Exporturile germane au crescut în mod neaşteptat în august, pentru a doua lună consecutiv, indicând că cea mai mare economie a Europei face faţă crizei datoriilor suverane din regiune.
Potrivit anunţului făcut ieri, de Oficiul Federal de Statistică din Wiesbaden, exporturile germane ajustate sezonier au însumat 95 de miliarde euro (124 miliarde dolari), fiind mai mari cu 2,4% faţă de luna iulie, când sporiseră cu 0,4%. Economiştii prognozau un declin de 0,6% al exporturilor Germaniei.
În perioada menţionată, importurile Germaniei au crescut cu 0,3%, la 76,7 miliarde euro.
Excedentul comercial al Germaniei a ajuns la 18,3 miliarde euro în luna august, de la 16,3 miliarde euro în iulie, conform cifrelor oficiale anunţate ieri. Excedentul de cont curent, care măsoară toate schimburile comerciale, inclusiv serviciile, a fost de 11,1 miliarde euro în august, faţă de 11,7 miliarde euro în luna precedentă.
În ritm anual, exporturile Germaniei au crescut cu 5,8% în august, iar importurile - cu 0,4%.
Exporturile germane către partenerii din zona euro au scăzut cu 3,1% în luna august 2012, comparativ cu anul anterior, în timp ce livrările către statele din afara Uniunii Europene s-au majorat cu 13%.
Economia Germaniei îşi pierde din putere în condiţiile în care cheltuielile guvernelor şi consumatorilor din întreaga Europă sunt reduse, afectând cererea pentru bunurile germane. Dar, exporturile Germaniei către ţările din afara Europei compensează această situaţie, în timp ce creşterea salariilor şi rata şomajului din ţară - care se menţine la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii - susţin cererea internă.
În luna septembrie, încrederea mediului de afaceri în economia germană a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate, iar în luna august, comenzile industriale s-au redus peste prognozele analiştilor.