Extinderea GenAI remodelează radarul de risc în telecomunicaţii pentru 2024

F.D.
Miscellanea / 7 decembrie 2023

Extinderea GenAI remodelează radarul de risc în telecomunicaţii pentru 2024

Schimbările urgente care se impun în confidenţialitate, securitate şi nivel de încredere vor fi cele mai importante riscuri cu care se vor confrunta companiile de telecomunicaţii în 2024. Potrivit raportului anual al EY, Top 10 riscuri în telecomunicaţii, rezilienţa cibernetică este sub presiune, inteligenţa artificială generativă (GenAI) punând sub semnul întrebării strategiile existente de guvernanţă a datelor.

68% dintre respondenţii din sectorul telecomunicaţiilor consideră că nu fac suficient de mult pentru a gestiona consecinţele neintenţionate ale inteligenţei artificiale (AI), iar 74% spun că trebuie să facă mai mult pentru a atenua efectele împotriva celor care ar putea folosi AI, pentru a sprijini atacurile cibernetice şi alte activităţi rău intenţionate. În acelaşi timp, 53% dintre operatorii de telecomunicaţii consideră că breşele cibernetice din organizaţiile lor vor genera un cost care va depăşi 3 milioane de USD în 2023, în creştere cu aproape 40% faţă de 2022.

Influenţa AI face ca şi reglementarea să intre pe radarul riscurilor din 2024, urcând de pe poziţia a 10-a, pe poziţia a noua. Raportul evidenţiază faptul că semnele de întrebare încă planează asupra viitoarei legislaţii IA, ceea ce generează incertitudini pentru companiile telecom. Aceste presiuni sunt accentuate de divergenţa politicilor care apar în diferite ţări în echilibrul dintre reglementările IA şi legislaţia planificată. În UE, în special, acest lucru a declanşat preocupări legate de faptul că IA ar putea înăbuşi inovarea şi ar limita competitivitatea internaţională.

Tom Loozen, EY Global Telecommunications Leader, spune: "Evoluţia radarului de risc în telecom este un indicator al modului în care GenAI remodelează industriile prin inovarea proceselor şi transformarea modului în care facem afaceri. În acest peisaj, revizuirea cadrelor de guvernanţă a datelor va fi esenţială, deoarece companiile caută să abordeze riscurile emergente. Acest lucru ar trebui să fie însoţit de noi abordări în ceea ce priveşte procesul decizional şi interacţiunea liderilor, care să creeze un consens cu privire la problemele în schimbare rapidă din jurul rezilienţei cibernetice, eticii datelor, reglementărilor şi politicilor digitale".

Atragerea şi păstrarea talentelor

Managementul deficitar al talentelor şi competenţelor este un risc nou intrat în Top 10, direct pe poziţia a treia. IA este, şi în acest caz, un factor de influenţă. Noile cicluri tehnologice care se arată la orizont atât în GenAI, cât şi în edge computing au determinat creşterea cererii de talentele digitale. În plus, deficitul de ingineri de reţea reprezintă o provocare imediată pentru industrie.

Această tendinţă este agravată de presiunile financiare, care ameninţă viitoarea rezervă de talente. Mai mult de jumătate (55%) dintre angajatorii din telecomunicaţii au recurs la îngheţarea angajărilor - aproape dublu faţă de cel înregistrat în toate sectoarele (28%). Iar 61% dintre operatorii de telecomunicaţii spun că păstrarea talentelor este îngreunată de tăierile salariale şi de beneficii, ca parte a unei campanii de reducere a costurilor - mult peste media sectorului (44%).

Adrian Baschnonga, EY Global Technology, Media & Entertainment and Telecommunications (TMT) Lead Analyst, spune: "Constrângerile bugetare limitează atragerea de competenţe şi talente esenţiale. Companiile de telecomunicaţii trebuie să ia măsuri pentru a-şi consolida forţa de muncă existentă, punând un accent mai mare pe învăţare, perfecţionare şi recalificare. Dezvoltarea unor relaţii noi de colaborare cu angajaţii este vitală, nu doar pentru a construi noi capabilităţi de software, ci şi pentru a crea conexiuni mai reuşite cu clienţii şi părţile interesate cu ajutorul unui scop redefinit al organizaţiei".

Consumatorii doresc o ofertă mai bună

Coborând cu doar un loc în Top 10 riscuri, situat pe poziţia a doua din lista scurtă, modul în care operatorii din telecom răspund nevoilor consumatorilor afectaţi de criza costului vieţii rămâne un risc presant pentru 2024. Deşi doar 16% dintre consumatori îşi reduc în mod activ cheltuielile pentru conectivitatea fixă şi mobilă, mulţi dintre ei caută oferte mai bune şi sfaturi mai bune - 60% dintre ei fiind de acord cu faptul că această criză a costului vieţii i-a făcut mai predispuşi să caute cele mai bune oferte. Într-adevăr, proporţia gospodăriilor care apelează la site-uri de comparare a preţurilor sau la prieteni şi familie pentru recomandări a crescut de la 19% anul trecut, la 30% în 2023.

Printre cele mai importante riscuri pentru telecom incluse în raportul 2024 se numără:

1. Subestimarea imperativelor schimbărilor în materie de confidenţialitate, securitate şi încredere

2. Răspunsul insuficient la nevoile clienţilor afectaţi de criza costului vieţii

3. Gestionarea deficitară a talentelor şi a competenţelor

4. Gestionarea deficitară a agendei de sustenabilitate

5. Eşecul de a valorifica noile modele de afaceri

6. Calitatea insuficientă a reţelei şi a ofertei de servicii

7. Eşecul de a îmbunătăţi cultura organizaţională şi modalităţile de lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb