roşu: Pentru acest an, prin BVC ne-am propus realizarea unei cifre de afaceri de 372,3 miliarde şi investiţii de 4,1 miliarde lei.

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb