Exporturile încep să îşi revină din amorţeala de anul trecut

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 martie 2008

Exporturile încep să îşi revină din amorţeala de anul trecut

Deficitul comercial al ţării noastre a fost de 1,41 miliarde de euro în prima lună a anului 2008, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică. Ianuarie a fost a doua lună consecutivă în care ritmul de creştere a exporturilor l-a devansat pe cel al importurilor. Creşterea importurilor a fost de 11,3% în ianuarie 2008 comparativ cu aceeaşi lună din 2007, în timp ce exporturile s-au majorat cu 16,9%. Deficitul balanţei comerciale a scăzut astfel în ultimul an cu 2,8%.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), consideră că dinamica superioară a exporturilor faţă de importuri pentru a doua lună consecutiv confirmă faptul că determinant în stimularea capacităţii de producţie a exporturilor este cursul de schimb. "Faptul că în această perioadă cursul a oscilat într-o bandă agreată de exportatori de 3,6 - 3,8 lei pentru un euro a contribuit semnificativ la stimularea exporturilor", apreciază Mihai Ionescu.

Exportatorii sunt de părere că aprecierea nesustenabilă a leului din lunile din vara anului trecut a determinat adâncirea deficitului balanţei comerciale. Tot atunci, Ministerul Economiei şi Finanţelor a introdus pentru prima oară TVA la export, ducând la faliment o treime din firmele exportatoare care îşi defăşurau ac­tivitatea în ţara noastră, acu­ză Mihai Ionescu.

Dinamica exporturilor reflectă faptul că potenţialul lor este mult peste cel de 30 de miliarde de euro, înregistrat în 2007.

O armonizare între politica monetară şi cea fiscal bugetară ar determina o creştere a exporturilor la peste 40 de miliarde de euro, consideră Mihai Ionescu. Preşedintele ANEIR mai spune că o coordonare între aceste politici ar avea un efect benefic şi în stimularea producţiei interne, în special în ramurile produselor agroalimentare, bunurile de capital şi cele de uz casnic.

"Ne rugăm la Dumnezeu ca BNR să facă tot ce este posibil ca să ţină cursul de schimb în intervalul pe care noi ni-l dorim prin instrumentele de care dispune", ne-a mai spus Mihai Ionescu. Cursul de schimb este şi principalul stimulent al exporturilor, dar şi principala ameninţare pentru acestea, mai spune Mihai Ionescu. Domnia sa consideră că este regretabil că ţara noastră a devenit importatoare de pătrunjel, mărar, scobitori, usturoi, făraşe, hote, produse care ar putea fi obţinute printr-o politică de stimulare a investiţiilor străine directe. Chiar şi statul s-ar putea implica direct în procesul investiţional, consideră Mihai Ionescu. Domnia sa apreciază că o soluţie pentru sprijinirea exporturilor ar fi ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului să nu realizeze numai operaţiuni de vânzare de active, ci să acţioneze ca un investitor în numele statului. Astfel, statul ar avea un rol activ în economie prin instituţiile sale.

Preşedintele ANEIR consideră că nu putem încă să spunem că este începutul unei tendinţe de creştere mai rapidă a exporturilor faţă de importuri dar, în condiţiile unui curs de schimb stabil în intervalul 3,6 - 3,8 lei/euro, şi o coordonare între politicile macroeconomice, deficitul ar putea coborî sub 20 de miliarde de euro în 2008.

De aceeaşi părere este şi Nicolae Alexandru, senior economist la ING. Domnia sa estimează că deprecierea leului va ajuta exporturile în prima parte a anului, urmând ca o apreciere la 3,55 lei/euro în ultima parte din 2008 să determine scăderea deficitului. Analiştii ING prevăd un deficit de cont curent de 15% din PIB în 2008.

La rândul lor, analiştii BCR estimează că ritmul de creştere a exporturilor se va menţine mai alert în acest an comparativ cu 2007, în special pe segmentul bunurilor de capital şi al produselor cu valoare adăugată mare. Ei anticipează că ponderea deficitului comercial în PIB se va situa la aproximativ 16% din PIB la finele acestui an. Uniunea Europeană a rămas principalul partener comercial, deţinând aproximativ 72% din total exporturi şi 69% din importuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb