Joi, 12 februarie 2015, la ora 18, Sala Laolaltă de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român va avea loc vernisajul expoziţiei Straie de Curte Otomane, create de artista ceramistă Yildiz İbram. Evenimentul este organizat de Yunus Emre Enstitüsü Centrul Cultural Turc Bucureşti împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 12 februarie - 12 martie 2015, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18.
Cine este Yildiz İbram ?
Născută la Cernavodă, artista a absolvit Şcoala Gimnaziala în aceeaşi localitate. Încă din copilărie participă la tabere de olărit în zone din Transilvania, unde a lucrat cu lutul roşu (terracotta). În anii de liceu a perseverat în arta olăritului învăţând să creeze, în stilul tradiţional românesc, ceramica de Horezu.
În anul 1995, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti dupa care s-a mutat la Istanbul.
În anul 1996, şi-a înfiinţat propriul Atelier de Ceramică "Yildiz Seramik" în zona Beyoğlu, Istanbul.
În perioada 1996-2008, a cercetat ceramica de Iznik şi Kutahya (sec. XVI) lucrând cu cei mai cunoscuţi maeştri în decor, olărit şi designul creării formei în lut, precum artistul emerit din Kütahya, Mehmet Yildirim. În aceşti ani a unit spaţiul de producţie al atelierului său cu cel de desfacere spre vânzare a lucrărilor din ceramică, înfiinţând o nouă marcă "Nicaea Stone".
Cu scopul de a contribui la promovarea ceramicii anatoliene împreună cu maestrul său în arta decorului tradiţional turcesc, artistul Saim Kolhan, au predat cursuri de ceramică la Primăria Beyoglu/ Semt Konaklari din Istanbul.
În iunie 2013 a absolvit masteratul la Academia de Arte Plastice "UnArte", secţia Ceramică-Sticlă-Metal din Bucureşti.
În august 2011 a fost certificată de către Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Turcia ca artist în arte tradiţionale turceşti, specializare ceramică.
În 2009 a participat cu una din lucrările sale la vernisajul expoziţiei Galben de Inoasa. Întâlniri după Brâncuşi organizat la Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu. Lucrarea sa este una din colecţiile permanente expuse la muzeu.
Roşia Montană. Memoria obiectelor
O invitaţie la Roşia Montană printre obiecte purtătoare ale memoriei
celor care au locuit acele părţi ale Munţilor Apuseni
6 - 22 februarie 2015, Sala Irina Nicolau
...O lume înfăţişată prin obiecte în contextul lor de origine. O lume bogată, inevitabil fragmentară, alcătuită din obiecte oferite acestei expoziţii de locuitorii Roşiei Montane; obiecte felurite, obiecte uitate prin poduri sau pivniţe, altele utilizate zi de zi; obiecte obişnuite sau excepţionale, caracteristice unor ocupaţii, unui mod de viaţă; obiecte profane sau de cult, obiecte memoriale, împreună cu mărturiile deţinătorilor despre însemnătatea lor. Un drum spre poveşti, amintiri, anecdote, istorie...
...O imagine aparte a unei lumi reconstituită pornind de la obiecte şi relaţiile dintre acestea, întrebări şi răspunsuri posibile despre om...
...O selecţie de obiecte din colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român, schiţează un alt palier narativ al expoziţiei despre Roşia Montană: o explorare a frumosului comun, până de curând parte a vieţii de zi cu zi, acum pe cale de a se pierde...
...O expoziţie în care vizitatorul este invitat într-o călătorie imaginară şi concretă în acelaşi timp. Călătoria prin Roşia Montană - fragmentară, eterogenă, contradictorie şi incitantă - îndemn la revenire şi la înţelegere...
Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 22 februarie 2015, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Intrarea este liberă.